Jag testar Cellox 20 – hårborttagning och hudföryngring

Trots att jag är hudterapeut och har testat många olika skönhetsbehandlingar genom åren är jag en räddhare för de behandlingar som gör ont. Jag drömmer om effektiva skönhetsbehandlingar som ger fantastiskt resultat och bara känns sköna på huden.

I somras träffade jag Anette Thorshag, hudterapeut och utbildningsansvarig för Cellox 20 som dyrt och heligt lovade att en hudföryngring med Cellox 20 till skillnad mot flera andra behandlingar inte innebär smärta. Jag går med på att testa apparaten men är lätt orolig innan. Jag ska få två behandlingar. En hudföryngring som ska hjälpa till att fräscha upp huden och ge elasticiteten en boost och en hårborttagning på smalbenen, bikinilinjen och armhålorna. Jag är skeptisk.

– Hudföryngring passar alla som känner att elasticiteten i huden börjar avta eller om man bara vill ha en uppfräschning. Med åldern så börjar produktionen av hudens naturliga gummiband kollagen och elastin att avta och fibrerna blir mindre strama. Detta börjar faktiskt ske redan efter ca 25 men vi kanske börjar uppleva det runt ca 35. Därför är det viktigt att ta hand om huden i tid med kombination av bra hudvård, solskydd och behandlingar, förklarar Anette.

Om Cellox 20

Cellox 20 är en vidareutveckling av den traditionella IPL-tekniken – en optisk energi där man arbetar på olika våglängder för att komma åt olika indikationer i huden så som huduppstramning, kärl, pigment och hår. Cellox 20 har en stabil puls som byggs upp blixtsnabbt till en säker jämn nivå genom hela pulsen. Detta innebär att behandlingen är säker, snabb, effektiv, smärtfri och mörkare hudtyper kan behandlas.

Mitt utgångsläge i ansiktet är rätt bra. Jag har några fina linjer men inga djupare rynkor. Men huden har förlorat en del elasticitet de senaste åren (hello vakennätter med kolik!) och jag vill arbeta förebyggande. För hårborttagning fungerar Cellox 20 på mörkare hår, det vi även kallar för terminalhår. Det gör att jag inte kan behandla hela benen eftersom jag bara har små ljusa fjun (vellushår) på låren. Däremot är behandlingen perfekt för mina smalben, bikini och armhålor.

Jag lägger mig lite orolig på behandlingsbänken och hoppas på det bästa. Vi börjar med ansiktet. Anette börjar göra en konsultation och fortsätter med att rengöra min hud och lägger på en kylande gelé. På ögonen har både jag och Anette skyddsglasögon. Skyddsglasögon. Jag tänker genast på svarvarna på träslöjden i skolan och börjar bli orolig. Sen börjar ljusbehandlingen. Maskinen börjar brumma och Anette sveper en prisma snabbt över huden Det känns både varmt och kallt samtidigt.

– Ljuset förvandlas till en värmeenergi, värmen triggar igång kollagen- och elastinproduktionen och av värmen så stramas kollagenfibrerna upp igen, förklarar Anette.

Jag spänner mig och är beredd på att det ska göra ont. Men det händer inte. Det kommer ingen smärta och plötsligt är behandlingen färdig och jag ligger förvånad kvar på bänken och känner mig dum som blev lite rädd för det brummande ljudet och blixtarna.

Anette Cellox 20

Anette förklarar att man får bäst resultat om man gör behandlingen som en kur.

– Rekommenderat är ca 4-6 behandlingar med ca 3 veckors mellanrum. Hur många behandlingar som behövs är individuellt från person till person. Direkt efter behandlingen känns huden stramare men processen fortsätter i huden några veckor efter behandlingen. Det blir förbättringar efter varje behandling och det slutgiltiga resultatet ser man några veckor efter sista behandlingen. För att behålla resultatet skulle jag rekommendera en behandling var 3-6 månad beroende på förutsättningarna, säger hon.

För hårborttagningen krävs det runt 6 behandlingar som tas varannan månad eftersom håret bara går att påverka i sin tillväxtfas och alla hårstrån är i olika faser samtidigt. Det kändes bra även på kroppen. Smalbenen gjorde mig minst nervös. Det är alltid läskigast med behandlingar nära ansiktet tycker jag. Bikinilinjen var också lite nervöst. Man vill ju liksom inte bränna fiffin! Men det gick som tur är bra det också.

Efter behandlingen är min hud rosig och känns varm ända fram tills jag går och lägger mig på kvällen. Det känns som om jag har fått en rejäl ansiktsmassage och att cirkulationen kommit igång. Trots att man ska göra behandlingen som en kur märker jag skillnad på min hud under de närmsta dagarna efter min första behandling. Huden har fått ett litet minilyft, en jämnare färgton och en bättre lyster. Jag är definitivt nöjd och ser fram emot nästa behandling.

– Resultatet är individuellt och därav vikten av en ordentlig konsultation för att få veta rätt förutsättningar. Livsstil såsom rökning, stress och alkohol påverkar slutresultatet, förklarar Anette.

– Efter behandlingen blir huden stramare, får mer lyster, fukt, jämnare hudton och porerna dras samman. Fina linjer och rynkor reduceras. I samma behandling kan man även lägga till kärl- och pigmentbehandling, fortsätter hon.

Inför en behandling bör man inte vara solbränd eller utsätta huden för stark sol mellan behandlingarna. Därför är höst och vinter den optimala tiden för behandling. Sedan i somras har jag hunnit göra en behandling till och snart är det dags igen. Även den andra gången gick bra. Det gjorde pyttelite ont i armhålan en gång och Anette förklarade att det kan vara om man är lite för sen i vändningarna med munstycket. Men att huden inte hinner skadas. Jag kommer gå en kur om á ca 6 gånger, med Cellox 20 på deras huvudkontor för att se vad vi kan få fram för resultat. Spännande!

 

Kollagen och elastin

Kollagen är ett fiberprotein som finns i bland annat huden. Där har den till uppgift att ge fasthet och styrka åt bindväven. Kollagen finns i hudens mellersta lager – Dermis och samarbetar med elastin som ger huden dess elasticitet. Med åren avtar produktionen av kollagen och elastin och huden tappar sin fasthet och spänst.

Foto: Victus