Elin Fagerberg skriver om slitet hår

Mina tips för slitet hår och produkter därtill

Slitet hår efter sommaren? Det finns många knep du kan ta till för att råda bot på de livlösa stråna. Här kommer mina bästa tips.

Mina bästa tips för slitet hår

Det finns de som har torrt hår som hårtyp och därför lättare får problem med slitet hår, och de som får det tillfälligt efter kemiska behandlingar och andra påfrestningar som till exempel väder eller frekvent användning värmeverktyg.

Om du har torrt, skört hår med brist på glans och som lätt tovar ihop sig och kanske blir lite elektriskt så har du förmodligen skadat och slitet hår. Håret får lätt kluvna toppar och det känns livlöst och trist.

1. Klipp dig!

Välj en riktigt bra frisör och be om hjälp för att få bort det mest slitna. De bästa frisörerna är duktiga på “klippa igenom” håret. Så att det slitna minskar drastiskt men utan att bara klippa håret rakt av.

När håret väl har fått kluvna toppar är det lätt att det repar upp sig ännu mer. Så det är bättre att gå till frisören när det väl börjar bli slitet istället för att vänta tills du behöver klippa en rejäl bit om du vill ha länge hår.

2. Salongsbehandlingar

Det finns flera salongsbehandlingar som motverkar torrt och slitet hår. Olaplex är förmodligen den mest kända och den finns hos väldigt många frisörer. Och jo den hjälper faktiskt på riktigt. Ett riktigt plus i kanten är att det från början var ett väldigt litet företag som har jobbat sig upp. Det finns inga stora lejon bakom.

3. Kemiska behandlingar hos proffs

Sugen på att bleka, permanenta eller på annat sätt utsätt ditt hår för kemiska processer? Gå till ett proffs. De har betydligt bättre produkter än vad du kan använda hemma plus en gedigen utbildning och förhoppningsvis erfarenhet i bagaget. Ett annat tips är att göra som min frisör Daniel Phu ofta gör – bara färga utväxten och inte hela håret. Det gör att du inte överbehandlar håret lika lätt.

Så här ser mitt hår inte ut nu. Bilden är från mitt senaste frisörbesök. Oklart varför mina armar har antagit en blå ton. Men jag diggar håret så här.

4. Kosttillskott

Kan vitaminer och mineraler hjälpa mot torrt och slitet hår? Njäe, bara om du har brist på något. Om du har brist på näringsämnen som vitaminer och mineraler så kan det synas på hud, hår och naglar. Men om du inte har någon brist kommer du inte att märka någon skillnad. När depån för näringsämnen är mättad händer det liksom inget mer. Men se till att få i dig det kroppen behöver.

5. Rätt produkter

Det finns en hel del du kan göra med produkter. Framför allt att förebygga. Men det kan hjälpa även när du redan har skadat hår eller tenderar att lätt få. Det kan inte laga håret igen men det kan göra att du inte märker av det slitna så mycket. Det kan få en skönare känsla.

Här kommer fyra hårserier perfekta för torrt, skadat och slitet hår.

Redken Extreme Length

Redken har uppdaterat sin serie Extreme Length Det här är en serie som förebygger mot skadat och slitet hår för att du ska kunna spara till långt. Det ska stärka håret och förebygga mot kluvna toppar med bland annat ricinolja, biotin och sojaprotein.

I Extreme Length finns det tre produkter – schampo, balsam och en leave in- produkt som du använder som en fönlotion eller vanlig hårkräm i handdukstorkat hår.

Priserna ligger mellan 220-270 kr.

Produkter från Redken som motverkar slitet hår.

Re:unite från Unite

I somras släppte Unite serien Re:unite för torrt, skadat, sprött och överbehandlat hår. De olika kategorierna hör ju ihop. Det här har snabbt blivit en ny favorit för mig. Så lyxig!

Det finns schampo, balsam och inpackning som alla arbetar för att stärka och reparera hårets fjällskikt och ge glans till håret. Aminosyror, extrakt från kronärtskocka (inte känt för mig sedan tidigare) havre och vegetabiliska oljor är några av ingredienserna. Konsistensen på alla tre produkterna är härligt krämig. Jag älskart!

Priset ligger på 319 kr per produkt. Inpackningen är minst med sina 119 ml och schampot störst på 300 ml.

Tre produkter från Unite som motverkar slitet hår

Chronologiste från Kérastase

Kérastase serie Chronologiste är till för åldrande hårfiber. Precis som huden påverkas håret med åldern. Det blir torrare, sprödare, tunnare och tappar spänst och glans. Precis som ett mer slitet hår. Därför gäller det att ta hand om det med lite extra kärlek. Bland ingredienserna finns det bland annat abyssine, hyaluronsyra och vitamin E. De ska stärka, återställa och återfukta håret.

Jag gillar doften skarpt och tycker även att produkterna är riktigt fina. Det finns ett helt gäng – schampo, inpackning, hårolja, fönlotion, serum och förtvätt. Jag är väldigt nyfiken på förtvätten men den har jag inte testat. En bra rengöring gör att hårbotten och håret lättare kan ta åt sig av vårdande produkter.

Chronologiste har funnits tidigare men nu har hela serien uppdaterats med ämnet abyssine – som finns naturligt i havet och är ganska vanlig i hudvård. Annat som är nytt är doftsättningen av en parfymolja som sitter kvar extra länge på håret. Det gillar jag! Bland doftnoterna finns ros, pion, kardemumma och viol. Mumma! Förschampot och fönlotionen är helt nya produkter.

Chronologiste riktar även in sig på de med känslig och torr hårbotten. Vilket många av oss i Skandinavien har. Särskilt de som börjar få mer mogen hud.

Jag brukar alltid massera in hårinpackning i handdukstorkat hår men under pressmötet med Kérastase fick jag ett riktigt bra tips – tvinna håret med hårinpackning i. Det ska jag testa nästa gång.

Priserna ligger mellan 320-580 kr förutom serumet som ligger på hela 1 580 kr.

Produkter från Kerastase som motverkar slitet hår

On Track Repair från Nine Yards

En serie för torrt, skadat eller kemiskt behandlat hår som ska göra håret mer följsamt och återfuktat. Innehåller proteiner. Jag är inte superförtjust i förpackningen men tycker annars att det är bra produkter.

Nine Yards är ett svenskt hårvårdsmärke vars filosofi jag är väldigt förtjust i – om vi oroar oss mindre för att passa in, kan vi fokusera på att göra saker som sticker ut. Helt rätt!

Lyko har just nu ett paketpris på både schampo och balsam för 430 kr. Bra pris!

Sugen på fler tips? Här hittar du mina bästa tips för grått här.