Vårda penslarna!

Det här med sminkpenslar/borstar och deras skötsel är något som jag har märkt att många totalt glömmer bort eller struntar i. Så här kommer några av mina tips.

Om du vill ha fräscha penslar/borstar så bör du tvätta dem minst en gång i veckan. Då får du inte bara bort gammalt smink utan även fett, döda hudceller och en drös med bakterier. När du inte gör det så gror bakterierna i borstet och du strör runt dem i ditt ansikte varje morgon. Lite äckligt?! Om du exempelvis får orenheter på kinderna så kan det bero på en skitig rougeborste.

Börja med att ta lite schampoo, mild tvål eller penselrengöring i ena handflatan. Schampoo passar bäst till de borstar med naturligt hår, tvål/diskmedel till syntetiska.

Massera lätt från borstets bas i skaftet ut till borstets ände. Om du bara kramar och gnor runt så blir inte penseln speciellt vacker efteråt.

Skölj penslarna noga i rinnande vatten. Håll dem nedåt under vattnet för att undvika att för mycket vatten kommer in i skaftet. Upprepa rengöringen på de borstar och penslar som behöver lite extra. Som till exempel rouge och puderborstar.

Forma till penslarna så att de behåller sin form.

Torka alltid penslarna liggande. Gärna lätt lutande med borstet neråt. Om du torkar penslar stående så kan borstet förlora formen. Men vad som är ännu värre är att fukten förstör limmet i fästet till skaftet och förstörs. Jag brukar lägga dem på en handduk över natten. Torka aldrig med hårfön eftersom de kan förstöra penslarna.

[slideshow]

I bildspelet ser du några av mina favoritpenslar. De ser lite tufsiga ut eftersom de ännu är fuktiga. Från höger,

1. Puderboste från MAC nr 134. Superbra storlek och jag gillar att den är lite plattare än andra puderborstar.

2. Rougeborste från FACE Stockholm, nr 5. Bästa storleken. Jag hatar de som är för små och gör det fläckigt eller för stora så att man inte får någon precision.

3, Borste för mineralfoundation från IDUN. Den här har ett längre skaft än många andra kabukiborstar. Det är ren smaksak men jag gillar det.

4, Foundationpensel från FACE Stockholm. Jag varierar mig med svamp och pensel till foundation. Den här från FACE gillar jag att använda när jag är inne i mina penselperioder. 🙂

5, Ögonskuggsborste från IDUN, Angled Eye Shadow Brush. Är till för att applicera ögonskugga. Jag tycker att den är bra för att sudda bort kantar. Men ännu bättre för att fixa till foundation/concealer i ögonvrån och vid näsvingarna. Stryk den över och överflödig concealer försvinner. Super!

6,Ögonskuggsborste från FACE Stockholm i nr. 59. Perfekt för att sudda till globlinjen

7, Ögonskuggsborste från FACE Stockholm. Numret på penseln har försvunnit efter alla år. Min favoritpensel att sudda med. Den här använder jag dagligen. Ger bra precision och lätt att jobba med.

8, Ögonskuggspensel för applicering från Duroy. Fullkomligt älskar denna och vägrar slänga trots att skaftet börjar bli riktigt slitet. Färgen har lossnat på halva penseln :). Passar bäst till skuggor jag vill fukta eller som är i kräm. Jag brukar spana in Duroy när jag är på hudterapeutmässan. Hemsidan är på finska..

9, Ögonskuggspensel för applicering från FACE Stockholm i nr. 16. Syntetpensel som är bra för kräm och flytande ögonskuggor. Har en riktigt tunn “egg” som funkar bra om du vill markera globlinjen extra eller lägga en tunn linje med skugga.

10, Ögonskuggspensel för applicering från Duroy. Det här är också en favorit. Den använder jag mest när jag vill använda ögonskuggor torra. Inköpt på hudterapeutmässan.

11, Ögonbrynspensel från FACE Stockholm i nr, 13. Liten, smidig och perfekt för ögonbryn. Den kommer åt överallt och släpper färgen bra. Funkar också bra som eyelinerpensel.

12, Brynborste som jag inte kommer ihåg vart jag har köpt den. Förmodligen på skönhetsmässa i Las Vegas eller Tyskland. Använder jag för att kamma igenom brynen. De får rätt form och brynfärgen fördelas.

13, Eyelinerpensel från Make up Store. Den är böjd för att underlätta applicering. Den ser lite tjockare ut på bilden än den är i verkligheten.