Dagkräm med SPF – nya favoriter

Än är sommaren här och att använda en dagkräm med SPF är ett perfekt grundskydd för dig som inte ska hänga i solen hela dagen.

Varför behöver jag dagkräm med SPF?

Du har säkert läst mitt tjat om solens farliga strålar förut. De står nämligen för minst 80 % av hudens förtidiga åldrande. Förutom att ge hudcancer kan de ge DNA-skador (bland annat det som ger malignt melanom), de bryter ner hudens kollagen som ger den dess fasthet. Du får alltså en slappare hud med rynkor och fina linjer. Det ökar också risken för inflammationer och torr och känslig hud om du vistas i solen utan solskydd. För att inte tala om pigmentförändringar och ojämn hudton. Så, skydda huden vill du. Men med vad?

Väljer du en dagkräm med SPF så har du skyddet klart utan att behöva tänka på att du har smort in dig med ett extra steg så som en solkräm är. Det gör att det lättare blir av att du skyddar dig. Du slipper också använda så många steg i din hudvårdsrutin.

En dagkräm med SPF är dessutom ett smart alternativ i höst då solen skiner, så du behöver inte bara använda den på sommaren. Det du behöver tänka på är att de flesta dagkrämer med UV-skydd inte är vattenresistenta så som en solkräm är. Om du ska till stranden, fotbollsplanen eller tillbringa en heldag i trädgårdslandet är det bättre med en vanlig solkräm för ansiktet och dessutom lägga ett nytt lager varannan timme. En ansiktskräm med SPF är heller inget bra alternativ på natten utan använd dem bara som en dagkräm över ditt serum.

För att få ett fullgott solskydd krävs det att du smörjer ett ganska tjockt lager. Det funkar inte alltid med en dagkräm med SPF. Det är en av anledningarna till varför du bör ha en “riktig” solkräm om du hänger på Tylösand eller Böda.

Jag har testat två nylanserade ansiktskrämer med SPF. Ultradefense PRO SPF 30 från Elixir Cosmecuticals och C+C Vitamin Sheer Fluid SPF 30 från Natura Bisse.

elixir ultra defense och Natura bisse C+c sheer fluid två ansiktskrämer med spf

Elixir Cosmecuticals Ultrafefense PRO SPF 30

Den här krämen skyddar huden mot solens strålar men också mot DNA-skador. Den ska upprätthålla en mer hälsosam hud med hjälp av bland annat antioxidanter och peptider. Det har varit många diskussioner om antioxidanters förmåga att skydda de senaste två åren. Men jag tillhör än så länge team antioxidanter.

Jag har använt Ultradefense tillsammans med Ceactil Everyday Serum som också kommer från Elixir. Det har funkat super! Huden har känts väldig fräsch och jag gillar verkligen konsistensen på Ultradefense. Den är härligt mjuk! Resultatet blir matt men återfuktat och det är inga problem att använda smink ovanpå.

Ca. pris 920 kr/60 ml.

Natura Bisse C+C Vitamin Sheer Fluid SPF 25

En dagkräm med SPF 25 som är lätt tonad. Konsistensen är lite krämigare än vad jag tycker en fluid bör vara. Men väldigt skön! Och doftar verkligen ljuvligt. Den här ska vara vattenresistent och jag tror det är därför jag tycker att krämen är lite tjockare. Vilket jag absolut inte har något emot. Men kanske namnet fluid inte helt stämmer.

Den lätta färgen anpassar sig efter hudtonen och funkar därför på alla. Den ger ingen täckning men en lite jämnare och finare nyans med lyster. Kombinerat med lite concealer under ögonen och bronspuder räcker den för mig som bas under sommaren. Först tyckte jag att krämen smulade men sedan läste jag att det är små mikropärlor med färg som du masserar in för att frisätta dem.

Den innehåller förutom solskydd även vitamin C. D. E och F.

Huden ska bli mer fast, mjuk och smidig av den. Om den blir fast är svårt att säga, då behöver jag använda den några månader för att uttala mig. Men mjuk och smidig blir den definitivt!

Ca. 1 025 kr/50 ml.

Om du vill lära dig mer om solskydd hittar du 5 tips här.