Mina bästa tips för brun utan sol – sensommarens räddare

Brun utan sol är ofta min räddare, särskilt så här års. Det blev plötsligt betydligt mindre sol för min del. Vädret har skiftat och i och med jobbet är jag mer inomhus än under semestern. Det gör att sommarfärgen försvinner rätt fort. Den tonas så sakteliga ner till grårosa vinterfärg. Men det är jag inte alls redo för än.

Det börjar bli dags för mig att börja använda brun utan sol (BUS) igen efter några månaders uppehåll (till och med jag fick ju lite färg under sommaren i år).

Här kommer några av mina bästa tips.

Förarbete

Om du varsamt peelar bort döda hudceller på hudytan kommer du få en mer långvarig, jämnare och betydligt snyggare färg av din brun utan sol Peela dig helst dagen innan du ska applicera BUS för att undvika att eventuell olja ligger kvar på huden.

Återfukta huden för att få den fuktmättad. Det ger också ett bättre resultat. Om du använder en body lotion som är oljefri får du plus i kanten.

Under ett pressmöte med James Read i våras förklarade James själv att det vanligaste misstaget vi gör när vi använder brun utan sol är att applicera massor av produkt över den gamla färgen. Gör ett gediget förarbete mellan varje användning.

Välj produkt

Det finns mängder med olika typer av brun utan sol på marknader – sprayer, mousser, geléer, krämer, puder osv. Välj en konsistens som du tycker är smidig. Själv föredrar jag krämer och mousser. Men du kanske tycker att det är smidigare med spray.

Vill du ha en färgad eller ofärgad produkt? En färgad produkt gör att du snabbt vet var du har applicerat och att du får färg direkt. Men många ger en missvisande färg som inte är så klädsam. Testa dig fram!

Nyansen då? Det finns produkter som ger graderande färg, vilket betyder att du använder den till exempel en gång per kväll tre dagar i rad för att bygga upp färgen. Du kan också välja en som ger mer färg direkt.

Det finns egentligen två parallella spår som är trend just nu – antingen den naturliga färgen genom produkter vars färg du bygger upp eller en mörkare färg som du får inom loppet av max tre timmar. Få orkar vänta de runt sex-sju timmar det annars brukar ta för en BUS att hinna verka.

Katarina från Vita Liberata föreläste om BUS-produkter på skönhetsresan till Bath i våras. Hon lärde mig något otippat och som jag tror många har missuppfattat – ju ljusare du är, desto mörkare färg på din brun utan sol behöver du för att få effekt! Jag som ju är blek behöver alltså välja en medium-dark eller dark för att få effekt. AHA!

brun utan sol Här ser du ett gäng fina BUS-produkter med olika formulas från Cocoa Brown, Selfie, James Read, St. Tropez och Vita Liberata.

En rolig anekdot är om Bronzing Mousse Extra Dark från St. Tropez som du ser som den blå-grön-skimrande flaskan på bilden ovan. Den ger en mörkare jättefin färg efter att den har verkat. Men själva färgen på produkten är på tok för mörk för mig. Första gången jag testade den var det inte mindre än tre föräldrar och förskolepersonal på min dotters förskola som direkt frågade om jag varit utomlands när de såg mig. Och då snackar jag inte Gran Canaria i en vecka utan det såg mer ut som Thailand i tre månader utan skugga.  Men när produkten hade fått verka och jag sköljde bort den var färgen på själva huden superfin!

brun utan sol från Vita Liberata, St. Tropez och James Read

Här är mina tre favoriter! Invisi från Vita Liberata ger en superfin färg och doftar milt. Den färgar inte av sig på lakan och är väldigt lätt att använda. Tyvärr glömde jag flaskan i bilen under två av de hetaste sommarveckorna… Bronzing Water Mousse från St. Tropez är också en favorit. Den doftar fräscht, känns fräsch och ger en superfin färg. Likaså H2O Tan Drops från James Read som är BUS-droppar som du antingen använder ovanpå din ansiktskräm efter att den sjunkit in lite, då ger den mer färg, eller blandar du den direkt i din ansiktskräm. Supersmidigt! Den ger väldigt fin glow och färg. Den tycker jag att alla som gillar brun utan sol borde ha hemma. 

Applicering

Katarina lärde mig även en annan viktig sak – om du har varit på fest till sent på natten eller till exempel strax innan mens, så tar inte färgen lika bra. Då jobbar nämligen kroppen för att göra sig av med gifter. AHA!

Hur du ska applicera din BUS på bäst sätt skiljer sig mellan olika produkter. Men generellt fungerar det bäst om du använder en “mitt” (appliceringsvante som oavsett märke alltid glider runt på min hand) med långa strykningar. Börja längst ut på kroppen som händer och fötter och jobba mot hjärtat. Undvik att gnugga för mycket. Ställ dig framför en spegel för att lättare ha koll var du har applicerat någonstans. Insidan av överarmen och insidan av lår brukar vara ställen många missar. Resterna från “mitten”- vatten, kan du lägga över händer och fötter. Lägg inte på mer färg där eftersom det oftast blir för mycket. Se till att det blir jämnt vid fingrarna och på insidan av handlederna.

Tips!  Blev det fel? Blanda ihop olja med socker och massera in för att lösa upp missfärgningen! Rapsolja eller mandelolja är extra hudvänliga. 

Underhållning

Undvik att gnugga huden med handduken efter bad och dusch. Klappa dig torr istället. Återfukta huden med en lotion, gärna en som är oljefri eftersom olja löser upp BUS. Klor kan också lösa upp BUS så undvik gärna poolbad samma dag som den där viktiga festen.

För extra snygg färg kan du addera någon fin skimmerprodukt på till exempel benen. Jag ÄLSKAR! Body Blur från Vita Liberata som jämnar till färgen, suddar ut synligheten av ojämnheter som ytliga blodkärl och ger superfin ton till huden. Den fungerar alldeles utmärkt både med och utan brun utan sol. Finishing Gloss från St. Tropez är en annan hit.