Atopiskt eksem och torr hud hos barn och vuxna

Atopiskt eksem och torr hud har en tendens att bli värre under vinterhalvåret. Men det finns mycket du kan göra för att hålla det i schack.

OBS! Om du har svåra problem med eksem behöver du besöka en dermatolog för att få hjälp. Min guide är endast hur du kan förebygga och lindra.

En brukar dela upp eksem i flera olika grupper – atopiskt, kontakteksem och övriga eksem så som nummulärt eksem och interigo.

Atopiskt eksem är väldigt vanligt. 20 % av alla barn drabbas och ca 5 % har kvar problemen i vuxen ålder.

Vad är atopiskt eksem?

Atopiskt eksem är en genetisk sjukdom som påverkas av miljö. Atopiker har en skörare hud som lätt förlorar fukt och därför blir huden torr. Forskningen tror att det beror på ett ämne som heter filaggrin och som är ett förstadie till aminosyror. Tydligen producerar atopiker sämre filaggrin och kan bilda lgE-antikroppar mot proteiner i omkringliggande miljö. Hudens barriärfunktion är sämre hos en atopiker. Barriärfunktionen finns på hudens yttersta yta och fungerar som ett skyddande skikt. När hudens barriär är nedsatt är det lättare för bakterier och jästsvampar att tränga in i huden. Det är ganska vanligt med sekundärinfektioner vid eksemet. Även fotvårtor och att utveckla kontakteksem är vanligare då huden är mer genomsläpplig.

Hur känns atopiskt eksem?

Huden är torr, kliar, kan fjälla, rodnar och se irriterad ut. Det kan uppstå små sprickor. Det är vanligt att atopiker även drabbas av keratosis pilaris – enkelt förklarat som knottror som är vanliga på baksidan av överarmarna och låren. Huden kan också få små blåsor som barn ofta kliar sig så att huden vätskar.

Var på kroppen brukar det komma?

Böjvecken på kroppen är en klassiker. Därför kallas atopiskt eksem ofta för böjveckseksem. Men egentligen kan eksemet komma var som helst på kroppen.

På vuxna kommer eksemet oftast på händerna och ögonlocken medan på barn är det vanligast i böjveck och i ansiktet.

Två krämer från La Roche Posay som lindrar atopiskt eksem
Mina barn har båda tendenser till atopiskt eksem och jag har ställt varsin flaska med Lipikar Baume AP+M från La Roche Posay på deras nattduksbord som jag smörjer dem med innan de ska sova. Den lindrar klåda och irriterad hud samtidigt som den mjukgör. Den stärker också mikrobiomet vilket känns super. Den funkar från 2 månader och uppåt. Krämen bredvid – Toleriande Sensitive är för känslig och intolerant hud och innehåller niacinamide. Jag gillar också att använda Miniderm som finns receptfritt men som läkare också kan skriva ut..

Vad kan du göra själv för att förebygga och lindra?

  • Undersök om du kan ha en allergi som gör eksemet värre. Barn med eksemet kan ofta vara känsliga mot djurhår, komjölk och ägg. Citrusfrukter och röda bär sägs också kunna utlösa atopiskt eksem.
  • Vuxna atopiker har visat sig bli sämre i samband med psykisk stress. Samtidigt kan svåra eksem leda till psykisk stress. Sök hjälp om du känner att det blir en ond cirkel.
  • Många blir bättre av att vistas i sol. Jag gissar att det är för att huden blir mer följsam och återfuktad än när luftfuktighet är väldigt låg.
  • Undvik tvätta i onödan. Ja, nu under pandemin behöver vi tvätta händerna extra mycket. Men kompensera då med att smörja extra mycket. Andra områden med eksem kan du minska kontakt med vatten på. Tvätta hellre i ljummet vatten än i varmt.
  • Undvik ylle! Ylle har små hullingar som kan reta huden. Det sägs att barn ska ha ylle närmast kroppen för att vara varma vid utelek. Men nej, undvik ylle om barnen har torr eller känslig hud.
  • SMÖRJ! Arbeta hela tiden förebyggande med att hålla huden mjuk och smidig. Ju mer intakt huden är desto bättre immunförsvar har den. Helst ska du också förbättra hudens mikrobiom som oftast är obalanserad hos en atopiker. Du bör smörja huden minst en gång om dagen. Helst oftare nu under vintertid.
  • Om du har stora problem med torr hud på handryggarna kan du göra en injektion med hyaluronsyra där. Men injektioner görs inte på ett aktivt eksem. Här kan du läsa om när jag testade profhilo i ansiktet.
  • När du har ett svårare skov behöver du kombinera din mjukgörande kräm med en kortisonkräm. Om det inte hjälper finns det andra alternativ som din dermatolog kan hjälpa dig med. Men de flesta har lindriga besvär.

Enligt en studie av La Roche Posay lider 165 miljoner barn av eksem. Det är helt galet!