Mitt jobb som skönhetsjournalist och makeupartist

Jag fick en fråga i mailkorgen från signaturen Emelie om hur det är att arbeta som skönhetsjournalist och makeupartist och tänkte berätta lite.

Nu driver jag ju ett företag så mitt jobb som skönhetsjournalist skiljer sig från de som är anställda och sitter på en redaktion. När du är anställd vet du alltid när och att du får en lön. Det vet en inte alltid som företagare. Men å andra sidan har du en stor frihet när du frilansar och det är den som driver mig mycket. Friheten innebär bland annat att jag själv kan välja vad och med vilka jag vill jobba med. Jag kan också välja att arbeta då jag är som mest kreativ på dygnet, vilket som småbarnsmamma inte innebär så många riktigt sena kvällar som tidigare, men heller inte prick kl. 8 på morgonen.

Att arbeta som skönhetsjournalist är kreativt, utmanade och väldigt roligt. Det är en bransch som ständigt utvecklas och där en aldrig kan bli fullärd. Det är roligt att nörda ner sig och skriva om ett specialintresse som skönhet. Men det krävs ett stort intresse och helst stor kunskap om ämnet, du behöver klara av stress och givetvis kunna skriva. Men de senaste åren har jag också skrivit artiklar inom några andra områden som resor och mat & vin. Även fast skönhet är det som ligger mig varmast om hjärtat är det även roligt att skriva om annat för att lära sig om nya saker.

Som skönhetsjournalist skriver jag både lätta artiklar om till exempel nya produkter till mer djupgående artiklar där du verkligen lär dig något nytt. Det är omväxlingen som gör att jag tycker att det är extra roligt.

Skönhetsjournalist för de senaste numret av Amelia Kropp & SkönhetAmelia Kropp & Skönhet är en av mina senaste uppdragsgivare. Tidningen finns ute nu. 

Skönhetsjournalist för Daisy Beauty Daisy Beauty Professional är en specialtidning från skönhetsmagasinet Daisy Beautys redaktion. Professional är en branschtidning med riktigt djupgående artiklar inom skönhet och branschen. I det senaste numret har jag skrivit två längre artiklar. 

När jag arbetar som makeupartist samarbetar jag oftast med en fotograf. Men det händer att jag jobbar vid bröllop eller olika event. Vid fotograferingar gör jag allt ifrån erfarna modeller till vanliga dödliga. Oftast är en som makeupartist ganska styrd av hur uppdragsgivaren vill att resultatet ska bli och det är inte alltid du kan vara så kreativ som du vill. Med det sagt är det superkul att arbeta som makeupartist. Jag behöver inte gå loss och vara superkreativ utan tycker att det är roligt att förstärka drag och bara göra människor snyggare. Det roligaste är att träffa så många olika människor och få en liten inblick i deras värld.

För två veckor sedan sminkade jag tio karlar och två kvinnor från JVAB. De var alla supertrevliga! Jag har arbetat med dem förut och de verkar alltid ha så bra stämning på jobbet. De kommer in med byggdamm och glatt humör och jag pudrar pannor och förstärker ögonbryn. I förgrunden ser du fotografen Magnus Fond.

Det bästa med att arbeta som skönhetsjournalist är förutom friheten och det uppenbara att få skriva om något jag älskar även att jag kommer i kontakt med många trevliga människor. En annan stor fördel är också att jag kan arbeta hemifrån och slipper ta in för mycket intryck och samtidigt får sällskap av min lilla tax Maggie. Det negativa är nog att branschen är väldigt vriden så att det jobbar mest kvinnor inom skönhet (förutom på höga chefspositioner så klart..). Jag tror att alla branscher mår bra av en spridning av åldrar och kön. Något annat negativt är att det är betydligt sämre betalt än för bara fem år sedan.

Nu gällde inte frågan det, men jag arbetar ju även som hudterapeut, spaterapeut, utbildare och föreläsare. Då blir jag oftast inhyrd från olika företag som vill få en extra skjuts i kunskap, inspiration och försäljning. Jag sitter alltså inte och gör behandlingar på en salong.Vilket jag ibland kan sakna lite.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Foto: Lina Hartman Björnådal