Höstens dofttrender – salt gourmand, 80-tal och inre lugn

Gourmand, gärna salt sådan, inre lugn och 80-talet är några av höstens hetaste dofttrender. Vilken är du mest sugen på?

Du känner kanske redan till att doftcentrat i vår hjärna är nära sammankopplat med de neurologiska delar som tar hand om våra minnen och känslor? Kanske känner du att kaneldoft ger dig minnen från mormors kök och därför gör att du känner dig trygg eller att doften av syrén ger en lätt frihetskänsla och får dig att tänka på skolavslutningarna i mellanstadiet.

Själv kopplar jag doften av kaffe till trygghet (för att inte tala om ljudet från kaffebryggare!) trots att jag inte själv tycker om kaffe. Och snusdoft är också trygghet för mig eftersom min pappa alltid snusade när jag var barn. Fuktig jord betyder vår och vinbärspaj är mammas omhuldade trygghet.

Dofter påverkar oss mycket och därför kan det ibland kännas lite knepigt när vi väljer hur vi själva ska dofta. Då väljer vi ju även hur vi ska framstå. Kanske du vill dofta trygg och harmonisk, sportig och fräsch, exotisk och somrig, klassisk och seriös eller mystisk och sensuell.

Själv vill jag vara lite av varje beroende på vilken dag det är och vilket humör jag är på. För att lösa det är en bra doftgarderob mitt bästa tips. Vilket betyder att du helt enkelt har ett gäng dofter som du älskar och varierar efter tillfälle. Ungefär som blå jeans, svart klänning, vit tischa, blusen och trendplagget i garderoben. Annars är en signaturdoft också ett hett alternativ – en doft som doftar du. Något som dina nära och kära känner igen och känner sig trygga i.

Hur en doft utvecklas på huden påverkas av flera olika saker. Bland annat av din naturliga doft, hur doften du sprayar på passar ihop med oljorna i din hud och om du har torr eller fet hud för att nämna några.

Tre fina parfymer varav en gourmand
Orange de Bahia från Bucheron med grön mandarin, apelsin, amber och kokosmjölk är magisk! Bottega Venetas Illusions kommer med en herr och en dam. Längst till höger ser du Calbin Kleins Women Intense. Alla dessa tre speglar en till trend – korall. Årets färg 2019.

I höst kan vi se flera olika dofttrender. Här är de viktigaste.

Gourmand

Gourmanddofter är en stor trend. Det här är min favoritdoftkategori sen många, många år tillbaka så på ett sätt kan jag tycka att det är lite trist. Men samtidigt älskar jag det! Gourmand är de dofter du vill äta upp. Karamell, choklad, kaffe och vanilj är några klassiker men vi ser också dragningar åt umami och salt-noter. Spännande! Tänk dig salta karamellpopcorn. Vi kan också ana nya inslag av betor som morötter. En annan typ av gourmand.

80-talet ringde

87, 87 var har du tagit vägen nu? Till 2019! Vräkiga förpackningar och dofter som inte ber om ursäkt för sig är det som mest symboliserar den här kategorin. Kul tycker jag! Det minimalistiska finns såklart kvar men har nu fått lite mer konkurrens.

Jean Paul -gaultier släpper två gourmanddofter
Le Beau och La Belle från Jean Paul Gaultier är både väldoftande och snygga! Le Beau innehåller bland annat kokosträ, bergamot och tonkaböna. En väldigt ovanlig och fin herrdoft. Le Belle har toner av vanilj, vetiver och päron. Mums! Två dofter i klassen gourmand.

Personliga dofter

Customize – skräddarsy din egen doft. Enklaste sättet är genom att applicera dofter som är till för att bladas ovanpå varandra. Eller att skapa din egen doft av olika doftoljor. Det finns också dofthus låter dig göra din egen doft. Dyrt men kul!

Inre lugn och harmoni

Motsatsen till ovan… En stökig värld och ganska ofta stökiga inren gör att vi söker oss till lugn och ro. Tänk yogadofter. Ofta symboliserar det sig i doftnoter som mysk, amber och gröna noter.

Nichedofter

Nichetrenden håller sig kvar.. Vi fortsätter att sukta efter indiemärken som ofta är svindyra och vänder ryggen åt kommersialismen. Hellre kvalité än kvantitet när det kommer till doft. Nu vill vi vara ensamma om vad vi doftar.

Ingredienser

Vi blir alltmer nyfikna på vad en doft har för olika doftnoter även fast jag inte tycker att vi ska gå strikt efter det. Slutkomponeringen kan bli annorlunda oavsett om du gillar två av noterna i. Givetvis är det också en stor trend med ingredienser med miljötänk.

Här är några av höstens mest populära doftnoter

  • Läder och mocka som har förts samman av flera olika blomdofter som ger en illusion av läder.
  • Gröna aromatiska dofter
  • Sandelträ – en klassiker som alltid finns som en trygg fadersgestalt men som skjutsas upp på trendskalan. Patchouli
  • Kokos
  • Iris
  • Apelsin
  • Apelsinblom
  • Tonkaböna
Lady Million Empire är en ny fin parfym
Nya Lady Million Empire från Paco Rabanne innehåller bland annat apelsin och patchouli bland sina doftnoter.