Större storlekar – Lindex nya lansering och mina tankar

Äntligen släpper Lindex sina kläder i större storlekar! De har helt slopat sin plus size-linje Generous och istället ska alla linjer innehålla alla storlekar. Underbart tycker jag! Jag drar själv en större storlek och vill kunna välja kläder från hela utbudet.

I höstens kampanj ser vi vrålsnygga Ashley Graham och Candice Huffine tillsammans med Alek Wek (kan ju inte ha varit jättebillig..), Toni Garm och Cora Emmanuel. Skönt med modeller man kan relatera till. Sveriges mest sålda storlek är 40. Därför är det enligt mig rätt knepigt när de flesta modeller som frontar kläder för gemene kvinna är i stl. 34.

Jag minns för 2-3 år sedan då jag hittade en otroligt snygg baddräkt från HM+. Den hade ett tropiskt mönster, en snygg urringning och dolde magen rätt bra. Såg det ut som på bilden. För jag kunde nämligen inte prova den, den fanns bara online och gick inte att få tag på i butik. Jag ringde till HM och de hänvisade mig till en butik i centrala Stockholm där den skulle finnas. Det gjorde den inte. Men galgar med bikinis i stl. 34 fanns det i överflöd. Jag kände mig dum när jag hade frågat expediten om baddräkten jag så gärna ville testa. Det kändes som om HM hellre ville att jag skulle gömma mig framför datorn hemma istället för att prova något i deras provrum. Jag är så less på företag som HM som gärna skyfflar undan större storlekar i en pinsam liten vrå – hörnan för tält. Det är med sådana upplevelser i bagaget som jag blir extra glad över Lindex och deras beslut att utöka storlekarna i sitt ordinarie sortiment.

Elin FagerbergFoto: Ida Josefin

Jag kanske borde skriva en krönika i någon stil om tjock och stolt. Men jag är inte där. Jag önskar att jag vore det men jag skulle hellre vilja bli av med några kilon. Jag tillhör vare sig den stolta skaran eller den som vill kura ihop sig och skämmas över sin storlek. Jag vill bara få ha min kropp ifred. Utan dömande blickar eller ledsna medgivanden om att den snygga baddräkten inte finns att prova i min storlek. Jag vill inte behöva skämmas för min kropp för andras skull och jag vill inte tvingas vara den tjocka stolta. Jag vill bara vara jag och kunna älska mig själv och min kropp ifred.

Jag är väl medveten om att det inte finns lika många konsumenter i stl. 48 som i 38. Större storlekar säljer helt enkelt inte lika mycket och det gör kedjorna livrädda att förlora pengar. Men på rea-galgarna hänger ju bara stl. 34 kvar? Där finns inga XL? Om kläderna går åt borde man kunna göra som Lindex och utöka sitt storleksspann. Är man som företag orolig kan man väl minska produktionen på vissa plagg i den storleken. Det borde finnas en kolumn för antal i varje storlek på beställningslistan. Måste det vara svårare än så?

Med detta sagt vill jag vråla, hurra för Lindex! Ni var först, hoppas att de andra är snabba på att ta efter. Höstens kollektion ser för övrigt jättefin ut!