#

Mums! Igår gjorde jag sockerfritt julgodis. Nåväl, jag gjorde lite godis med socker också. Men jag vill helst att min dotter undviker socker ett tag till och det är ju även bättre för mig utan det. Så jag gjorde rawfood bollar efter ett recept från Urtekram. De blev supergoda! Min dotter älskar olika bollar så jag tror att de här kommer bli en hit.

Jag följde receptet nedan med undantag för apelsinen då min systerson är allergisk mot citrusfrukter. Jag hällde ner någon msk vatten istället. Det fungerade lika bra det. Istället för kakaopulver rullade jag bollarna i lingonpulver. Färgen blir ju så mycket finare då! Nästa gång ska jag nog testa att rulla dem i rålakritspulver.

Det är väldigt många ingredienser i receptet. Om du inte har allt hemma kan du testa dig fram för att få till rätt konsistens med olika torkade frukter och nötter.

Aromatiska julkonfektkulor – sockerfritt julgodis

DET HÄR BEHÖVER DU:
3 dl ekologiska torkade aprikoser

2 dl ekologiska torkade dadlar

1 dl ekologiska torkade tranbär

2 dl ekologiska valnötter

2 dl ekologiska mandlar

1 dl ekologiska hasselnötter

1 dl ekologiska pumpakärnor

1 tsk ekologisk, mald kanel

½ tsk ekologisk, mald kryddpeppar

½ tsk ekologisk, mald kardemumma

½ tsk malda nejlikor

¼ tsk ekologisk svartpeppar

Saft och skal från 1 ekologisk apelsin

En smula salt

Ekologiskt kakaopulver

GÖR SÅ HÄR:
Kör aprikoser, dadlar, tranbär, valnötter, mandlar, hasselnötter och pumpakärnor i en matberedare ett par minuter tills allt är fullständigt finhackat. Massan ska vara så fin att man kan pressa ihop den med fingrarna. Tillsätt apelsinsaft och skal samt kryddor och kör det hela igen tills det är blandat och är som t.ex. en fikonstång. Häll 4-5 msk kakaopulver i en stor skål. Rulla konfektmassan till kulor och vänd dem i kakaopulver och apelsinskal.

Njut direkt eller spara dem i kylskåpet.

Tips! Receptet fungerar även utmärkt till en sockerfri tårtbotten. Toppa bara med grädde, kokosgrädde eller något annat gott. Kanske med lingongrädde och smulade pepparkakor?

Jag ser verkligen fram emot julen. Det är min favorithögtid. Förutom sockerfritt julgodis och sockerstinnt dito tänkte jag njuta av göttbullar, rödkål, brysselkål, Janssons frestelse med oliver, champinjonstuvning och massa annat gott. Jag är nämligen vegetarian sedan över 20 år tillbaka. Men jag föredrar ändå traditioner som påminner om min barndom. De första åren gjorde jag ”skinka” på kålrot. Men njäe, inte riktigt min kopp te. Efter det har jag bland annat ätit ”skinkan” från Astrid och Aporna med det fantastiska namnet ”Skinka utan rumpa”. Den har fått dålig kritik på flera ställen men jag älskar den. Men i år ska jag testa en variant från Quorn – Julspecial. Jag tror att de lanserade den förra året. Jag har fått ett pressprov på den och är riktigt nyfiken. Har du smakat den?

recept-pa-sockerfritt-julgodis-och-quorn-julspecial

Vilka är dina favoriter på julbordet?

 

 

Sharing is caring:

2 Kommentarer

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.