Tips mot torr hud på kroppen

Har du torr hud på kroppen? Så här års är de flesta av oss torrare. Det finns flera olika anledningar. Den största är att vi har betydligt torrare luft under vintern. När luften är torr tar den fukt från där den kan (osmos) vilket kan vara vår hud och vi känner oss torra. 

Men vad kan vi då göra åt en torr hud på kroppen? Här kommer några av mina bästa tips.

Åtta tips mot torr hud på kroppen 

Duscha inte för ofta! Vatten torkar motsägelsefullt ut huden. När det är dunderkallt ute är det helt enkelt bättre att ta en raggardusch (blaska av dig under armarna osv.) istället för att duscha hela kroppen. Vänta med duschen till kvällen istället. 

Sänk värmen! Varmt vatten torkar ut huden mer än ljummet. Sänker du värmen är du snällare mot huden. 

Välj bra produkter! Använd produkt som i sig inte är uttorkande. Undvik  de med mycket alkohol i och välj istället milda och “snälla” produkter som är rikliga på oljor. 

Peeling! Om din hud känns väldigt skör kan du skippa peeling ett tag. Men när du är torr, fjällar och det kanske till och med kliar är peeling en räddare i nöden. En skrubb tar bort de döda hudcellerna som har lagt sig som en torr yta över huden och ger en jämnare, klarare, mjukare hud som är mer mottaglig för kräm. 

Smörj! Smörj in dig regelbundet. Gärna både morgon och kväll och alltid efter dusch och bad. Använd en kräm anpassad efter din hudtyp och årstiden. Men om du inte gillar att smörja dig, välj hellre en lätt kräm än ingen alls om du tycker att det känns bättre. Massera gärna in krämen ordentligt. Olja är super! Men många rena oljor som till exempel rapsolja eller kokosolja har stora molekyler som inte når så långt ner i huden. Lägg en lättare kräm under och en olja ovanpå så får du det bästa av det bästa. Om du har knottror på baksidan av armarna och kanske på lår och säte har du med stor sannolikhet keratosis pilaris. Något hela 40 % av svenska befolkningen har. Skrubba dig och använd gärna en kroppskräm med syror i. Zo Skin Health har en bra! 

Drick! Huden kan också bli fuktfattig för att du är torr inifrån (här räknas inte torr som i tråkig, eller kanske lite). Om du dricker för lite vatten eller inte får i dig essentiella fettsyror blir du lättare torr. Essentiella fettsyror hittar du bland annat i rapsolja, valnötter och algolja. 

Smörj i lager! Överkurs, men om du orkar och känner att plånboken tillåter kan du göra precis som många av oss gör i ansiktet, smörj in dig i olika lager som serum och kräm. Fler märken lanserar kroppserum som du kan använda innan din kroppskräm. 

Lyx! Vill du lyxa till det lite? Unna dig en skön kroppsbehandling där peeling ingår eller peela dig hemma innan behandlingen. Massage är super för alla och extra bra för den som har torr hud på kroppen. En bra cirkulation är super för huden! 

Produkter för torr hud på kroppen från bland annat The Body Shop Elemis och Skin Treat
Produkter för torr hud på kroppen. Från vänster och uppifrån: French Grapeseed Scrub från The Body Shop, Lipikar Baume AP+ från La Roche -Posay (super för dig som är extra känslig), Sea Lavendel & Saphire Body Cream från Elemis, Organic Cocoa Butter Skin Lotion från Dr. Organic, Replenishing Boost Light Body Butter från Skin Treat, Cleansing & Softening Shower Gel från L’ Occitane, Healthy Radiance Warming Body Scrub från Skin Treat (dessutom på kampanj just nu. Du hittar den här.), Sublime Scrub från Cinq Mondes, Terre de Lumiere Body Milk från L’Occitane (en lätt kräm, mer för dig som vägrar fetare kräm eller som har bara lite torr hud) och Brazilian Bum Bum Cream från Sol Janeiro.