Värm dig på Spa – tips inför ditt besök

Jag har alltid känt en stark vurm för spaanläggningar. Jag har arbetat som hudterapeut, spaterapeut, spachef och utbildare på Spa. Och varje gång går jag ner i varv och njuter. Trots att jag jobbar. Men det allra bästa är så klart att besöka dem som gäst!

Det viktigaste för mig när jag bokar ett spabesök, är att anläggningen ska ha spännande aktiviteter, bra mat, intressant poolområde och riktigt bra behandlingar. Jag älskar snygg design men helhetstänket är viktigast. För mig är det helt oförståeligt att så många salonger kallar sig för Spa. Jag tycker att det är två helt olika saker. Vill du vara säker på att få komma till en bra anläggning, bör du spana in organisationen Svenska Spahotell. Det är inte lätt för ett hotell att bli medlem där. De har höga krav.

Om du har planerat att boka in ett spabesök i höst eller vinter. Bör du tänka på följande.

– På storhelgerna är det mest folk. Veckan efter nyår är till exempel inte att rekommendera, då många ännu är lediga.

– På vardagarna kan det vara stora konferenser med gäster. Den bästa dagen brukar vara söndag – måndag, då det är minst folk.

– Det tar ett tag att gå ner i varv. Boka två nätter om du har möjlighet.

– Flera ställen slarvar med aktiviteter. Vill du ha mer att göra än promenader och yoga, fråga innan.

– Om du vill njuta av en behandling, boka in den redan när du bokar besöket. Många tider tar slut och när du väl är på plats finns det kanske inga tider kvar. Om du har någon allergi, tar medicin, är gravid eller har någon allvarligare sjukdom, berätta det redan vid bokning. Då får du oftast den bästa behandlingen sen.

– Våga boka någon annorlunda behandling. Why, oh why, vill alla ha klassisk massage? Ta något du inte kan göra på salongen hemma. Min favorit är kroppsskrubb med aromamassage efteråt.

– Om du vill göra en kroppsbehandling, boka in din tid senare på dagen. Då kan du bada innan. Gör du behandlingen innan bad, förlorar du en del av behandlingens effekt.

– De flesta Spa tar inte emot barn. Fråga innan om du vill ha barnen med eller vill försäkra dig om en lugn stund i poolen, utan barn.

Väl på plats

– Tänk på att du inte bör få behandling om du har någon infektion i kroppen. Boka av eventuellt behandling om du har blivit förkyld eller liknande.

– Det kan vara jättekul att ta ett glas vin till maten. Men se till att inte vara den fulla, jobbiga, vuxna människan som gör bomben i poolen. Jag har slängt ut dig förr.. 😉

– Stressa inte runt för att hinna göra allt. Prioritera det som du tycker låter mest intressant. Det är inte hela världen om du inte hinner till after noon tea för att du sitter i aromabastun.

– Va i tid till eventuell behandling. Annars kan din behandlingstid kortas ner. Är du där en liten stund innan, hinner du varva ner redan innan den börjar.

– Strunta i kroppskomplex, detoxhysteri och stress. Njut!

Bilder från Sank Jörgen, Kosta Boda och Grand Hotel