Heat by Sophia Lie – jag testar infraröd bastu

Heat by Sophia Lie ligger vid Stureplan. Jag har bokat min tid där en riktigt kall vinterdag. Det var ett bra val. Tänk dig att sätta dig i ditt eget varma krypin och långsamt värma upp både kropp och själ. Jag besökte Heat by Sophia Lie för att testa deras infraröda bastu. Jag blev inte besviken.

Heat by Sophia Lie

Jag vet inte helt vad jag kan förvänta mig men frusen som jag är ser jag fram emot lite värme. Inne på Heat får jag ta av mig ytterkläderna och hänga in dem i ett skåp. Jag får låna tofflor, handduk och badrock och hänvisas in till ett eget litet rum. Mina axlar sjunker ner direkt. Det här såg mysigt ut! Inne i rummet finns det en infraröd bastu som ett litet bås med glasväggar. Efter några instruktioner får jag bastun för mig själv. Jag kopplar in min mobil till blue tooth-systemet och genom bastuns högtalare lyssnar jag på en podd med Björn Nathiko Lindeblads mjuka stämma. Det var otroligt skönt att bara sitta där och lyssna, svettas och njuta medan mina muskler mjukades upp.

I bastun finns det förutom infrarött ljus även färgterapi med olika ljus som du antingen stället in så att de byts växelvis eller lägger in så ett ljus är dominerande. Jag lät färgerna cirkulera.

Elin Fagerberg syns i blått ljus när hon testar Heat by Sophia Lie. Hon blundar med ena handen i pannan och ser avslappnad ut.
Elin Fagerberg syns i blått ljus när hon testar Heat by Sophia Lie och deras infraröda bastu. Elin tittar in i kameran och har handen i pannan

Vad är infraröd bastu?

En infraröd bastu värmer upp kroppen inifrån till skillnad från en traditionell bastu där luften är väldigt varm. Luften är varm här också men inte lika mycket. Jag slipper det där trycket över bröstet jag kan få när jag använder en vanlig bastu. Då kan det ibland kännas som om jag får för lite luft och jag måste ta en paus. Här kan jag med små korta vattenpauser njuta hela tiden under 30 min. Det är otroligt skönt! Musklerna slappnar av, jag känner mig lugnare i kroppen samtidigt som jag känner mig lite piggare i hjärnan. En häftig kombo! Infraröd bastu sägs också boosta immunförsvaret och kollagenproduktionen. Jag kan tänka mig att du behöver gå regelbundet om det ska hända något med kollagenproduktionen men det skadar ju inte om den sätter igång om du ändå går dit för att njuta. Det sägs också att infraröd bastu hjälper till att detoxa, och det gör det ju absolut redan när du svettas. Den ska också påskynda läkningsprocesser. Det är nog omöjligt för mig att avgöra dock.

Efter 30 minuter får jag lufsa in i duschen. “Gå till vänster” sa hon i kassan till mig när jag tassade ut i min badrock i för liten storlek. Av någon anledningen lyssnade jag nog med halvt öra för strax efter hade jag gått in i duschen rakt fram, herrarnas. Som tur var det ingen där. Men efter duschen undrade jag varför det fanns så mycket produkter där för män men få för kvinnor. Någonstans där förstod jag att jag hade hamnat helt fel. Produkterna anpassade för kvinnor stod ju såklart inne i damernas omklädningsrum. Nåväl, jag får bjuda på den.

Jag kan absolut tänka mig att gå tillbaka till Heat by Sophia Lie. Det var väldigt skönt. Nästa gång kommer jag nog kombinera det med träning innan, kanske en PW i vinterlandskapet. Jag tror att det skulle bli en riktigt bra kombination!

Här kan du läsa vad min kollega Linnea Öst tycker om infraröd bastu

Lästips

Jag testar muskelavslappnande medel mot rynkor