Jag träffar Paula Begoun – skönhetsvärldens kaxigaste

Det var 2005 som jag hörde talas om Paula Begoun för första gången. Min vän Helene berättade entusiastiskt om henne och någon dag efter köpte jag en av Paulas böcker. Sedan dess har det blivit fler böcker och Paula Begoun lanserade för några år sedan sitt hudvårdsmärke i Sverige – Paula´s Choice som har blivit en brak-succé.

I veckan bjöd Skincity in till pressmöte. Paula Begoun och hennes kollega Bryan Barron, Research Director för Paula´s Choice, var inbjudna för att berätta om en ny hudvårdsserie och för att prata om det Paula är mest känd för – dementera myter inom skönhet och skönhetsprodukter. Det var ett supertrevligt möte och på plats fanns journalister och influencers från Sverige, Norge och Finland.

Paula Begoun Jag med fina kollegor. 

Paula Begoun

Paula är 65 år och började som make up artist 1979. På 80-talet släppte hon sin första bok. Hon är en karismatisk kvinna med stark personlighet. I hennes böcker har hon recenserat och dissat väldigt många produkter (45 000!) och ingredienser genom åren. Hennes grundfilisofi är att lita på forskningen framför det som kanske ofta är mer säljande.

Paula har en enorm kunskap men jag blev lite negativt inställd till henne i början av föreläsningen då hon frågade om “kampanjen” med kroppspositivism är stor i Sverige. Och det skulle jag säga att den definitivt är. Speciellt på Instagram. Det börjar bli dags att älska våra kroppar som de är. Paula tycker att kampanjen är skit eller “crap” som hon uttryckte det. Hon ska själv ha vägt 30 kg mer än nu och tycker att älska sin övervikt är att älska hjärtattacker och diabetes. Hon tycker att du ska hitta det som gör dig lycklig. Men om du är överviktig eller röker lever du inte lika länge. Och så är det ju. Är du överviktig ökar risken för flera farliga sjukdomar. Precis som om du till exempel röker, inte tränar, inte äter grönsaker, sover för lite eller stressar för mycket. Det tror jag att de flesta överviktiga är väldigt väl medvetna om. Att vara överviktig är ju inte att vara dum. Men att vara negativ till kroppspositivism och att “tjockisar” nu börjar lägga upp bilder på sig själva på Instagram har jag väldigt svårt att förstå. Jag väger själv för mycket. Det är inte så att jag inte är medveten om att jag har högre risk för sjukdomar. Men det betyder inte att jag inte får älska min kropp för det. Jag älskar att det är så många som kämpar för att att alla kroppar ska accepteras. För det är det som kroppsposivitism handlar om. Inte om att älska fett, diabetes och hjärtattacker. Jag tycker att det är att raljera över överviktiga. Det handlar om att alla typer av kroppar ska få synas i det offentliga rummet utan att dömas. Sen ska det kvitta om du är tjock, smal, fet, mager, kort, lång, har ett eller två bröst, celluliter, bristningar, operationsärr, saknar kroppsdelar, sitter i rullstol eller har en påse på magen. Det är DIN kropp. Din kropp är ditt verktyg. Den är inte till för att behaga och godkännas av andra. Jag tycker att body shaming är fruktansvärt och unket, för att inte tala om ett väldigt omodernt synsätt på sina medmänniskor.

Men Paula Begoun pratade naturligtvis om mycket mer än det negativa med kroppspositivism. Jag satt längst fram och antecknade som om fingrade glödde mot telefonen.

Klart att jag ville ta en selfie med Paula Begoun. 

Paula Begoun  

 

  • Hon nämnde bland annat att huden irriteras av doftämnen utan att du märker det. Precis som att UVA påverkar huden negativt utan att du märker det när du sitter vid ett fönster.
  • Hon pratade också om blått ljus skadliga inverkan. Fler och fler rapporter säger det och jag tror att vi bara har sett början av produkter som skyddar mot blått ljus. Paula tipsade om att sätta mobilen på night shift för att minska det blåa ljuset i telefonen och att ha blue filter shield till datorn. Hon själv använder glasögon som skyddar mot blått ljus när hon arbetar. Smart! Hon sa även att blå ljus kan ge åldersförändringar i gula fläcken som ger blindhet, jag har ju det, och har kollat upp med svenska forskare som säger att blått ljus inte har visat sig påverka gula fläcken. Men det skadar ju inte att skydda ögonen mot det ändå eftersom studier verkar säga olika.
  • Min ljuvliga kollega Hedvig von Mentzer frågade Paula vad hon anser om de som påstår att användning av solskydd ska kunna orsaka cancer. “Jag har inga ord för hur absurt detta är, Jag har inte sett några studier förutom på möss som får väldigt starka ingredienser kombinerat med uv-ljus. Jag vet inte hur starkt uv-ljus de får på sig.”, svarade Paula. Som alltså inte tror att solskydd kan orsaka cancer. Det tror inte jag heller. Inte i de mängder som används. I absurt stora mängder kan ju nästan allt vara dödligt. Vatten till exempel.
  • Bryan flikade in “Om solskydd skulle ha absorberats av huden skulle vi inte längre vara skyddade. Då finns ju inte solskyddet kvar på ytan utan du hade behövt återapplicera varannan minut.” Så sant!
  • Paula Begoun ville också slå hål på myten att du måste vänta tills en viss ålder innan du börjar använda anti-age-produkter. “Precis som att din kropp är hungrig på bra mat är huden hungrig på bra hudvård för att skydda sig. De ingredienserna är samma hela livet precis som du behöver hälsosam mat när du är ung som gammal.”, sa Paula. Jag både håller med och inte håller med. Att köpa anti-age-produkter som du inte behöver när du är 20 kan vara en otroligt onödig kostnad. Men visst behöver du värna om huden innan du märker ålderstecken om du vill undvika dem så länge som möjligt. En 25-årings hud kan lika gärna se ut som om den skulle kunna tillhöra en 50-årings om det är någon som har rökt och solat mycket. Då kvittar det ju med siffran i passet. Huden behöver vad den behöver.
  • Paula tycker inte att någon ålder är för tidigt för att börja använda hudvård. Utan att du ska börja dagen efter du fötts. Då är ju huden redan en dag gammal sa hon. Barns hud är ännu känsligare. Jag håller med! Men jag tycker inte att en ska överdriva. Men smörj in torr barnhud för att undvika eksem. En skadad barriär på huden får lättare problem.
  • En annan intressant grej de tog upp är att de har läst en ny studie som säger att huden återhämtar sig bättre på dagen än på natten. Det ska bli spännande att se om det kommer fler studier som säger det. Hon tycker annars att du inte behöver skilja på dag- och nattkräm förutom angående solskydd. “Om du behöver äta hälsosamt på morgonen behöver du äta hälsosamt på kvällen.” Där håller jag också med. Men många nattkrämer funkar inte bra under makeup och en dagkräm vill du förmodligen ha solskydd i som sagt.
  • Hon fick också frågan om microneedling är bra eller dåligt. Extra intressant då jag hade varit på en spännande föreläsning om Dermapen (mer om det kommer) samma dag. Paula sa att hon tycker att det är både bra och dåligt. Att det är bra för huden om du inte gör det för ofta så att huden hinner återhämta sig i mellan. Hon förklarade att det finns två olika typer av kollagen (proteinet som gör huden fast, som minskar med åldern men som du kan öka med hjälp av bland annat microneedling). Ett kollagen är det som bildas när huden läker ett sår. Det är skört och stelt och kan bli lite som gummi och inte så mjukt. Det du vill ha är ett hälsosamt kollagen och inte det som bara läker sår. Får du det sistnämnda kan huden lätt se vaxartad ut. Det sker om du har gjort mycket microneedling. Men hon tyckte att det är bra med microneedling så länge du inte gör det för ofta och för mycket och aldrig gör hemmavarianten. Spännande! Och snälla du, gör inte inte hemmavarianten. Du behöver djup kunskap för att utföra microneedling korrekt.
  • Hon hissade essentiella fettsyror eftersom de stärker hudytan, ceramider för att de är cell-kommunikativa och peptider för att de kan “tala om för huden vad den ska göra”. Peptider har ju funnits länge men det känns ändå som om vi bara har sett början. Hon kallade retinol för en superhjälte för huden och det kan jag också skriva under på.
  • Hon avslutade med att berätta att hon hatar trender, men älskar forskning.

Paula´s Choice Defense

Hudvårdsserien Paula´s Choice får tillskott av hudvårdsserien Defense som Paula och Barry beskrev som en serie för dem som vill börja med hudvård men inte vet vad de ska börja med. Det är en serie som ska passa alla hudtyper. Produktserien är kanske lite mindre avancerad än riktigt aktiva produkter men de ska ge en väldigt bra antioxidativ absorption och det låter ju super! Rengöringen består av en gel som förvandlas till en lotion när du blandar den med vatten. Nu är ju inte parfym bra för huden men jag tycker att doft är en del av upplevelsen av hudvård och min lilla egentid – hudvårdsrutinen. Jag tycker tyvärr att rengöringen doftade lite “underlivstvål”. Men jag tycker annars att den kändes väldigt bra för huden. Krämen ska skydda mot blått ljus. Förpackningarna är supersnygga med en ljusare röd färg och smarta tuber och flaskor. Stort plus för att vi slipper burkar.

Skincity

Pressmötet var som sagt på Skincity, webshopen som beskrivs som en hudvårdsklinik på nätet. Eller som ett enormt hudvårdsimperie. Vad stort det var! De har runt 100 anställda och säljer runt 50 märken. Vi fick gå ner på deras lager och titta på alla hyllmeter med härliga produkter och fick också se några av de anställda paketera ordrar. De skickar runt 1000 paket om dagen och gissa vilket som är deras bästsäljande märke? Paula´s Choice.

Det var supervarmt den här dagen. Jag tror att jag drack tre av de där vattenflaskorna.. 

Ljuvliga Tove Castor och jag.

 Det var jättekul att se alla rader av härliga produkter på lagret! Mina långa men annars kritvita ben är här insmorda med en ny mörk brun-utan-sol från St.Tropez. Love it! 

Gänget som paketerar ordrar på Skincity är vansinnigt snabba! Superkul att se! Jag gillar att de använder en snygg tygpåse för att skydda produkterna i lådan istället för bubbelplast eller liknande. 

Foto: nä, de här fina fotona har jag definitivt inte tagit själv. Däremot hamnade jag visst på flera! Fantastiska Malin som jobbar på Skincity men också är en bloggkollega ligger bakom.