Mina 5 tips mot torrt hår

Har du också torrt hår? Det är supervanligt, speciellt under de kalla månaderna i vårt land då vi har så torr luft. Men, det finns bot. Här kommer mina bästa tips!

5 tips mot torrt hår

1. Rätt produkter

Välj produkter efter hårtyp och säsong. Precis så som du förhoppningsvis gör med dina ansiktsprodukter. Många är rädda för att produkter för torrt hår tynger ner håret. Men det finns alternativ. Flera märken erbjuder bra produkter för till exempel lockigt hår som ger håret ordentligt med fukt utan att tynga ner.

Om du har ett kemiskt behandlat hår efter till exempel permanent eller blekning blir håret ofta torrt i längderna samtidigt som det känns fett i hårbotten. Då bör du ändå inte välja produkter för fett hår eftersom hela längderna påverkas. Välj ett schampo ger rejält med fukt och kombinera håret med en bra hårinpackning och torrschampo. Glöm inte heller att ett hår som tvättas för ofta har en tendens att bli fetare i hårbotten eftersom håret tror att det är torrt och producerar mer sebum, hudens egna fett. Försök att hålla ut tills du “måste” tvätta håret. Jag tvättar mitt ca. två gånger i veckan.

produkter för torrt hår
Redken all soft mega conditioner, ett balsam för riktigt torrt och lite grövre hår. Keune Care Satin Oil Schampo är ett snällt schampo för torrt hår. Unite Boing Curl Schampo är ett schampo för lockigt hår som behöver fukt. Det tynger alltså inte ner håret utan får lockarna att framträda. Älskar förresten namnet! Boing!

2. Inpackning på rätt sätt

Brukar du använda inpackning och undrar varför den aldrig hjälper? Den vanligaste orsaken är att du har missat att handdukstorka håret innan. När vattendropparna ligger på hårets yta är det svårare för en inpackning att verkligen verka. Torka håret snabbt med en handduk. Jag brukar ha en liten handduk hängande i duschen som jag lätt kramar håret med. Applicera inpackningen och låt den verka så länge som det står på förpackningen. Om du ger upp för tidigt har den heller inte hunnit verka.

Har du en inpackning som ska verka 5 minuter är mitt tips att peela ansikte och kropp under tiden. Har du en långkörare på runt 15 minuter kan det vara skönt (och betydligt mer klimatsmart!!) att kliva ur duschen och göra något annat den stunden för att sedan gå tillbaka och skölja ur.

En rätt använd inpackning är guld för torrt hår!

inpackningar för torrt hår
Kristin Ess Strand Strengthening Reconstructive Mask ska ge både glans och mjukhet. Finns bland annat på Sephora. Evo Mane Tamer är egentligen ett balsam men jag tycker att den fungerar mer som en inpackning. Den är super för riktigt frissigt och torrt hår. Ikon Deep Caring Hair Mask är en intensivbehandling som inte tynger ner håret. Revlon Ekspecience Hydro Nutritive Hydrating Hair Mask är återfuktande och närande och har dessutom ett fantastiskt schampo i samma serie.

3. Olja in ditt torra hår

För några år sedan boomade trenden med håroljor och jag var otroligt trött på dem. Men det gjorde också att tekniken utvecklades och idag är de bättre än någonsin. Det finns många bra. Min favorit är från Oribe som du ser här nedan.

Tips! Applicera din hårolja i fuktigt hår efter att du har handdukstorkat det. Dra igenom håret först och känn vart håret ändrar struktur, var det börjar bli riktigt torrt. På mig brukar det vara någonstans i mitten av längderna kanske. Det är där du ska börja applicera din hårolja och arbeta dig ner mot topparna. Ha den aldrig i hårbotten, det ser bara fett ut då. Applicera så mycket att håret, när det ännu är blött, känns ungefär likadant i hela längderna. Om det ännu känns torrt när du har torkat det kan du applicera lite till. Tamtaa! Håret ser betydligt fräschare ut.

Oribe har en fatastisk hårolja mot torrt hår
Oribe Gold Lust Nourishing Hair Oil är både vacker och bra. Den är lätt i konsistensen, går egentligen att applicera i hela håret om det är blött och gör verkligen underverk på torra längder! Dessutom doftar den mumma.

4. Skydda från värmeverktyg

Är du en “sådan” som plattar ditt hår varje dag? Det är dags att sluta! Värmeverktyg torkar ut håret. Men det är ingen fara om du använder dem då och då och samtidigt skyddar ditt hår med bra produkter. Tänk också på att välja värmeverktyg som inte envisas med att ha supertermperaturer utan håll dig under 190 grader. Och missa aldrig att skydda håret.

När du har applicerat en värmeskyddande produkt är det bra att kamma igenom håret så att produkten fördelas jämnt över hela håret.

charles worhington skyddar håret
Charles Worthington Everyday Gentle Protective Detangling Mist skyddar håret mot upp till 230 grader. Men håll dig helst till lägre temperaturer. Idag finns det så många bra verktyg som förstår att du inte behöver boxas i de allra hetaste temperaturerna för att få en snygg styling.

5. Lakme Aura – salongsbehandling för torrt hår

Sist jag var hos min frisör Daniel Phu Huynh så gnällde jag över mitt torra hår. Vi pratade lite om Olaplex som är en fantastisk behandling för slitet hår. Det bygger proteinet i håret och har gjort succé på marknaden. Men mitt hår var mer torrt. Vi pratade fram och tillbaka och kom fram till att testa behandlingen Aura från Lakme. Det är en rejäl fuktbehandling som jag aldrig testat tidigare.

Behandlingen finns i tre olika typer. Den mest avancerade tar bort allt friss och gör håret slätare och rakare och varar i upp till sex månader. Men på mig testade vi en lightversion som inte sitter i lika länge men som heller inte gör det rakare. Istället fick behandlingen mitt självfall att komma fram betydligt mer.

Om jag minns saken rätt så har Aura tre produkter för professionellt bruk. Ett schampo som öppnar upp hårståret, som har ett basiskt ph, en aktiv produkt som slätar ut hårets struktur och en inpackning som ger resultat under en lång tid framöver. I min behandling som jag tror kallas Aura Beauty så använde Daniel den första och tredje produkten. Under tvätten efter att Daniel tvättat håret applicerade han inpackningen som fick verka i 15 minuter och den doftade fantastiskt.

Jag tänkte att det kanske skulle bli lite mjukare fram till nästa tvätt hemma. Men vet du, det funkade faktiskt! Nu efter tre veckor tycker jag att effekten har försvunnit lite men det är ännu betydligt bättre än tidigare. Håret är lättare att reda ut, mindre frissigt, mjukare och mitt självfall har som sagt dykt upp igen. Det här vill jag göra igen!

Ett annat tips på salong är toning. Be om det nästa gång du är hos din frisör för att ge håret lite extra kärlek.

Ca. fem tvättar efter behandlingen från Lakme är håret ännu fluffigt.
jag testar lake aura
Väldigt nyfiken under behandlingen.
lakme aura
Den här hade jag velat ha för hemmabruk!! Och helst i en body lotion också. Älskar doften!

Vill du ha fler tips för håret? Här hittar du ett gäng tips för dig med grått hår.