Fem tips att göra med barn på Öland

Öland är ett av mina favoritställen i Sverige under sommartid. Men vad kan en göra med barn på Öland? En hel del. Här kommer några av mina bästa tips.

Öland är ett sommarparadis! När jag var liten var vi på ön minst en gång varje sommar. Nu åker jag själv till Öland med med barn. Liiiite längre från Stockholm än Växjö där jag bodde som barn. Men så värt det!

Den här gången hyrde vi ett hus i Köpingsvik tillsammans med min vän Cissi och hennes familj. Vi gjorde utflykter runt omkring på ön. Det var en underbar vecka!

Mina tips att hitta på med barn på Öland

1. Eketorps Borg – djur, pyssel och lekar

På den södra delen av Öland, mitt på Stora alvaret, ligger Eketorps Borg. Arkeologer har grävt ut borgen och hittat fynd som kan berätta hur det var att leva här under järnåldern och medeltiden då borgen var i bruk. Det är alltså inga ruiner du går omkring i utan en borg från nutiden som ser ut som dåtiden.

Det finns mängder att göra och lära här. Under onsdagar på sommaren, då vi var där, så får barn rida islandshäst från parkeringen och entréhuset till själva borgen. Det var väldigt populärt hos vår femåring. Framme vid borgen fick hon klappa lamm som matades. Väl inne i borgen finns det flera aktiviteter, helt gratis. Bland annat dragkamp, kubb, “sittapåenstockochhakuddkrigmedsäckarlek”, pilbågsskytte (det gick åt fanders när jag skulle försöka visa..), bygga med stenar och en hel del pyssel som lera och pärla armband och halsband med riktigt fina pärlor.

Det finns ett litet café inne i borgen. Inget att ropa hej för, GB-glass och kaffe typ. Men för barn som behöver fylla på sockernivån funkar det fint.

Pris: inträdet kostar 80 kr/vuxen, 40 kr/barn över 6 år. Alla aktiviteter är gratis!

Här hittar du mer om Eketorps Borg.

Islandshäst vid Eketorps Borg är en hit för alla barn på Öland.
Mot Eketorps Borg på islandshäst!
Dragkamp på Eketorps Borg
Dragkamp! En riktigt bra aktivitet efter att ha suttit stilla i bilen.
Inte bara stora barn på Öland. Bebisar också. Här är jag med min yngsta flicka. Ser du det fina hårgummibandet på min handled? Det är från Amelie Soie och tillhör deras sommarkollektion. Älskar det!

2. Borgholms slottsruin

Mer historia? Oh yes! Och nog för att jag är väldigt historieintresserad. Men det här är något som många barn gillar. Borgholms Slottsruin bjuder nämligen på en hel del kul. Vi gick en barnanpassad guidad tur när vi var där. Både jag och femåringen lärde oss mängder. Bland annat om en av dem som hamnade i fängelsehålan – Märta. Hon hade bränt ner prästgården inne i Borgholm. Orsaken är okänd men det skulle inte förvåna mig om prästen fick skylla sig själv för att hans gård brann ner. Annars fick vi bland annat höra om sjörövare, danskar, kungar och storslagna middagar.

Slottsruinen har en spännande historia som intresserar både små i olika åldrar och stora. Dessutom finns det möjlighet att leka riddare, klättra runt i en hinderbana eller måla sin egen vapensköld.

Pris: entrépriset ligger på 100 kr/vuxen, barn upp till 12 år kommer in gratis. De flesta aktiviteter är gratis men inte allt i slottsverkstaden som dessutom enbart tar kontanter. Vilket de flesta småbarnsfamiljer inte har. Knepigt system. Swish har ju funnits några år nu…

Här hittar du mer om Borgholms slottsruin.

3. Borgholm – en pittoresk pärla

Minigolf, allsång, titta på båtarna och en riktigt fin lekpark nere vid vattnet. Borgholm är en pittoresk och supermysig liten stad med gamla färgglada trähus och mängder av blommor. Men en stor varning för att de flesta restauranger är av de sämre slaget. Maten längs med gågatan är främst turistfällor. Men vill du ha pizza, hamburgare, pizza och hamburgare funkar det fint. Om inte så tycker jag att du ska pallra dig bort till Norrings Creperie för supersmarriga galetter och crepes i en otroligt mysig miljö. Dessutom har de väldigt trevlig personal. Det finns flera barnvänliga alternativ.

När vi var där var det allsång på torget med hoppborg bredvid. Populärt! Att ta en glass och strosande titta på båtarna i hamnen är också en hit. Här finns också en liten strand. Samla fina stenar och lyssna på livebandet på after beachen på Hotell Strand för en mysig avslutning.

Här hittar du mer om Borgholm.

4. Lådbilslandet – tuta fram i egen takt

På norra Öland ligger Lådbilslandet där kidsen kan köra eldrivna lådbilar. Och de är inga fula sådana utan roliga i form av bland annat en glassbil och brandbil som min dotter körde runt i. Jag hade också velat köra! Det fanns rondeller, en bro, vägkorsningar och annat kul. För den som tröttnar på bilarna finns det också en hoppborg, flera karuseller av det enklare slaget, en stor och rolig hinderbana, lekpark och en liten flotte som du drar dig själv framåt i över vattnet. Det fanns också varianter på crossmotorcykel och traktorer. En hel del kul! Du hittar också ett café med enklare lunch och fika.

Stort plus för att alla barn får ett lådbils-körkort vid utgång. Kul!

Pris: 400 kr per barn, gratis för medföljande vuxna. För det priset får du köra lådbil 4-5 gånger. Vill du köra fler får du köpa till en biljett för 25kr/st. Karuseller och andra aktiviteter ingår. Lätt värt det om dina barn gillar att köra. Men det blir väl saftigt om du har många barn.

Här hittar du mer om Lådbilslandet.

Lådbilslandet är en av alla saker du kan göra med barn på öland

5. Bada med dina barn på Öland!

Det bästa du kan göra med barn på Öland är att bada! Det är aldrig långt till en strand och det är oftast fint väder. Stränderna är långgrunda och barnvänliga. En av de bästa ligger i Köpingsvik där vi var. Tyvärr fanns det rätt mycket tång som spolats upp precis i början av stranden men annars riktigt bra med finkornig sand och klart vatten. Bada, hoppa från piren, lär öva på simtag och bygg drömmiga sandslott.

Dessutom har campingen after beach med musik som ljuder över vattnet. Jag och min äldsta dotter dansade i sanden. Supermysigt!

Om ni mot all förmodan tröttnar på att bada får ni inte missa Köpingsviks konditori. Fantastiskt god fika!

bada med barn på öland

Kuriosa: vi räknade väderkvarnar när vi körde runt. Vi kom upp i runt 70 st. Galet! En bra räkneövning för femåringen.

Vill du hellre åka på spa med dina barn? Missa inte detta tips.