Bronspuder till contouring? Funkar det?

Det lanseras många paletter med bronspuder där varumärkena varmt rekommenderar att vi kan använda dem till contouring. Både matta och skimrande. Men funkar det bra? Nä.

Att göra en contouring innebär att du framhäver dina drag med en skugga. Det vanligaste är att framhäva kindbenen som jag kommer använda i mina exempel. Men du kan också framhäva en smalare näsa, lägre panna, fylligare underläpp, mer framträdande nyckelben, djupare klyfta osv.

Varför du inte bör använda bronspuder till contouring

Ett bronspuder är oftast gyllenbrunt i en skala från ljust till mörkt. Vissa är lite mer rosiga men oftast är de åt det varma bruna hållet.

När du använder en conoturingprodukt under kindbenet för att ge illusionen av en skugga där så är skuggan inte gyllenbrun. Där får du helt enkelt inte lika mycket färg av solen som på kindbenen. Den skuggan är helt enkelt oftast mer kall gråbrun. Allt beroende på hudton från början såklart.

Hur ser skuggan under dina ögon ut? Är den gyllenbrun? Förmodligen inte (Och ja, det finns såklart de som har det, men det är inte många).

Många bronspuder som framhävs som bra till contouring är dessutom skimrande. Vilket får mig att ta fram skämskudden. VEM har mer lyster under kindbenet än ovanpå naturligt? Ingen jag har sett. Skimmer och lyster får området du lägger det på att bli större och höjas. Det är alltså perfekt ovanpå kindbenen, i ögonvrån för att öppna upp ögat, längs med näsryggen, ovanpå kindbenen osv. Området under kindbenen vill du få att se djupare ut om du vill framhäva kindbenen. Det gör du alltså inte med skimmer. Eftersom skimmer gör området större sänker du istället kindbenet om du lägger en skimrande skugga under det.

Däremot brukar jag använda bronspuder för att mjuka upp intrycket av min contouring så den inte ser så hård ut. Eller använda den som ett vanligt bronspuder för att få färg. Och en lätt contouring kan du göra med ett matt bronspuder. Då kan du tänka som en trea med start från pannan, ner över kindbenen och sen mot käkbenet. Men du får inte samma effekt som av en kallare färg som du arbetar med under kindbenet och för många blir ett bronspuder för gult. Se skillnaden på nyanser i bilden nedan. Det fina bronspudret är från bareminerals och brynskuggorna från Kiss Professional New York.

Bronspuder och brynskugga
Bronspuder och brynskugga. Ser du skillnaden på nyans?

Ibland använder jag en ljusare färg av en brynskugga till min contouring. Det brukar funka utmärkt!

Vill du lära dig hur du gör en bra contouring? Här kan du läsa allt om det.