Trender med makeup artisten Live Appeland

Norska Live Appeland arbetar som Regional Manager Artist Training för Europa och Mellanöstern och har en lång bakgrund som makeup artist på MAC. Hon arbetar bland annat med att stöjda MACs utbildare runt om i Europa. Hon har även arbetat backstage under modeveckorna i London, Paris, Milano och Stockholm. Hon är en av de som ser trenderna först och experimenterar flitigt med alla produkter.

Jag har pratat med Live för att höra mer om hennes trendspaningar och produktfavoriter.

JPG_Live_Apelland_0210_3-2Live Appeland

Vilka är höstens största trender?

– Den trend som vi ser mest i höst och vinter är att det är tillåtet att vara varierande och mångfaldig! Det är klassisk skönhet men med en twist som gör det modernt, som ger oss möjlighet att visa vår individualitet. Höstens trender har inspiration från 60-, 70- och 80-talet. Men ger oss friheten att leka med ett helt spektra av makeup.

En sexig “lived-in” smokey eyes i metalliska nyanser – en naturlig look som ger ansiktet styrka och karaktär. Rostade röda toner som gör röd till något mer frigjort och överraskande. Till sist trenden med det sofistikerade gotiska med svarta läppar eller liner.

Oavsett vilket uttryck du väljer bör du accentuera skönheten i kvinnan mer än att ändra de naturliga dragen. Kom ihåg att makeup är en del av hela din styling och ett sätt du kan uttrycka din personlighet med.

Vilken av höstens trender är din favorit och hur kan man själv skapa den? 

– Jag gillar höstens mörka mystiska läppar! Media Läppstift och läppennan MS. Diva Pro Long Wear kommer lätt ge dig den looken på läpparna, men det är viktigt att du hålla resten av makeupen enkel. Till exempel kan du jämna ut huden med Studio Waterweight SPF 30 Foundation och lite av Dark Golden Mineralize Skin Finish på kinderna. Avsluta med att styla ögonfransarna med In Extreme Dimension Mascara för massa volym. Enkelt men så otroligt vackert!

mac enkel höstlook elinfagerberg.se Mac läppstiftLäppstift i nyansen Media. Längst upp från vänster: Studio Waterweight, Läppstiftet Media, Dark Golden Mineralize Skin Finish och mascaran In Extreme Dimension. 

Är det någon trend från tidigare säsonger som vi bör undvika i höst? 

– Vi ser mindre av de tydligt skarpa ögonbrynen den här säsongen. Framhäv ögonbrynen med en naturlig look istället.

Vilken trend hoppas du slippa se igen? 

– Liksom de flesta makeupartister är jag är glad att fokus flyttas bort från den allt för dramatiska kontureringen vi har sett på sistone. Personligen skulle jag hellre framhäva kvinnors naturliga skönhet genom smink och inte dölja det bakom något som lätt kan kännas som en mask. Nu ska det vara mer highlighter, friskhet och glöd!

malenebirgerdemo live backstagePlanering inför Malene Birgers visning och makeup backstage. 

 Vilka produkter har du alltid med dig när du jobbar?

– Mina Pro Palette ögonskuggor är alltid med! Jag har en 6-8 stycken som grund. Då har jag allt samlat och kan få en fullständig överblick av färgerna. Jag använder en mängd olika ögonskuggor, ofta också på ögonbrynen och på kinderna.

Mac mini palett elinfagerberg.sePro Palette är till för proffsen men minipaletten Eye Shadow x 9 är grym för konsumenter. Här ser du Navy Times Nine. Min kommer åka med på höstens resor. 

Har du någon favorit bland verktygen?

– Mina penslar är det viktigaste i mitt makeupkit och jag reser alltid med dem i mitt handbagage! De som jag använder oftast är den nya # 221 – Mini Tapered Blending Brush och # 286 – Duo Fibre Tapered Blending Brush. Jag använder dem både på ögon, ansikte och läppar eftersom de lägger till lite produkt i taget och jag kan lätt tona ut övergångar.

Mac penslar elinfagerberg.seMini Tapered Blending Brush och Duo Fibre Tapered Blending Brush

Var du hittar din inspiration?

– Jag blir mest inspirerad av de människor jag arbetar med och speciellt det ansikte jag får äran att lägga makeup på. Det är just det kreativa samarbetet som fascinerar mig mest, att skapa något unikt tillsammans, oavsett om det är med en kund i butiken som kommer att finna sitt personliga utseende eller en designer som vill framhäva sin kollektion på bästa sätt. Annars blir jag fortfarande lite galen när jag får en ny produkt i händerna – då måste jag experimentera och prova nya möjligheter.

“Varje person är unik så utforska ditt eget ansikte och se vad som fungerar för dig”

Vad är det vanligaste misstaget konsumenter gör när de sminkar sig själva?

– Jag tänker ofta att det är antalet produkter konsumenter använder och det finns två motsägelser här. Oavsett om man använder för mycket produkter så att du snabbt försvinner lite bakom makeupen, eller om du känner att du inte riktigt vet var du ska börja och är rädd för att prova något nytt. Det kan vara klokt för båda typerna att få experthjälp om hur man ska gå vidare.

Vilken är den största myten om smink?

– För mig finns det två ord som jag inte gillar att använda när det gäller makeup; alltid och aldrig. Så den största myten för mig är att vi ska följa för många regler när det kommer till smink. Om du blir alltför fokuserad på “regler”  kan du missa spännande nya kombinationer och möjligheter.

Varje person är unik så utforska ditt eget ansikte och se vad som fungerar för dig. Och var inte rädd för att prova något nytt så länge det får dig att känna dig som den du är!