Fem tips mot torra läppar

Finns det något som verkligen hjälper mot torra läppar? Det gör det. Här hittar du mina fem bästa tips.

När jag arbetade som utbildningsansvarig för ett gäng varumärken för många år sedan var jag i samband med det på NK regelbundet under några veckor. Där minns jag en fantastisk kvinna som alltid sålde in läppbalsam genom att förklara att ingen vill pussa en torr läpp. Det funkade alltid. För visst är det så? Ingen vill vare sig pussa eller kyssa någon med riktigt torra läppar. Men det viktigaste är såklart att det inte känns speciellt skönt för dig som har torra läppar och att det kan blir värre ju längre du väntar.

På vintern när temperaturen sjunker neråt och luftfuktigheten minskar tenderar läpparna snabbt bli mer torra.

Mina fem tips mot torra läppar

Smörj regelbundet

Det räcker sällan att smörja läpparna en gång per dag. Du behöver smörja dem mer regelbundet än så och inte bara när de redan har börjat flagna och eventuellt fått sprickor. Håll dem mjuka och smidiga och förebygg mot torra läppar. Läpparna vänjer sig inte vid att bli insmorda. Det är en myt. Däremot kan du bli van vid den härliga känslan att ha insmorda och mjuka läppar.

Hitta dina favoriter

Det finns ett enormt utbud av cerat och läppbalsam som motverkar torra läppar. Nöj dig inte förrän du har hittat din favorit. Själv föredrar jag de där jag inte behöver stoppa ner fingrarna i en burk utan kan använda produkten direkt på läpparna. Det är betydligt mer hygieniskt. Här nedan ser du tre av mina nuvarande favoriter.

Bild på tre läppbalsam med trä i bakgrunden och gröna växter vid sidorna. Ceraten ska hjälpa mot torra läppar.
Lip Protector från Renlive, Extraordinary Balm från Vichy och Softening Lip Balm från Melvita.

Lip Proctector från Renlive innehåller bland annat kakaosmör, mandelolja och aloe vera. Det har en ganska intetsägande doft som passar dig som föredrar milda dofter precis under näsan. Det känns riktigt effektivt och skönt med en fast formula som smälter på läpparna. En ny favorit i samlingen! Ca. 149 kr.

Nutri Extra Extraordinary Balm från Vichy har en mjuk konsistens som jag brukar lägga på ett ganska tjockt lager av till natten. Nu tror jag dock att de har kommit med en nyare version efter den här. Jag brukar lägga på lite av ett serum för ansiktet, rikt på hyaluronsyra innan jag lägger på balsamet ovanpå.

Franska ekomärket Melvita har cerat i en mängd olika dofter. Jag använder flera av dem men aprikos är nog min största favorit. Den innehåller bland annat ekologisk aprikosolja, solrosolja och bivax. Stor favorit! Ca. 75 kr.

Placera dem väl

Om du behöver leta efter ditt läppbalsam varje gång du ska använda det så kommer du förmodligen inte använda det så pass ofta som du behöver. Jag har lagt ett läppbalsam på nattduksbordet, ett på en byrå hemma som jag ofta går förbi och ett i handväskan. Oftast brukar det även finnas ett i badrummet och ett vid datorn också. Ha för vana att lägga dem där du oftast använder dem. Jackfickan är ett annat smart ställe.

Peeling

När läpparna känns riktigt torra, ojämna i sin struktur och kanske flagnar så kan de behöva en peeling. Eftersom läpparna består av en blandning av slemhinna och hud är de betydligt mer känsliga än resten av ansiktet. Så hoppa din vanliga ansiktspeeling på läpparna och välj istället en som är anpassad för ändamålet. Du kan också använda en mjuk frottéhandduk. Oavsett vad du väljer så är det viktigaste att du är lätt på handen och inte gnuggar hårt.

Injektionsbehandling mot torra läppar

Om du upplever stora problem med torra läppar kan det vara en hit att testa en injektionsbehandling mot torra läppar. Då får du fukten inifrån. Resultatet brukar hålla i sig i några månader och kan verkligen göra skillnad. Jag kan varmt rekommendera min injektionssköterska på New Clinic i Stockholm. Men det finns även flera andra bra. Se till att det är en välrenommerad som du väljer och glöm inte bort att du sedan i somras behöver gå på konsultation innan du bokar in din behandling.

Lästips

BaseofSweden