Kvinnligt håravfall

Fastnar det mycket hår i din hårborste? Det är normalt att vi tappar hår. Vi kan tappa upp till 100 hårstrån dagligen. Men vad händer när vi tappar betydligt mer än så? Kanske är du en av dem som lider av kvinnligt håravfall.

När hårstråets växtcykel är slut, dör det och lossnar innan ett nytt hårstrå är på väg upp i hårsäcken. Men det finns tillfällen då vi kan tappa rejält med hår, tillfälligt eller bestående. Då hårsäcken har lagt sig i vila eller skrumpnat ihop. Den vanligaste anledningen är androgen alopecia. Det är det vi brukar kalla manligt håravfall och som kommer med åldern. Vissa drabbas redan efter tjugoårsåldern medan andra kan drabbas långt senare än så. Manligt håravfall drabbar, trots namnet, både män och kvinnor. Hos män brukar det komma som flikar i pannan och över tinningarna där håret börjar tunnas ut. Kvinnor brukar inte drabbas förrän efter klimakteriet och för dem syns det istället mitt på huvudet. Mittbenan kan bli bredare eller blir håret allmänt tunnare. Androgen alopecia är ärftligt och drabbar nästan alla män. Däremot sägs arvet ligga på mammans sida och därför ska man titta på sina manliga släktingar på mammans sida istället för att skylla på sin pappa.

Alopecia areata är en annan form av håravfall där håret istället faller av fläckvis. Det räknas som en sjukdom och ska behandlas av läkare.

Kvinnligt håravfall kan ha flera orsaker

En annan vanlig anledning till håravfall är hormoner. Hormonellt betingat håravfall kan bland annat ske efter en graviditet. Men hormonerna påverkas också av androgen alopecia, stress och hård bantning. Kemoterapi och kroniska sjukdomar som ulcerös kolit är andra orsaker till att man tappar mer hår. Nästan alla kvinnor drabbas av håravfall efter en graviditet eller då de slutat amma. Under graviditeten lägger sig hårsäckarna i samma fas, de fortsätter att växa utan att vila och håret känns längre och tjockare än vanligt. Efter graviditet och amning hamnar hårsäckarna i vilofas och hårstråna ramlar av. Det gör att det hår man skulle tappat pö om pö under flera månader istället ramlar av samtidigt. Håret känns tunt och trist. Men hårsäckarna har inte dött utan snart är håret på väg ut igen.

Men vad kan man göra åt kvinnligt håravfall?

Om du drabbas av ett plötsligt och oväntat håravfall bör du söka läkare. Likaså om du har en sjukdom som kan ha med håravfallet att göra eller om du får sjukdomssymptom.

Ett tips är att se över din kost och se till att du får i dig alla näringsämnen du behöver. Brist på protein och järn är två anledningar som kan göra att du tappar mer hår än normalt. Vet du med dig att det kan bero på stress, en tidigare graviditet eller så kallat manligt håravfall som kommer med åldern finns det flera alternativ. Man kan bland annat göra laserbehandling, hårtransplantation, testa mediciner eller hårvårdsprodukter. Det mest bestående resultatet kan du få av en hårtransplantation. Då transplanteras hår från ditt bakhuvud till problemområdena. Det finns olika metoder. FUE-metoden erbjuds på flera olika kliniker och innebär att hårsäckarna transplanteras i små grupper efter att ha fått en kvalitetskontroll i mikroskop. Metoden går även att använda för ögonbryn, ögonfransar och skägg. En annan metod är STRIP. Då skär man istället ut en hudremsa och plockar hårsäckar från den. Både FUE-metoden och STRIP sker under lokalbedövning. En hårtransplantation tar lång tid men resultatet brukar bli bra.

Brutna längder!

Kemiska behandlingar så som permanent och blekning kan förstöra hårets kvalité och orsaka tillfälligt håravfall då håret går av. Om du vill göra stora förändringar med ditt hår, gå till en duktig frisör.

Vill du testa något mindre drastiskt finns det flera produkter på marknaden. Det receptfria läkemedlet Rogain är en lösning du sprayar i håret som kan hjälpa till att stimulera hårväxten hos män med tidigt håravfall. Produkten sägs kunna hjälpa 4/5 män men resultatet syns först efter fyra månader.

Många tappar hår vid säsongsskiftningar. Då kan man ge håret och hårbotten en boost med olika produkter. Hårvårdsmärket Kérastase har flera alternativ. Bland annat Kérastase Densifique vars produkter ska kunna ge ett tätare och fylligare hår. De innehåller ämnet Stermoxydine som hjälper till att stimulera hårsäckarna för att få dem att arbeta så effektivt som möjligt.

 

densifique_bain_densite
Hårschampot Bain Densité från Kérastase ger håret vitalitet och fyllighet. Ca 289kr/250ml, hos utvalda frisörer.

 

Tips!

Glöm inte att du kan styla håret att se fylligare ut.

Om du känner dig osäker, be din frisör om råd.

1326-101-0150
 Stylingkrämen Thicker från Vision Haircare hjälper till att fylla ut hårstrået, ger en lätt stadga och mjukhet. Ca 169kr/150ml, Styleonline.se.