Vårens sminktrender

Han kommer in som en rockstjärna med självsäkra steg och ett stort leende bakom mörka solglasögon. Vi sitter förväntansfulla och laddade för att se Baltasar Gonzales Pinel skapa magi med penslar och färger och lära oss om vårens sminktrender. Baltasar arbetar som makeupartist för MAC Cosmetics och anses vara en av Europas främsta makeupartister. Redan som barn hade Baltasar ett stort intresse för high fashion och det tillsammans med en stark kreativ ådra ledde honom till att utbilda sig till makeupartist. Jag var minst sagt nyfiken på Baltasar när vi träffades i Köpenhamn. Han bjöd på en trendföreläsning om våren och demade även några av lookerna. Eftersom MAC Cosmetics gör över 200 modevisningar under modeveckorna runt om i världen, är de experter på aktuella och kommande trender. Den här säsongen är det stort fokus på färg. Men till skillnad mot tidigare säsonger ska den användas som en effekt. Nu kan du strunta i om färgen på ögonskuggan passar dina egna färger och harmoniserar dem. Kombination blir ointressant. Istället låter du färgen lysa för sig.

– Använd färgen som en accessoar för ansiktet. Lita på din instinkt och var kreativ. Strunta i din egen ögonfärg och hur du borde kombinera ögonskuggan med den. Skapa istället effekt med en färg, förklarar Baltasar.

Vårens sminktrender med klassiska tekniker

Men till skillnad från modevisningarnas galna makeuper kan du i vår använda klassiska tekniker som sotning och förlängning när du applicerar ögonskugga. Antingen lägger du ögonskuggan som en blockfärg eller kombinerar du flera färger likt vattenfärger som smälter ihop och ger känslan av rörelse. Nyanser som syns på ögonen är bland annat orange, lila och till och med röd. Men den största trenden är nyanser inspirerade av havet. Koboltblått, ljusblått, skogsgrönt och bermudagrönt, alla nyanser av blått, grönt och turkos är säkra trender i vår.

– Blå färg gör att ögonvitan upplevs som ljusare. Ett enkelt tips är att applicera en blå ögonpenna längs med den inre franskanten för en snabb effekt, berättar Baltasar.

Det är fler företag som satsar på blå ögonskuggor i vår. NARS lanserar den mintgröna nyansen, Tarvos och den midnattsblå Cressida. Make Up Store släpper den blå ögonskuggan Moon Shadow Denim och Yves Saint Laurent har lanserat den vackra ögonskuggspaletten Couture Palette Collector Indie Jasper som är perfekt för att skapa en mjuk ögonmakeup i silver och grönt inspirerad av vattenfärger.

nars-cressida-255kr

Ögonskuggan Cressida från NARS har en vackert blå nyans. Från 255kr, Sephora.

En annan sminktrend är överdrivna lösögonfransar inspirerade av en punkig docka. Looken är feminin med attityd.

– Det behöver inte vara perfekt. Det känns för uppenbart. Vi vill inte forma om ögat utan framhäva det, säger Baltasar.

Läpparna har sensuella former i vår då du inte behöver använda läppenna utan istället kan du få till en ”nykysst” look. Färgerna är fruktiga av orange och bärigt röda toner. Formulan går från glansiga och krämiga till matta täckande produkter.

thumb_IMG_5113_1024

En motsatt trend är den nakna med en enkel bas och mycket attityd. Den känns chic, rå, industriell och självsäker. En bra concealer är ett måste till den looken. Ultra HD Invisible Cover Concealer är en ny concealer från Make Up Forever som effektivt jämnar hudtonen och suddar bort ojämnheter. Utöver en enkel bas är highlighter i fokus i vår. Få tekniker gör att vi ser unga och fräscha ut snabbare än så. En highlighter hjälper oss att lyfta och framhäva partier i ansiktet samtidigt som det ger en vacker lyster. Ett tips Baltasar delar med sig av är att matta ner sidorna av näsan med puder samtidigt som du inte lägger puder på näsryggen. På så sätt får du en naturlig highlighter av näsan utan att behöva använda flera produkter. Resultatet blir fräscht och vackert. Det är en teknik som gör att du kan skulptera ansiktet utan att se alltför sminkad ut. Välj ett finkornigt puder med en lätt känsla. Applicera det bara där du behöver det. Make Up Store släpper HD Powder i vår som absorberar olja och suddar ut ojämnheter utan att resultatet blir kakigt. NARS lanserar Light Reflecting Loose Setting Powder som har funnits utomlands i många år men först nu kommit till Sverige. Baltasar använder MACs Strobe Cream som highlighter. Den återfuktar huden och är ljusreflekterande. Huden får lyster och fräschör.

 

 

7330051134502_makeupstore_hd_powder_nude


Löspudret HD Powder från Make Up Store mattar ner blänk. Från 345kr, Make Up Store.

Och naglarna då?

I vår ska naglarna ses som en förlängning av huden med färger inspirerade av rouge, concealer och foundation. Andra trender är färgglada kollage och täckande metallic.Nagellacket Humidi-Tea från OPIs vårkollektion New Orleans blir spot on för våren.

 

 

opi

Nagellacket Humidi-Tea från OPI i en av säsongens trendigaste nyanser. Från, 155kr, Kicks.se.