Mitt frisörbesök och tips för grått hår

För några dagar sedan var jag hos min frisör Daniel på salongen No Limits by Ellie. Det får bli ganska tätt mellan våra besök då jag har fått endel grått hår som syns rätt snabbt. Det är andra gången jag går till honom sedan han flyttade från en annan salong.

Färg från Scharzkopf

På den nya arbetar han med hårprodukter och hårfärg från Schwarzkopf. På den förra salongen använde han hårfärg från L´Oréal och jag tycker alltid att det är lite läskigt att byta. Både för hur resultatet ska bli, men också för att jag har en väldigt känslig hårbotten. Daniel fixade såklart det i ett nafs. Han är otroligt duktig och jag kan rekommendera honom varmt.

Dölja grått hår med färg

Vid mitt förra besök färgade vi håret i en varmare blond ton, mer mellanblond. Den här gången gick vi tillbaka till kallt. Jag trivs bäst i det och det gör att det tar längre tid innan mina gråa strån (läs stora partier på hjässan) syns lika snabbt. De flyter in mer och kontrasten blir inte lika stor som när håret är varmare. Det är egentligen mitt bästa tips för att dölja grått hår – slinga det i en färg som ligger nära den grå. En ljusblond eller en mellanblond beroende på vilken ton du har. En kall färg gör att de grå flyter in mer och blandar du upp det med varma toner kan det vara smickrande mot hudtonen samtidigt som håret får liv. Allt är beroende av vad ditt utgångsläge är och hur pass duktig din frisör är. Även ett helgrått hår kan skifta från vitaste vitt, beige till stålgrått. Jag tycker att det blir finast att slinga och inte göra helfärg då slingor ger mer liv och blandar upp det grå istället för att täcka det.

För helgrått hår kan det även vara en hit med toningar som kan ge nya skiftningar i håret.

Eller omfamnar du ditt gråa hår och njuter av hur fin du är ändå. Jag är dock inte där än. Jag fick grått hår så otroligt tidigt, betydligt tidigare än vad mina föräldrar fick. Men jag tror att när hela mitt hår är grått och inte som nu, fläckiga partier, kommer jag antingen gå på en pastellfärg eller låta det vara som det är.

Spana in Linnea “arga tanten” Öst för inspiration till en superfin mjuk och feminin grå ton. Skönhetsjournalisten Ninna Ekbom och modellen Ing-Marie Lamy är andra grå och vackra förebilder.

Linnea Öst i vackert grått hår

Vackra Linnea Öst här fotad av Jakob Jansson

Anledning och produkter

Grått hår blir lätt matt och det krävs schyssta produkter för att få ett schysst resultat. Ungefär som med allt annat alltså. Håret blir grått för att det har tappat sitt pigment och samtidigt blir det mer poröst och skört. Vilket betyder att det kan behöva lite extra kärlek. Pigmentet i håret är samma pigment som vi har i huden – melanin. Ju äldre vi blir, desto mindre pigment slussas in in i håstråna och vi blir gråhåriga. Oftast brukar vi kunna se grå strån i håret när vi är runt 40. Andra får det runt 30. Själv var jag 22-23 när frisören hittade några grå strån. Fem år senare hade jag ett litet knippe av dem och min dåvarande frisör trodde att jag kunde ha fått ett litet slag där någon gång som hade påverkat hårsäckarna. Förmodligen var det andra anledningar bakom. Stråna var nästan vita och gav håret en rätt schysst isig look och med tiden när jag fick lite mer gjorde det att min utväxt inte syntes lika snabbt eftersom håret var mer uppblandat av mellanblond, mörkblond, ljusblond och grått.

Min frisör Daniel rekommenderade en ny serie från Schwarzkopf till mig som hjälper håret att behålla sin färg efter att du har färgat det – Blond Me. Det ska bland annat motverka att min kalla ton slår för snabbt i varmt.

Silverschampo kan bli en hit för dig med grått hår som slår i gult. För mig som inte är helgrå än tycker jag att det snarare framhäver det grå. Men för dig vars hår har kommit längre in i gråhårigheten kan det bli super! De flesta märken har silverschampo idag. Jag gillar bland annat Matrix Total Results Silver Schampo och Davines Silver Schampo.

Maria Nilas välkända färgbomber Color Refresh är några av mina favoriter. Pearl Silver passar dig som vill fräscha upp silvermanen. Är du åt det modiga hållet får du inte missa rosatonade Pink Pop eller lila Vivid Violet. Color Refresh har nyligen släppts i 100 ml förpackningar. Smart! Vi är få som vill köpa 300 ml innan vi vet om nyansen passar oss.

För dig som är lekfull och vill gå längre än en mjuk toning är nya Colorista från L´Oréal Paris en rolig make up för håret som passar silverrävar lika väl som de med mer naturligt pigment. Colorista kommer i form av spray som sitter i en dag, semi-permanent hårfärg som sitter i upp till 2 veckor och permanenta hårfärger. Våga testa någon rolig färg för att poppa till håret. Priserna ligger mellan 99-119 kr.

Det lyxiga hårvårdsföretaget Oribe har nyligen släppt schampot Oribe Silverati Schampoo som utlovar att stärka håret och ge fukt och skydd. Det innehåller blått och silvrigt pigment som ska ge lyster och minska risken för missfärgningar i håret. Det bör verka i någon minut för att du ska se det bästa resultatet. Från, 519 kr/250 ml.

Oribe Schampo för grått hår

 

Om du vill få mer inspiration till hår bör du följa min frisör @dphair på Instagram.