Min guide till Nis i Serbien – galen historia och härliga upplevelser

Nis är en stad i östra Serbien med en storlek som ungefär motsvarar Malmös och precis som Malmö i Sverige är Nis Serbiens tredje största stad. Jag besökte staden för några veckor sedan och blev snabbt förälskad. Här hittar du mina bästa tips.

Staden har en lång historia och är mest känt för att vara födelseort för den romerske kejsaren Konstantin den store (272-337). På den tiden kallades Nis för Naissus.

Anledningen till att jag besökte Nis var för min man Ians morfar bor i staden. Ian har dock bara besökt Serbien en gång sedan barndomen så vi var båda lika nyfikna på Nis och dess omgivningar.

Att göra och se i Nis

På grund av sitt läge mellan öst och väst har Nis en väldigt turbulent historia med stridigheter och grymhet bakom sig. Staden sägs vara äldre än bibeln och har lämnat flera kulturella och historiska monument efter sig som Fortet och Skull Tower.

Fortet

Fortet är en symbol över staden och ligger precis vid floden Nisava. Det är byggd av romare, bysantiner och serber. Bygget har förstörts vid ett flertal tillfällen och den senaste versionen gjordes klar av turkarna 1723. För 2000 år sedan när romarna kom hit och byggde det dåvarande fortet fanns det bland annat administrativa och militära byggnader här samt statyer av romerska gudar. Idag hittar du den vackra stadsparken bakom fortet och flera mysiga caféer. Precis innanför ingången ligger det ett hammam som byggdes 1498 och även delar av ett romerskt bad. Men idag används de som café. Längre bort finns ruinerna efter vad som tros är Konstantin den stores barndomshem.

Koncentrationslägret Red Cross

Bortanför Fortet ligger koncentrationslägret Red Cross från Andra världskriget. Från 1941 stängdes judar, romer, serber, rebellmakare och andra in här. Många blev avrättade. Den stora byggnaden inhyste fångar i två våningar. Den översta våningen var otroligt varm när jag besökte det som idag är ett museum över koncentrationslägret. Det var svårt att andas där uppe. Då var vi tre vuxna och ett barn. Jag kan inte föreställa mig hur det måste ha varit med hela rummet packat med människor. Här fanns också små celler dit du blev inhyst som extra straff. Flera av cellerna hade taggtråd på golvet så du omöjligt kunde lägga dig ner.

Nationalmuseet

Jag hann aldrig besöka nationalmuseet, men det ska ha flera fina utställningar med arkeologiska fynd.

Mediana

Medianan ska vara byggd mellan år 300-500 e.kr och bland annat ha fantastiskt vacker mosaik. Tyvärr restaurerades stället när vi var på plats så vi besökte aldrig det.

Cegar Monument

Efter flera århundraden av Ottomanska riket kände serberna att de hade fått nog, gick ihop och revolterade. Det ledde till flera stridigheter och 1809 beslöt sig den ottomanska armen för att attackera upprorsmakarna vid Cegar hill. När ottomanska armen närmade sig serberna väntade serberna till armen kommit så nära som möjligt för att sedan spränga sina fiender och sig själva i luften. På den platsen finns idag monumentet Cegar Monument, ett vackert torn med en fantastisk utsikt. Ta med dig picknick hit och njut av omgivningarna.

Cegar Monument

The Skull Tower

Efter slaget vid Cegar Hill beslöt sig ottomanerna för en fruktansvärd hämnd. De tog huvudena från de döda serbiska soldaterna och byggde in skallarna i ett torn för att varna alla framtida rebeller för att ta sig mot Konstantinopel (dagens Istanbul). Från början innehöll tornet 952 skallar. Idag finns 58 stycken kvar. Resterande har förstörts av väder av vind, några har blivit stulna av historienördar och forskare och andra har tagits ner av anhöriga till de som dog. Det är en sorglig men intressant plats att besöka. Inträdet kostar runt 12 kr så jag tycker definitivt att du ska se tornet om du är i omgivningarna.

Skull Tower.

Shopping

Nis bjuder på mer än historiska monument och krigsminnen. Det finns en hel del shopping här. Den stora gågatan Obrenoviceva har flera bra butiker längs gatan och den nybyggda gallerian Forum. Det finns inte direkt något nytt här. Men jag tycker att gågatan och gallerian ändå är väl värda ett besök. I gallerian finner du bland annat butikerna Koton och Levis. Utanför stan, mot Niska Banja ligger shoppingområdet Nis Stop Shop på vänster sida om vägen. Här finns bland annat skoaffären CCC som jag blev väldigt förtjust i. Jag hittade hela åtta par skor men fick bara plats med tre i resväskan. Nästa gång ska jag köpa fler.

Behandlingar

Klart att du ska unna dig en skönhetsbehandling! De är väldigt billiga här. Jag bokade in en manikyr och pedikyr på salongen Medeja (Tome Rosandica 6) som flera kvinnor från Nis rekommenderat mig. Nu hade Medeja bokat in mig på fel dag så de hann bara med att fixa mina naglar lite snabbt på händerna och fila lite samt måla tånaglarna. Men det kostade bara 100 kr!

Jazzfestivalen

I augusti varje år anordnas det en stor jazzfestival som verkar väldigt populär. Den anordnas i stadsparken och verkar ha fler genrer idag än när den startade. Nästa gång jag åker hit vill jag definitivt åka när den är!

Omgivningar

Runt Nis finns det också mycket att titta på. Vi hyrde en bil och körde runt väldigt mycket. Om du är sugen på att besöka en kurort får du hålla utkik efter ordet Banja som betyder just kurort. Den närmsta är Niska Banja som ligger någon mil utanför Nis. Den mysiga byn ligger precis i slutet av en bergssluttning och har en väldigt vacker park. Vi badade aldrig här under vårt besök då det inte fanns någon pool utomhus och jag ville njuta av vädret. Men vi strosade runt, lekte med vår dotter i parken och mumsade i oss glass.

Niska Banja utanför Nis Bus i Niska Banja Niska Banja är en vacker by strax utanför Nis. 

Ett annat tips är att göra som vi, kör mot bergen lite på måfå och njut. Jag hade tårar i ögonen vid flera tillfällen då det är så otroligt vackert här.

Bergen utanför Nis i Serbien Elinfagerberg.se

Att äta

I Serbien är kött viktigt och det som får ta fokuset på tallriken. Men jag som är vegetarian (lakto ovo) hittar ändå en hel del gott. Jag saknar dock större fokus på vegetabiliskt protein. Serbisk sallad finns nästan överallt och består av tomater (du vet de där som verkligen smakar TOMAT), paprika, gurka, lök, vinäger och stora mängder olja. På flera ställen var det även någon form av vitost i. Salladen är otroligt god! Olika former av ostar är smidigt att köpa till och även grillade grönsaker. Allt är fräscht och gott. Praktiskt taget alla restauranger serverar sitt eget bröd, gärna varmt. Och det är supergott!

En fantastisk serbisk middag hos en vän till familjen. 

Du kan också hitta bra pasta som till exempel på vårt första hotell Duo D som hade flera riktigt goda varianter. Hotel Duo D hade överlag bra mat trots restaurangens namn – Pleasure (Kopitareva 7). Det är alltså inte en strippklubb utan en bar och restaurang. På samma gata – Kopitareva hittar du mängder med trevliga restauranger. Jag blev bland annat förtjust i Kafana Galija som ligger mittemot Pleasure och serverar god serbisk mat.

På tal om god serbisk mat får du inte missa Nislijska Mehana (Provmajska 49) som har mycket grillat och fräscha grönsaker.

 

Vi hittade också en mysig italiensk restaurang nere vid floden, nära vårt andra hotell Best Western My Place. Restoran Piserija Riva (Kej 29 Decembar, 18b) med bra italiensk mat som pizza och pasta av bättre slag på vita dukar med trevlig personal.

Elite (Prijezdina 51) är en restaurang med supergod mat, vita dukar och kristallkronor i taket.

Sugen på riktigt bra burek, bröd eller kakor? Håll utkik efter Pekara, vilket betyder bageri och är väldigt vanligt förekommande. Du hittar ett i nästan varje gathörn. Den första bureken var med ost men idag finns som du säkert redan vet varianter med kött eller potatis.

Glass hittar du precis överallt och de flesta varianter är fantastiska! Inte att missa alltså.

Boende i Nis

Förutom hos morfar Mille bodde vi på två olika hotell.

Hotel Duo D är ett trestjärnigt hotell som ligger på den mysiga restauranggatan Kopitareva. Vi hade ett rätt litet rum här. Men det slätades över av det superba läget och den goda frukosten. Personalen var trevlig och rummet var fräscht. Tyvärr hittade vi en fimp i badrummet sista dagen. Jag vet inte om den hade legat under badrumsmattan eller flutit upp i golvbrunnen. Men ingen av oss röker. Förutom det var vi supernöjda med hotellet!

Morgonsmoothie på Hotel Duo D.

De två sista dagarna checkade vi in på Best Western My Place som ska vara det bästa hotellet i Nis. Vi hade bokat via Booking.com och eftersom de verkar vara lite skurkaktiga efter allt jag har läst så var jag skeptisk till att vi ens skulle få något rum. Men det gick bra. Vi hade bokat en svit eftersom vi ville ha större utrymme. Det var rätt omodernt men de mindre rummen som vi kikade in i var betydligt mer moderna och nyrenoverade. Längst upp i huset finns det en supermysig takterass där du kan äta både frukost och middag. Vi gjorde båda och var väldigt nöjda. Däremot var vi missnöjda med bäddningen som innefattade lakan som inte nådde över hela madrassen. Den sista biten under kudden fick vara utan.

Tandläkare i Serbien

Tandläkarturismen börjar bli stor i Serbien. Här anses de nämligen välutbildade och duktiga samtidigt som priserna är otroligt låga jämfört med till exempel Sverige. Flest kommer hit från Tyskland för att fixa sina tänder. Jag fick bland annat höra att om du behöver fixar något större i munnen som en brygga, proteser eller annat så är det oftast billigare eller kostar lika mycket med tandläkarvården, uppehälle och resa till Serbien som att enbart fixa tänderna hemma.

Under vårt besök träffade vi en av min svärmors bästa vänner och hennes son Milos som är i min ålder. Han introducerade mig för en vän till honom som driver en tandläkarklinik. Suzana Milenovix (Cirkonijum Centar) var jättetrevlig och gav ett väldigt proffsigt intryck. Jag blir alltid extra glad för framgångsrika kvinnor!

Det bästa med Nis

  • Priserna

Priset på mat, dryck, boende, sevärdheter och en del av shoppingen är väldigt bra. Vi betalade runt 200 kr för en standardmiddag med vin för två plus mat till vår dotter. Dock finns det konstigt nog inga barnportioner någonstans. Så jag och min dotter delade ofta.

  • Folket

Serber är överlag väldigt trevliga. Det är inte så många turister i Nis än men befolkningen här är väldigt positiva till turister, intresserade och sociala.

  • Historien

Stadens historia är mörk och läskig. Men för mig som är väldigt historiaintresserad är den även intressant och spännande.

  • Naturen

Du anar inte hur vackert det är här. DET ÄR SÅ VACKERT! Kanske inte just inne i Nis, men åk någon mil utanför. Dra på dig sköna kängor och vandra.

 

Det sämsta med Nis

  • Röken

Om rökning skulle förbjudas i Serbien skulle tobaksindustrin gå under. Nä, skämt å sido. Men jag träffade väldigt få människor som inte rökte. Sa jag att många röker? Och de röker nästan överallt. Hotellreceptioner, inomhus på restauranger, bredvid bebisar. Överallt.

  • Inte handikappsanpassat

Nis är underbart för många. Men skulle förmodligen bli rätt problematiskt för dig som är beroende av rullator, rullstol eller blindkäpp. Det finns väldigt få handikappstoaletter här och det är höga trottoarkanter och ojämna trottoarer. Det är inte alls anpassat för dig med fysisk funktionsvariation.

  • Bristen på bad

35 grader varmt och ingen sjö eller hav. Fler kommentarer överflödiga då pool inte är samma sak.

Resa hit

Bästa tiden är vår till höst. Men juli är väldigt varmt så du vill förmodligen hellre åka hit i september eller oktober.

Du kan flyga direkt till Nis från Malmö med Wizz Air och i september börjar Ryan Air flyga direkt hit från Skavsta. Annars kan du flyga till Belgrad och sen åka ner till Nis med hyrbil på två timmar.

 

Om jag skulle åka tillbaka hit? Ja!

Förutom att hänga i Nis med omgivningar besökte vi även en ljuvlig vingård och Serbiens främsta skidort. Mer om det kommer.

Här kan du läsa om min tidigare resa till Split i Kroatien.