Vårmodet 2013

Visst börjar det bli dags att spana in trenderna inför våren 2013? För vad ska man egentligen ha på sig? Säsongen bjuder på en hel del fint och jag kan inte hålla mig ända till februari. Jag tänker avslöja några av mina bästa tips redan nu! För visst behöver vi få in lite ljus och hopp i våra vintermörka sinnen?

Glansiga material

Det glittrar, blänker och skiner. Glansiga material och metallic blir stort på både plagg och accessoarer. Det är extra snyggt på säsongens alla pennkjolar.

Jonathan Saunders

Jonathan Saunders

Nostalgi

Det finns alltid någon form av nostalgi varje modesäsong. Den här våren kommer influenserna främst från 60-talet och 90-talet.

BalmainMoschino

Balmain visade upp 90-tal och Moschino 60-tal

Sportiga influenser

Den här trenden har setts hos flera olika modehus. Klänningar kommer i spännande sportmaterial inspirerat av främst tennis. Vi kommer även se en fortsatt trend av sneakers med kilklack.

Rag & Bone

Sportig klänning från Rag & Bone

Ränder

På tvären, på bredden och på längden. Ränderna kommer tillbaka rejält i vår. Räkna med att se dem i flera olika varianter. Främst som grafiska tryck i breda ränder. De syns bland annat hos Acne. Men även den traditionella marina- och preppylooken. Jag gillar randig t-shirt eller tröja under kavaj för både män och kvinnor. Men ränderna syns också på skor, byxor och klänningar. Allra vackrast blir det på galaklänningar som bland annat Oscar de la Renta visade.

Marc Jacobs Belle du stripes Marc Jacobs ränder

Ränder hos Marc Jacobs

Svart och vitt

Finns det någon mer klassisk kombination? Självklart ser man det som ränder. Men även som grafiska tryck. Jag älskar trenden på tighta klänningar!

Pamella Roland

Pamella Roland

Monokrom färgskala

Vi har sett trenden under föregående säsonger och den håller i sig. Att klä sig topp till tå i samma färgskala blir väldigt effektfullt så länge du vågar gå hela vägen. Trendigast blir du i vitt!

Jil Sander

Jil Sander

Sensualism

Så kvinnligt så det förslår! Med transparenta blusar, figurformande klänningar och gärna små “titthål” som visar hud. Men aldrig på ett tacky vis utan mer elegant och moget. En parallell trend är plagg som ser ut att vara isärklippta och ihopsydda igen.

Diane von Furstenberg Ida Sjöstedt

Alexander wang

Diane von Furstenberg och Ida Sjöstedt visar sensualism med transparens. Alexander Wang med tillhål.

Etniska influenser

Det kommer alltid en etnisk trend varje säsong. Den här gången har många influerats av Indien och Japan. Men det är ett elektriskt och modernt Indien med färgsprakande nyanser. Från Japan ser vi bland annat vackra blommor på vit botten. Ryssland och Mellanöstern har också influerat.

EtroMarchesa

Etro och Marchesa

Manliga influenser

En trend som hänger kvar. Krispiga vita skjortor och snygga kavajer. En liten dos maskulinitet kan framhäva ett mer kvinnligt jag. Kombinera med feminina skor för att balansera.

Shorts-kostymen

Jo, HM kommer säkert komma med flera varianter. Få svenskar kommer våga. Men de som gör, blir extra coola!

Matthew Williamson

Matthew Williamson

Låga klackar

Yes! Du läste rätt! Efter stolpklackar, klossklackar, stilettklackar och kilklackar kommer den låga klacken tillbaka igen. Men nu är den uppdaterad med finare detaljer. Och du kommer tycka att det är underbart att strutta runt på stan i klackar som går att gå i.Tänk på att den kan bli väldigt damig om du kombinerar den med lite “trista” plagg. Våga poppa till resten av outfiten eller gör den klassisk men ungdomlig.

Marc Jacobs skor

Marc Jacobs

Bermudashorts

Jo, det är lite casual och de är mer sommarmode. Men jag tror att jag förmodligen kommer älska dem i sommar. Och de finns de som är otroligt snygga! De är lättburna, smickrande och funkar till många sammanhang.

Chloe Rag & Bone Bermuda shorts

Chloé och Rag & Bone

Blommor

Blomtryck blir stort! Främst syns blommor som är inspirerade av konst. Många designers har visat upp mer avancerade och genomtänkta blomtryck än tidigare. Jag älskar dem på lårlånga klänningar med skärp i midjan. Roligast blir det på byxor och skor.

Paul & JoeTanya TaylorCostello TagliapietraPreen

Paul & Joe, Tanya Taylor, Costello Tagliapietra och Preen visar alla blommor till sina kollektioner 2013

Stora volanger

Det här är så vackert om man hittar rätt plagg! Vi har sett dem på höfterna den senaste tiden. Nu kommer de på ärmar och urringning bland annat.

Givenchy

Vackra volanger hos Givenchy

Vågor och vatten

Många modehus har inspirerats av havet. Vatten kommer som både färg och tryck på främst klänningar och byxdressar.

Charlotte Ronson

Vågor hos Charlotte Ronson

Säsongens Färger

Om du som jag älskar färg, kommer du att älska den här våren! Klara nyanser av bermudagrönt, turkost, körsbärsrött, fuschia, gult och lila synd mycket. Men även brända nyanser av grönt och orange och transparenta nyanser av grått och blått. Självklart ser vi som vanligt de traditionella pastellfärgerna till våren. Där den mjukt rosa är den mest framträdande. Själv kommer jag satsa på en kavaj i en klar rosa!

Jenni Kayne

Jenni Kayne