Jag hörde för första gången om Reserol under förra året och blev genast nyfiken. Under Daisy Beauty Cruise var Mikael Lindvall och Magnus Nilsson Vall, männen bakom märket, på plats och berättade om produkten. Förra veckan besökte jag deras fina fabrik för att lära mig mer.
Mikael och Magnus kommer båda från läkemedelsindustrin och har bland annat arbetat på Meda, Galderma och Omega Pharma. Tillsammans med en svensk uppfinnare som har ägnat 6-10 år för att utveckla en ny teknologi för upptag av näringsämnen oralt har de skapat Reserol.
Reserol fungerar som ett kosttillskott (som du hittar bland hudvården) med ämnet resveratrol som sägs påverka kroppen på flera olika sätt. Enligt flera studier från Pubmed ska resveratrol bland annat kunna påverka hjärt- och kärlsjukdomar, ledproblem, återhämning och mycket annat. Men jag är givetvis nyfiken på hur det påverkar huden.
När Mikael och Magnus började testa sig fram upptäckte de att flera av deras kunder märkte en stor skillnad på huden. De fick bland annat kommentarer om att huden blev mer len och följsam och att den hade fått en naturlig återfuktning. De fick även kommentarer om bättre elasticitet och mindre tydliga solskador samt betydligt mer lyster. Resveratrol ska kunna påverka cellens mitokondrie så energiåtervinningen ökar av samma instoppad energi. Det ska även stärka kroppens celler. Men det är svårt att veta innan exakt vilka celler som behöver stärkas och därför vilken effekt just du får av resveratrol.
Dock vill jag lägga till att Reserol än så länge inte har några egna studier färdiga. Men de startade en i somras. Det låter ju än så länge väldigt lovande.
Magnus till höger med personalen i labbet.
Historien om resveratrol
Under åttio och nittiotalet gjordes det studier för att ta reda på hur människor lever och vad det har för påverkan. Det kom fram flera mönster. Ett sådant var den franska paradoxen.
– I södra frankrike rökar de mer än andra, äter sämre och dricker mycket. De lever osunt men de har lägre fall av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. När man tittade på målgruppen för att se vad de gör, såg man att de drack mycket vin men utspätt över dagen. Det borde vara dåligt men man hittade något i rödvinet som var bra – resveratrol, förklarar Magnus.
Det finns lång bakgrund till resveratrol men modern forskning började göra studier i början av nittiotalet. Det är ett naturligt växtpolyfenol som finns i bland annat vindruvor. Reserol skapar ämnet syntetiskt ur jäst för att varje dos ska ha samma verkan.
– I vindruvan frigörs växtpolyfenoler i skalet och aktiverar cellerna och stärker dem mot kyla, uv-strålning, bakterier, svamp och annan negativ påverkan. Det utstätter växten för något som kallas omnesis som är en lätt stress, ungefär som periodisk fasta i kroppen för att kicka igång flera olika processer. Polyfenolerna stressar cellen lite lätt för att kicka igång dess processer, säger Magnus.
Under föreläsningen berättade Magnus och Mikael att utmaningen när en har fått i sig resveratrol är att kroppen tror att den har fått i sig typ en pinne och tror att den ska bryta ner det så snabbt som möjligt. Upptaget via magen är ca 1%. 7% tas upp via kroppen i form av till exempel hudvård. Desto bättre upptag är det om det tas upp genom munslemhinnan.
Reserol
Reserol är en film med resveratrol som du placerar i munhålan som tar åt sig substanser utan att ta omvägen via magen. Filmen smälter ihop med munslemhinnan och då bildas det en miljö som tillåter att ämnen lämnar filmen och går upp i den fina slemhinnan i munnen. Precis som till exempel nikotin. Det är det här som den svenska uppfinnarjocken kom på (har tyvärr inte hans namn). Filmen sitter kvar i 3-5 minuter innan den smälter.
Filmen består av bland annat en brunalg som har väldigt speciella egenskaper.
Magnus med den hemliga brunalgen som är grunden till filmerna.
Resveratrolet har ungefär samma konsistens som potatismjöl. En sådan här burk med resveratrol kostar runt 10 000 kr(!!) och räcker till ca 75 paket Reserol.
Tillverkningen av Reserol
Under förra veckan besökte jag företagets fabrik i Arninge utanför Stockholm. Här fungerar allt som om det vore läkemedel som tillverkas istället för ett kosttillskott som annars inte behöver ha annorlunda regler än tillverkningen av till exempel en räkmäcka enligt Magnus.
Väggarna är täckta av glasfiber med rundade kanter för att undvika bakterietillväxt och jag får ta på mig tjusiga labbkläder innan jag kliver in i labbet. Nu är jag ju riktig nörd när det kommer till sådant här så jag var väldigt exalterad.
Under tillverkningen blandas bland annat den hemliga brunalgen med sorbitol som ger konsistens och resveratrol som är det aktiva ämnet. När allt är blandat mixas det till en slät smet och ställs i ett kontrollerat kylskåp under natten. Under nästa steg hälls smeten upp på glasplattor och sedan drar en över glasplattorna med ett verktyg för att smeten ska fördelas jämnt. Glasplattorna åker sedan in i ett torkskåp och torkas i runt en timme. Om de torkas för länge finns det risk att de spricker. Torkningen är jätteviktig när produkten produceras eftersom det avgör hur mycket vatten som är kvar och därför hur länge filmen stannar kvar i munnen och det i sin tur påverkar upptaget av resveratrolet. Efter torkningen stansas filmerna de för hand med mallar och kontrolleras. De filmer som är skadade går till personalen (jag kan intyga att hela gänget faktiskt hade väldigt fin hud..). Sedan förpackas filmerna i tättslutande påsar och förpackas i lådor.
Magnus och Mikael förklarar Reserol som en hudvårdsprodukt som råkar klassas som ett kosttillskott.
Reserol är på väg ut till apoteken. Varje box varar i en månad och kostar 995 kr. En får räkna med att ta en månad innan resultaten syns på huden eftersom hudens cellförnyelse tar runt 30 dagar. Jag har en box hemma som jag en så länge inte har hunnit testa helhjärtat. Så jag kan inte uttala mig om hur Reserol fungerar för mig. Men det kommer.
Vad tycker du? Är du nyfiken på Reserol och tror du också att produkter med upptag genom munhålan kommer att öka?