Ansiktstvätt – gelé, skum, micellär, mjölk och olja

Hur använder du din ansiktstvätt och vilken konsistens föredrar du?

Precis som ni har hört mig tjata om tidigare så tycker jag att en bör tvätta ansiktet en gång på morgonen och två gånger på kvällen. Den dubbla rengöringen på kvällen är för att du först ska tvätta bort eventuell makeup för att sedan kunna rengöra huden med din ansiktstvätt.

Personligen föredrar jag ansiktsrengöringar som även tar bort ögonmakeup. Men det är få som klarar av det testet. Åtminstone med tyngre ögonmakeup som pigmentrik ögonpenna. Då kan du behöva komplettera din ansiktstvätt med en ögonmakeupremover.

Rengör i rätt ordning

1. Ta bort ögonmakeup med en ögonmakeupremover om din vanliga ansiktsrengöring inte räcker till. Om du har ett pgimentrikt läppstift eller ett stain på läpparna kan du ta din ögonmakeupremover på läpparna också.

2. Dags för ansiktsrengöringen! Massera in din rengöring om det är en olja, kräm, mousse eller gelé och skölj bort den med ljummet vatten. Om du använder ett micellär rengöring stryker du över en bomullspads  över hela ansiktet och behöver inte skölja bort. Rengör hela ansiktet och var extra noggrann vid näsvingar och hårfäste.

3. Torka huden med en ren handduk. Gnugga inte utan badda försiktigt!

4. Dags för ansiktsvatten. Häll ansiktsvatten på en bomullsrondell och stryk den över ansiktet. Om du använder en micellär rengöring kan du hoppa över detta steg.

5. Nu är huden reda för efterföljande produkter som essens, ögonkräm, serum och ansiktskräm.

Micellär ansiktstvätt

Micellära rengöringar har blivit enormt populära de senaste åren. Och det med all rätt. De är nämligen otroligt smidiga! Du kommer kanske ihåg från fysiken i högstadiet att plus och minus drar sig till varandra? Ungefär så fungerar en bra micellär ansiktstvätt! Formulan i produkten gör att den lätt kan dra till sig smuts och orenheter som istället hamnar på bomullen. Konsistensen är flytande och du häller ut lite på bomull som du stryker över huden tills ansiktet är rent. Det fungerar oftast jättebra och den här tvätten är perfekt för dig som vill bli ren utan vatten.

Precis som med andra rengöringar skiljer sig kvalitén åt mellan olika märken och du behöver testa för att hitta din favorit. Jag gillar bland annat Beaute Pacifiques One Step, Eucerin Micellar Cleansing Fluid och Elemis Smart Cleanse Micellar Water.

Micellära ansiktstvättar rekommenderas ofta till känsliga hudtyper som vill undvika vatten. Jag tycker dock att en bör begrunda att ansiktspads ibland kan vara för sträva för en känslig hud. Välj mjuka!

 

Yves Rocher Hydrating Micellar Water, Beaute Pacifique One Step, Eucerin Micellar Cleansing Fluid, Elemis Smart Cleane Miceallar Water och Sephora Miceallar Cleansing Water. 

Ansiktstvätt i kräm och mjölk

Ansiktstvättar med formulas som mjölk och kräm är extra sköna för torr och/eller fuktfattig hud. De är mjuka, smidiga och ska inte torka ut huden. De flesta ska sköljas av, vissa räcker att du torkar bort med bomull. Personligen föredrar jag att skölja bort för att få bort produktrester. Det här är en klassisk rengöring du hittar hos alla märken.

Det nylanserade hudvårdsmärket Acasia Skincare har en ansiktstvätt som jag har kommit att älska! Den är lite för lös i konsistensen, det åker lätt ut för mycket när du öppnar tuben. Men annars får den full pott! Den rengör riktigt, riktigt bra utan att torka ut huden alls. All ögonmakeup försvinner i ett nafs!

Beauté Pacifique Enriched Cleansing Milk, L´Oreál Paris Rare Flowers Cleansing Milk ( i riktigt stor flaska!) och Acasia Skincare Clean Cleanser. 

Av alla rengöringar jag har fotat till det här inlägget vågade ETT företag satsa på färg. Alla andra kör på blått, grått och vitt. Heja L´Oréal Paris för en snygg rosa flaska! 

Tips!

Läs alltid instruktionerna på din produkt för att försäkra dig om att du använder den på rätt sätt!

Ansiktstvätt i gelé

Rengöringar i gelé passar de flesta hudtyper men extra bra för dig med blandad, fet eller oren hud. De ska sköljas bort med vatten efteråt. Många föredrar att använda gelébaserade rengöringar på sommaren och mjölkbaserade på vintern.

Ansiktstvätt med konsistens av geléCetaphil Facial Cleanser, Tebiskin Gentle Cleanser, Eucerin Refreshing Cleansing Gel och Apoliva 3-in-1 rengöring.

Ansiktstvätt i lera, olja och skum

Lera är en rätt ovanlig men skön konsistens på ansiktstvätt. Det finns ett stort utbud av leror men de flesta som används i ansiktstvättar passar bäst för fet och oren hud. Omorovieza Budapest är ett spännande ungerskt märke som har en fin rengöring med lera.

Skummande rengöringar har ett rykte om sig att vara uttorkande. Men de behöver de inte vara om de har en bra kvalité. Skummande rengöringar brukar ge en väldigt ren känsla efteråt och flera av dem går att använda både som rengöring och som raklödder.

Oljor är mest populära för de med torr hudtyp. Men många av dem passar även utmärkt för dig med lite fetare hud. Total Cleansing Oil från bareMinerals är en olja som förvandlas till en mjölk när du masserar in den. Den tar bort mycket ögonmakeup, ibland all beroende på vilken ögonpenna jag har använt.

Ansiktstvätt med konsistens av lera, mousse och oljaOmorovieza Budapest, L´Occitane Foaming Cleanser, bareMinerals Total Cleansing Oil och Comfort Zone Gentle Foaming Cleanser. 

Tips!

Se till att alltid torka huden med en ren handduk för att inte smutsa ner ansiktet med en halvskitig handduk efter du har rengjort ansiktet.