Bra och billig ansiktsbehandling, men har du råd?

Är du ute efter en riktigt bra och billig ansiktsbehandling? Det finns mängder av erbjudanden om billiga ansiktsbehandlingar och kroppsbehandlingar. Till och med behandlingar med kemiska peelingar och apparatur. Men det som kan vara knepigt att känna till som konsument är att flera av de billiga skönhetsbehandlingarna utförs av personer utan någon gedigen utbildning och erfarenhet.

Vem som helst kan kalla sig för hudterapeut. Det är ingen skyddad yrkestitel och det gör att det finns otroligt många oseriösa aktörer i branschen, bland annat de som kallar sig hudterapeuter utan att vara auktoriserade och udda “hudterapeututbildningar”. Det finns även varianter som “laserterapeut”, “hudvårdsterapeut” och “skönhetsterapeut”. Varav flera av utbildningarna bara är på några få dagar. Det gör att de examinerade studenterna inte har kunskapen, tänket eller erfarenheten att utföra behandlingar. Det kan skada dig ordentligt som kund.

Som nyexad hudterapeut från en skola som är auktoriserad av Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (SHR) har du bland annat fått lära dig dermatologi, mikrobiologi, fysiologi, anatomi, kosmetisk kemi, fysik och en mängd praktiska ämnen. Det är ingenting man lär sig på några dagar, veckor eller månader. De SHR-godkända utbildningar som finns i Sverige idag har tryckt ihop hela utbildningen på ett helt år eller mer och då kan jag av egen erfarenhet säga att du får lägga ner all tid du har för att hinna med. Det är höga krav för att bli godkänd efter utbildningens slut. Många av oss blir medlemmar i SHR efter utbildningen men det finns också många hudterapeuter som är superduktiga och har gått en godkänd utbildning utan att vara medlemmar. De som har studerat utomlands ska ha gått en skola godkänd av CIDESCO som är den internationella motsvarigheten till SHR. Om du väljer att gå till en salong som är medlem i SHR kan du vara säker på att de har en bra utbildning i bagaget, är salongen inte medlem bör du fråga om de har en SHR-godkänd utbildning.

– SHR har också en kontrollerande funktion att medlemmarna uppfyller de krav vi ställer. Om man inte tillhör någon branschorganisation finns det ingen som har denna kontrollerande funktion och alltså inte heller kontrollerar att man arbetar efter och följer de krav som branschorganisationen har, säger Annica Joensuu, ordförande i SHR.

För att en salong eller terapeut ska kunna bli medlem i SHR ställer de vissa krav. Medlemmen:

  •  har den högsta inom yrket förekommande kompetensen/utbildningen
  •  har ett bevis på sin kompetens/utbildning
  •  innehar behandlingsskadeförsäkring
  • följer SHR:s etiska regler
  • följer SHR:s stadgar
  • går på fortbildning (i nuläget rekommendation)

Som auktoriserad hudterapeut är det otroligt frustrerande när det titt som tätt dyker upp utbildningar med extremt låga krav, så låga att deras kunskaper gör att deras brist på kunskap och behandlingsteknik blir en fara för kunden. Jag har själv stött på flera som vill jobba inom skönhet men som av olika orsaker inte vill eller orkar plugga. Då hoppar de på en liten helgkurs som lovar guld och gröna skogar och där du kan plugga lite lagom på distans. Tänk själv att gå och göra en kemisk peeling hos en person som tycker att det är “roligt med hudvård” och därför har gått en kurs på några dagar och sedan säger sig kunna utföra avancerade behandlingar. Hen kan till och med kalla sig för diplomerad hudterapeut (alla är diplomerade som har fått ett diplom). Som kund skulle du till exempel kunna drabbas av brännskador om du gör en behandling hos en hudterapeut som inte är auktoriserad. Vilken behandlingsskadeförsäkring skulle skydda dig och terapeuten om något händer?

annica-joensuu och billig ansiktsbehandlingAnnica Joensuu, ordförande i Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation, SHR. 

Outbildade och oseriösa “hudterapeuter” påverkar även oss auktoriserade negativt. De lockar med billig ansiktsbehandling, “prova på”, extra tillval som är inklusive och olika kurer för några hundralappar.

– Det ger en ogynnsam konkurenssituation. Sämre utbildade terapeuter med sämre kompetens konkurerar med lägre priser på samma marknad. Kunder väljer allt för ofta efter pris och får oftast en sämre behandling vilket drar ner ryktet för hela yrkeskåren. Risken för skador är också större och att det finns många med sämre kompetens bidrar till en otrygg och osäker marknad för slutkonsumenten vilket också synen på de som är Auktoriserade och utför ett kompetent och professionellt arbete, berättar Annica.

2011 omsatte skönhetsindustrin i Sverige 8 miljarder kr. 2015 låg siffran på 15 miljarder. Det är en otrolig ökning! Många ser därför skönhetsbehandlingar som en ren kassoko.

– På grund av att omsättning har ökat så oerhört i denna bransch så ser vi allt fler som vill vara med och dela på denna kaka. Många som vill tjäna snabba och lätta pengar och som har ett stort intresse av skönhet men som glömt bort att man måste ha kompetensen för att kunna utföra alla dessa behandlingar, förklarar Annica.

Så vad kan du som konsument göra för att undvika att hamna hos en oseriös (eller extremt naiv) hudterapeut utan utbildning? Tja, du kan börja med att glömma drömmen om en bra och billig ansiktsbehandling. Givetvis finns det bra hudterapeuter med lägre priser men lågt pris är annars ett knep för de mindre seriösa att locka dit kunder. Kunskap och kvalitét kostar! Du kan heller inte helt och fullt lita på de salongsmärken som säger sig bara sälja till auktoriserade hudterapeuter. Jag har stött på flera av märkena på minst sagt udda salonger. Annica tipsar om att vara noggrann när du väljer hudterapeut och våga fråga om behandlingsskadeförsäkring, utbildning och utbildningsbevis för yrket hudterapeut. På många salonger kan du se diplom från SHR och Cidesco på väggarna. Bli inte lurad av en snygg hemsida eller av att salongen kommer högt upp på Google. De salonger som är med i branschorganisationen SHR har ofta dekaler och vimplar uppsatta i till exempel sitt skyltfönster och på sin kassadisk. Vill du veta vilka salonger de är, hittar du dem här.

Men vad händer i framtiden?

– Det finns ett lagförslag som har lämnats till regeringen. Detta förslag omfattar endast de mer avancerade behandlingarna som IPL, Laser, kemisk peel m.m.  En europeisk standard är klar för yrket och SHR och konsumentverket kommer att anta denna inom kort.  Marknadsföring kommer då gå ut till konsument. Det kommer också att införas en nivåplacering av yrket enligt SEQF vilket innebär att vem som helst inte kan säga att man är hudterapeut, avslutar Annica.

Så, brukar du lockas av erbjudanden och boka in en billig ansiktsbehandling framför en dyrare? Har du råkat ut för behandlingsskador vid någon behandling eller har någon annan erfarenhet av outbildade skönhetsterapeuter av olika slag?

Foto: SHR.