Min galna vecka, om hudallergi och allergen of the year

Ouff! Jag är mitt uppe i en galen vecka med mycket jobb. Bland annat utbildningsdag om hudallergi och flera pressmöten. Det är också pressvecka vilket betyder att PR-byråer inom mode, skönhet och endel inredning håller öppet för press så att vi kan kika på alla nyheter. Från början var det främst för att vi skulle få klämma och känna på kommande kollektioner inom mode. Jag skrev väldigt mycket mode förr men de senaste åren har de som jobbar med PR för skönhet också engagerat sig mer och mer och det är ju där mitt största fokus ligger på – beauty.

Superkul att se alla nyheter! Hos Presskontakterna spanade jag in nya nyanser på nagellack hos Smith & Cult, en ny rosa serie från Oribe och nya badsalt och duschmousse från Åhléns nylanserade badserie. Jag är redan förtjust i de andra produkterna så det ska bli spännande att testa badsalten och duschmoussen också. Jag fick också håret stylat av Toni & Guy och brynen färgade av RefectoCil, samma märke som vi använde på Gildaskolan när jag studerade till hudterapeut för många år sedan.

Nylockad med ny färg på brynen. 

Pressmöte med Medik8

I morse var jag på pressfrukost hos Medik8 som lanserar två nya nattkrämer med en nyutvecklad retinoid – retinal, som låter väldigt lovande. Mer om det kommer. Jag tror definitivt att du som gillar olika typer av retinol kommer att bli intresserad!

Utbildningsdag om hudallergi hos KTF

Efter pressmötet begav jag mig av till KTF, Kemisk-Tekniska-Företagen för att förkovra mig om hudallergi. KTF genomför regelbundet utbildningar för sina medlemmar och press brukar också bli inbjudna. Utbildningsdagarna brukar vara om aktuella ämnen som nya lagstiftningar och mer djupgående ämnen som solskydd eller som dagens hudallergi. Jag har gått på flera av KTFs utbildningar och älskar dem. De är objektiva och informativa. Jag var tyvärr den enda journalisten där idag men jag sög i mig all info. Jag tycker att det är så otroligt intressant! De flesta andra som var där var produktutvecklare, produktchefer eller liknande. Vi fick förkovra oss i vad hudallergi är för något och vilka olika typer det finns och dess olika orsaker. Känslig hud som rosacea, acne, och atopiskt eksem blandades med kontaktallergi och nässelutslag.

Baskunskap om hudallergi

Det pratades också om olika allergener, alltså de ämnen vi oftast reagerar på. Tydligen så utför Amerikanska Hudläkarföreningen varje år “Allergen of the year” sedan 2001. Då utnämner de en allergen som står ut och som många reagerar på. Oftast kan man härleda det till vad som har varit trendigt åren innan. Så himla spännande! Det har bland annat varit olika färgämnen, guld, thiomersal, cocoamidopropyl beatine och mycket annat. Flera av dem anses egentligen oförargliga. Men när många människor plötsligt börjar använda dem beroende av en trend så ökar också kontaktallergin.

2018 Allergen of the year blev propylenglykol. Men OBS! Propylenglykol anses väldigt harmlös och är en av den vanligaste ingredienserna med flera bra egenskaper så som att kunna binda vatten i huden, verka bakteriehämmande och stabiliserande på själva produkten. Så ingen anledning att du behöver kasta ut dina produkter med propylenglykol alltså.

Men något vi pratade mycket om var all skrämselpropaganda och rädsla mot parabener som gör mig lika irriterad varje gång. Efter det överdrivna larmet om parabener i mitten av 00-talet så drog väldigt många företag in sina produkter med parabener, tog bort dem och utvecklade nya produkter utan parabener. Men konserveringsämnen behövs ju om du inte vill köpa en frystorkad kräm eller en med svindyr förpackning. Så istället för parabener som också är väldigt harmfulla så fick företagen välja andra konserveringsämnen som betydligt fler har reagerat på, till exempel methylisothiazonlinone.

Med det sagt. ALLT är giftigt i för stora mängder. Även vatten. Så ingen anledning till panik för att du har okända konserveringsämnen, färgämnen eller doftämnen i produkterna på badrumshyllan. De flesta av dem fyller en viktig funktion och det är väldigt få ämnen som kommer in i kroppen och sällan ett ämne ger en allergi. Men vissa ämnen är mer allergena än andra. Vanligast är att reagera på parfymämnen. Om du får en allergisk reaktion, kontakta din husläkare för att se om du behöver en allergiutredning.

Pär Svahnberg är en av mina favoritföreläsare. Han är doktor i kemi och ingrediensexpert. Han får en alltid att förstå kemi på ett konkret sätt. Bland annat upprepade han sitt mantra om att allt är kemikalier. Det finns inte en enda kräm som inte består av kemikalier eftersom precis allt har en kemisk struktur. Så alla de som påstår att deras produkter inte innehåller kemikalier har alltså ingen aning om vad de pratar om. Läskigt! Vi pratade också om att naturligt inte är bättre än syntetiskt. Om du bryter ner ingrediensernas beståndsdelar så har de likadana kemiska strukturer oavsett vilken källa ingrediensen kommer ifrån –  ett labb eller från naturen. Och som Pär också brukar säga – Dosen gör giftet.

Det här är så viktigt. Att få bort skrämselpropagandan och faktiskt se till vetenskapen bakom. 

Deadlines och kvällsjobb

Ikväll är det Swedish Beauty Awards och nyss nämnda Pär (hur f-n hinner människan?) är tillsammans med en av mina andra favoriter – Hedvig von Mentzer konferencierer. Jag fick inte till det med barnvakt så jag fick snällt stanna hemma det här året. För mig blir det istället jobb ikväll då jag sitter med en längre och väldigt spännande artikel till Daisy Beauty. Men det är svårt att skriva när jag vill få med ALLT! Det finns så mycket viktigt inom ämnet jag skriver inom. Men min artikel kan ju inte fylla ut hela tidningen… Snart får du läsa den i ett Daisy Beauty-Magazine nära dig. I den senaste tidningen har jag skrivit om förstorade porer. Missa inte det! 

Imorgon fortsätter pressveckan och förhoppningsvis fler spännande nyheter