Jojobaolja – en olja för alla

Det är inte bara supermodellen Gisele Bundchen som älskar jojobaolja, så gör även jag sedan många år tillbaka. Varför? För att den är så mångsidig och användarvänlig. Här hittar du mer om dess egenskaper och användningsområden.

Jojobaolja är en riktig universalprodukt som går att använda till många olika saker. Förutom att du kan använda den som den är, är den även en vanlig ingrediens i skönhetsprodukter. Förmodligen för att den är både balanserande och fuktighetsbevarande och fungerar lika bra för torr som fet hud.

Doften är mild nötig, men inget som tar överhanden. Färgen är härligt gul. Konsistensen är ganska lätt och går snabbt in i huden. Oljan är rik på bland annat E-vitamin som är en antioxidant.

Jojobaolja som fuktighetsbindare och mjukgörare

Oljan är riktigt bra på att binda fukt. Vilket betyder att den hjälper huden att hålla fast fukten i huden. Det behövs extra mycket när temperaturen börjar gå neråt. När huden inte släpper ifrån sig lika mycket fukt så blir den mjukare och mer len.

Samtidigt hjälper jojobaolja till att stärka hudens barriär vilket gör huden mer motståndskraftig. Den fungerar utmärkt både till händer, kropp och ansikte. Den går till och med bra på känslig bebishud och att använda intimt på fiffin.

Som mjukgörare använder du den som den är eller tillsätter du den till dina vanliga produkter om du vill ha dem mer rikliga.

Som rengöring

Sitter den där härliga ögonmakeupen fast som berget? Tro mig, jag har själv stått där som en panda. Men fett löser fett. Olja löser upp fettet i till exempel en kraftigare ögonpenna. Massera in ögonområdet med några droppar jojobaolja och du ska se att sminket försvinner på ett kick.

jojobaolja i Elins hand.
Jag gillar den gula färgen..

Jojobaolja till håret

Massera in oljan i torrt hår och glöm inte hårbotten. Låt det verka i minst 10 minuter, jag brukar sova med det ibland. Tvätta håret som vanligt efteråt. Tamta!! Mer välmående och glansigare hår!

Olja som handmask

Du har säkert redan testat att smörja in händerna med jojobaolja, vilket är super! Eftersom den skyddar och sitter kvar mer än de flesta handkrämer. Testa att smörja in rejält nästa gång och sätt på fryspåsar på händerna och låt oljan verka i minst 10 minuter (under tiden kan du fördriva tiden med att meditera eller titta på Casa de flores på Netflix). Glöm inte att smörja in nagelbanden. Men om du ska måla naglarna efteråt behöver du rengöra naglarna ordentligt. Nagellack blir nämligen inte bra på rester av olja.

Jojobaolja sägs även vara super på acnehud då dess sammansättning är så lik hudens eget sebum. Det gör att huden inte överproducerar sebumet och det blir inte riktigt lika lätt att få pormaskar. Och vi vet ju sedan innan att även en fet och acnebenägen hud behöver smörjas in och aldrig får torka ut.

Jojobaolja från Loelle
Loelle har en ekologisk jojobaolja som stödjer ett kvinnokooperativ i Peru.

Och kanske?

Forskning säger också att jojobaolja kan vara bra för kollagenproduktionen och snabbare sårläkning. Men det vågar jag inte stå bakom innan jag har sett mer forskning. Men får vi det resultatet samtidigt så ställer jag mig först i kön och tackar och bockar.

Jojobaolja och mandelolja är de oljor jag föredrar och använder mest av. Vilka gillar du? Nu ska jag gå och smörja mina stackars torra händer med lite mer olja…