Att arbeta på spa och tipsen som underlättar

Texten kan innehålla annonslänkar, vilket innebär att jag får provision om du köper något via dem. Texterna, eller mina åsikter, påverkas inte av länkarna.

Vill du arbeta på spa eller är det något du redan gör? Jag har gjort det under en kortare period i min karriär men har också arbetat rätt mycket mot spa och det finns några saker jag vill tipsa dig att tänka på för att du ska klara av det så bra som möjligt.

För att arbeta på ett ”riktigt” spa, alltså ett spahotell (som helst är medlem i Svenska spa) ska du vara auktoriserad hudterapeut, spaterapeut eller massageterapeut. Om du väljer att plugga till auktoriserad hudterapeut så ingår en spaterapeututibldning i din utbildning. Smart va?

Jag tycker att du ska vara medveten om att det kan vara rätt slitigt att arbeta på spa. Tiden då flest besökare bokar behandlingar är nämligen på helger och sena vardagseftermiddagar efter konferenser. Du får alltså räkna med att jobba sena kvällar och helger till skillnad från salonger som oftast stänger tidig kväll och har stängt på söndagar.

En annan sak att fundera över är om du orkar arbeta i värme under flera timmar. Det är varmt på spa och det är hög luftfuktighet. Tycker du att det är lite jobbigt kan du rikta in dig på de spahotell som har behandlingsrummen väldigt åtskilda från badavdelningen och som skiljer personalen mellan behandlingarna och badavdelningen åt.

Det bästa är att hitta ett spa där du får variera mellan flera olika behandlingar. Om du varierar mellan ansiktsbehandlingar, kroppsinpackning, färgning av fransar och bryn och till exempel vaxning, så blir det betydligt lättare än om du måste stå och göra alginpackning eller tuffare massage hela dagen. Det är bättre för din kropp att inte hela tiden arbeta i samma ställning. Men att arbeta på spa kan innebära att du får göra samma behandlingen dagarna i ända. Kolla upp det innan du tackar ja till tjänsten.

Med det sagt så är det kul att arbeta på spa. Du ingår i ett större team än på en salong och träffar hela tiden nya kunder. Personligen älskar jag att utföra spabehandlingar. Speciellt aromamassage. Det känns som om jag kommer in i ett healingmood varje gång jag gör det.

Jag på Mossbylund - ett härligt spa i Skåne. Tillhör du dem som vill arbeta på spa?
Förra året gjorde jag ett större spa-reportage till Aftonbladet. Här besökte jag härliga Mossbylund i Skåne. På bilden längst upp var jag i Tylösand.

Nikos Kouremenos som arbetar som internationell utbildnings- och projektchef på Raison d´Etre har delat med sig av fem tips till dig som är spachef för att du ska kunna underlätta för din personal och få gänget att vara hälsosamma och friska. Och inte minst för att de ska stanna kvar. Att ta hand om sin personal är det bästa du kan göra för att undvika utbrändhet och andra sjukskrivningar.

Fem tips för att arbeta på spa och få din personal där att må bra

Handövningar!

Lär din personal varierande handövningar för att stretcha och mjuka upp händerna mellan varje behandling. Då undviker din personal att få handskador. En övning är att sätta ihop handflatorna och trycka dem mot varandra i minst 20 sekunder och upprepa det några gånger. Här hittar du fler övningar som är bra för händerna och ryggen som också kan slitas mycket.

Dagsljus!

Sätt av tid för pauser under dagtid. Enligt Nikos Kouremenos är detta extra viktigt eftersom många terapeuter går i många timmar utan att få något naturligt dagsljus. Vilket bland annat kan resultera i brist på D-vitamin. Solljus är bevisat att boosta humöret och immunförsvaret. Att arbeta i ett mörkt rum hela dagen kan orsaka att din personal känner sig mindre glad och energisk. Det ideala är om terapeuterna har tillgång till 10-15 minuters dagsljus varannan timme för att få ljus och frisk luft.

Anpassad utrustning!

Se över att er utrustning är anpassad för terapeuternas behov. Till exempel ska höjden på massagebänken kunna justeras efter varje spaterapeut för att underlätta för god ergonomi. Eftersom de flesta spa idag har elektriska behandlingsbänkar så borde det bara ta några sekunder för terapeuten att fixa.

Syre!

Öka tillgången till syre. Det enklaste sättet att göra det är att lära varje terapeut några enkla andningsövningar att göra några gånger per dag. Andningsövningar hjälper din personal att koppla av när de känner sig stressade eller irriterade.

Återfukta!

Ge varje spaterapeut en egen vattenflaska för att uppmuntra dem att fylla på med vätska under arbetsdagen. Terapeuterna arbetar ofta i varma rum utan fönster så de behöver dricka under dagen för att inte bli utmattade och uttorkade. Ett tips är att ge personalen vattenflaskor med er logga på.

Jag vill också lägga till ett viktigt tips – låt terapeuterna få testa alla behandlingar. Både för att det är skönt och bra för kroppen vilket gör dem nöjdare i det långa loppet. Men också av mer egoistiska själ – det är betydligt enklare för dem att sälja in en behandling som de vet hur den känns till en kund. Det bästa är om de kan beskriva alla behandlingar för sina kunder.

Du kanske också gillar ...

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om författaren

Elin Fagerberg

Jag är auktoriserad hudterapeut, spaterapeut och makeupartist med över 20 års erfarenhet inom skönhetsbranschen. För mig är skönhet inte bara ett yrke – det är en passion som fortsätter att inspirera mig varje dag. Välkommen till min värld! 

Sök