Botox mot svett och argrynka – jag har testat

Du har säkert hört talats om att en kan använda botox mot svett och för att minska intrycket av rynkor och mimiska linjer som till exempel “argrynkan”. Jag har testat, så här tycker jag.

Varning för spruträdda! Lugna ner dig med min text om jojobaolja istället…

Jag var på ett event på New Clinic för ett tag sedan och upptäckte deras behandlingar. För några veckor sedan kom jag tillbaka för att testa botox. Jag hade aldrig använt det tidigare.

Sjuksköterskan Anna som även är en av de två grundarna till New Clinic, tog hand om mig och jag kände mig trygg hos henne. Om än ändå lite nervös då jag är lite spruträdd. Vi kikade i en spegel och jag fick säga vad jag tyckte. Något jag upptäckte var att jag utan överdrift fått dubbelt så många (!!) fina linjer runt ögonen sedan mitt andra barn fötts i maj. Herregud! De jag tidigare haft hade dessutom blivit längre. Men de rynkorna bryr jag mig ändå inte så mycket om, än. Men det här om att en åldras av barn stämmer. Tur att de är värda mina rynkor.

Botox mot argrynkan

Men jag gillar inte den där argrynkan mellan ögonbrynen som har blivit djupare efter att synen blivit sämre. Jag är dessutom väldigt ljuskänslig och glömmer jag solglasögonen hemma så dyker argrynkan upp direkt. Den ville jag mjuka upp. Inte ta bort, men mjuka upp.

Jag la mig nervöst på bänken och tänkte på de fuktbehandlingar med filler jag har gjort. De är effektiva som sjutton men även lite läskiga. Men jag bet ihop och tänkte att det var värt det.

Jag fick börja med att dra ihop ögonbrynen rejält och sedan slappna av innan Anna satte sticken. Hon satte även några i pannan. Rynkorna där har jag haft rätt länge och de har blivit mer markerade.

Jag blev ärligt talat förvånad över hur fort det gick och hur lite obehag det var. Vissa stick kändes väldigt lite och andra kändes ungefär som ett myggbett. Pannan gjorde lite ondare än argrynkan.

Jag testar botox i pannan.
Nä, det var inte lika dramatiskt som det ser ut här. Men svårt att se pigg och glad ut samtidigt som en har en spruta i pannan. 😀

Resultatet syns inte direkt utan kickar in efter några dagar och fullt resultat uppnås efter ungefär tre veckor. För mig var det väldigt viktigt att inte se ut som en Barbie-docka utan jag vill kunna uttrycka mig med mitt ansikte. Men samtidigt se piggare ut. Jag kan inte säga att jag vill se lika pigg ut som jag känner mig för jag är skittrött. Haha! Men jag vill se piggare ut än vad jag är?

För att det inte skulle bli för mycket av det goda la Anna in rätt lite och ville istället att jag skulle komma tillbaka för påfyllning efter tre veckor då det fulla resultatet syns.

Precis som så mycket annat finns det biverkningar. Jag fick en av dem – huvudvärk. Jag får huvudvärk ganska regelbundet och då är det tydligen lättare att få den biverkningen. Huvudvärken var irriterande men inte så att jag inte stod ut och jag märkte snart att det var värt det. Under de här första dagarna kände jag mig också lite “stum” i pannan. Inget obehagligt, bara en lite märklig känsla.

Tre veckor senare var jag tillbaka på New Clinic. Jag var väldigt nöjd med resultatet men Anna tipsade om att lägga i en liten mängd för att det ska sitta kvar bättre. Smart!

Jag vill inte propsa på att göra injektioner i onödan. Om du är en trogen läsare vet du förmodligen att jag tycker att alla duger som de är. Men för min del kände jag mig som en sliten småbarnsmorsa och ville komma upp på banen igen. Jag kommer lätt göra det här hos Anna igen. Nu känner jag mig lite fräschare.

Botox mot svett – funkar det?

Under det första besöket hos Anna började vi prata om botoxbehandlingar mot svett i armhålan. Jag tror inte att jag lider av hyperhidros*, namnet på extrem svettning. Men jag tror att jag svettas mer än genomsnittet och jag har alltid irriterat mig på det. Jag väljer kläder efter det. Är det “svettmaterial” eller sitter för tight under armarna går det bort.

Så jag beslöt mig för att även testa botox i armhålorna för att minska min svettning. Jag har läst en hel del om detta tidigare och varit intresserad i många år. Det går att få det behandlat genom landstinget men det är omständigt och tar lång tid. De flesta skickas till Köpenhamn. För våra skattepengar..

Så under mitt andra besök då jag fyllde på botoxen i pannan skulle jag även testa botox mot svett. Och ja, jag var nervös även denna gång. Varför är jag så mesig? Samtidigt var jag väldigt förväntansfull och ville se om det verkligen funkar.

Innan jag kom till New Clinic fick jag hämta min dos botox på Apoteket. Väl på kliniken började Anna behandla mig med van hand medan jag nervöst stirrade på min egen mage. Hon frågade mig om jag visste var i armhålan jag svettas mest. Tydligen svettas de flesta mest i mitten men det finns de som svettas längre upp eller längre ner. Jag hade ingen aning så hon behandlade mittenpartiet.

Varje gång jag skröt om att det absolut inte kändes så gjorde nästa stick ont. Haha! Nästa gång ska jag vara tyst. Behandlingen gick otroligt fort och förutom något enstaka stick gjorde den inte ont. Hon la ett gäng stick i varje armhåla, kanske åtta-tio stycken?

botox mot svett i armhålan
Jag testar botox mot svett

Så, funkar då botox mot svett? Dagarna efter behandlingen märkte jag ingen skillnad alls. Men efter ungefär en vecka kunde jag gå utan deodorant! Jag upprepar! UTAN DEO! Du anar inte vilken befrielse det var. Några få dagar har jag känt att jag luktar lite, men ytterst lite, så där som bara jag känner (hoppas jag?) och då har jag inte använt någon deo alls. Men jag har inte varit fuktig och jag har inte svettats mer på något ställe heller.

Vid några tillfällen har jag känt mig varm och tänkt att “Nu, nu svettas jag rejält. F-n, borde byta tröja.”, känner efter och är helt torr. Det känns nästan lite surrealistiskt. Jag är så sjukt nöjd!

För några dagar sedan började jag rensa ur min garderob som jag gör då och då (varsågod mamma för två kassar, resten till välgörenhet). Det jag la märke till var att jag behöll flera plagg som jag tänkt göra mig av med för att jag svettats i dem.

Resultatet av botoxen tror jag ska hålla i runt ett halvår om jag inte minns fel. På vissa försvinner det snabbare. Jag kommer lätt göra om det här. Stay tuned för att höra om uppdateringen när jag fyller på om några månader och hur resultatet har hållit i sig.

Har du testat botox mot svett? Vad tyckte du?

Lider du av extrem svettning?

Sök hjälp hos din vårdcentral till att börja med och försök få remiss till specialist. Ökad svettning kan ha olika sjukdomar som bakomliggande orsak. Det kan också bero på till exempel klimakteriet eller vara en biverkning av en medicin. Botox är en medicinsk behandling och jag vill inte uppmana att du ska gå och göra en medicinsk behandling i onödan. Tanken här är att jag vill att du som är intresserad ska kunna lära dig mer och veta hur behandlingen känns.

* Om hyperhidros

Om du har extrem svettning som inte kopplas ihop med någon självklar orsak som en sjukdom (isåfall tillfällig hyperhidrosis) och du känner att du inte blir hjälpt av antiperspiranter kan du lida av hyperhidrosis. Det innebär att dina svettkörtlar är känsligare för nervimpulser. Det största tecknet är att din svettning stör ditt dagliga liv och gör att du känner dig begränsad. Det debuterar tidigt, före 25 års ålder, oftast redan som barn men då bara på händer och fötter. Forskningen tror att ca. 3 % av befolkningen är drabbad och att lika många kvinnor som män får hyperhidros. För att det ska vara hyperhidros ska svettningen upphöra under sömn. Stress, värme och ansträngning är några triggers. Det finns också medicin att ta mot hyperhidros eller tar du det i kombination med botoxinjektioner. Operation är också ett alternativt men det är väldigt ovanligt och verkar användas i extrema fall. Jontofores är ett annat alternativ som heller inte verkar vara så vanligt längre.

Ett litet tillägg. Botox är egentligen ett varumärke. Men här innefattar det botulinomtoxin från flera olika varumärken då de ofta kallas botox i folkmun.