Svar på tal

De senaste dagarnas ramaskrin i min bransch har mest handlat om artikeln “Farliga ämnen i naturliga hudkrämer” i GP som kom ut den 28 januari. Igår var det en tjej på min Facebook som delade artikeln och jag protesterade genast eftersom jag inte tycker att den är bra. Gabriella och Alexandra kommenterade att de vill veta varför. Så, här kommer mitt svar på tal.

Vi kan ju börja med rubriken – Farliga ämnen i “naturliga” hudkrämer. Jag ställer mig helt frågande till vilka ingredienser det är som är farliga? Farligt är ett väldigt starkt ord att använda i samband med skönhetsprodukter. Jag har all förståelse för att använda det om produkterna hade innehållit tungmetaller eller gifter. Men parabener?! De nämner flera andra ämnen som kemikalieinspektionen anser är hälsofarliga. Det kan de säkert vara i väldigt höga doser. Det är många ämnen som är det i höga doser. Vatten till exempel (drick sju liter får du se). Men när man framställer produkter tar man självklart hänsyn till det. Ett annat ämne de tar upp är mineralolja. Den diskussionen kändes jätteaktuell för tio år sedan. Jag är själv inget stort fan av mineralolja. Det finns flera vegetabiliska oljor jag föredrar istället. Men man måste vara medveten om att det finns flera olika typer av mineraloljor och det finns flera olika doser i produkterna. Och mineralolja är inget farligt. Skrämselpropaganda är farligt. Krig är farligt och homofobi och sexism likaså. Men mineralolja är inte farligt.

images

Jag är själv en förespråkare för miljövänlig hudvård. Främst för att jag tycker att vi ska vara rädda om miljön och undvika djurtestat, som går lite hand-i-hand. Jag drev ju själv agentur för det ekologiska och organiska hudvårdsmärket Acquizhen i flera år. Jag älskar ekologiskt! Så jag är inte emot tanken med artikeln, utan upplägget. Men jag håller absolut med om att många märken går ut med att vara “eco”, “inspirerade av naturen” eller “gröna” när de knappt innehåller något ekologiskt eller organiskt alls. Det tycker jag är fruktansvärt och väldigt vilseledande. Många försöker åka med på “ekotrendvågen”. Men jag tycker inte att man ska gå ut med skrämselpropaganda och påstå att syntetiskt är lika med farligt. För det stämmer inte.

Jag tycker också att man ska vara medveten om att ekologisk och organisk hudvård många gånger kan vara jättebra, både för huden och för miljön. Jag är som sagt själv ett fan. Men man får inte glömma att det påverkar miljön betydligt mer att välja vegetarisk och ekologisk kost samt att låta bilen stå, köpa vintage och mycket annat. Det borde gå hand i hand. Att vara rädd för syntetisk hudvård men använda kläder i oekologisk bomull i väldigt blekt material och samtidigt äta besprutade grönsaker och kött, går inte riktigt ihop. Allt är en helhet!

KTF (Kemisk-tekniska leverantörsförbundet) har också skrivit ett svar till artikeln i GP. Ni hittar den här. Missa inte det!

Det här kan jag diskutera hur länge som helst. 🙂 Så, summan av den berömda kardemumman? Var kritisk mot innehåll i hudvårdsprodukter. Men var också kritisk mot det du läser. Och glöm inte att det är helheten som gör en kräm. Alla de olika ingredienserna verkar tillsammans. Själv föredrar jag aktiv hudvård, som är mer än bara smörjande. Fundera över vad du vill ha och ta hjälp av en expert (helst hudterpeut) som hjälper dig att hitta rätt i djungeln. Och var inte rädd, krämerna bits inte.