Lär dig mer: om mjäll och kliande hårbotten

Mjäll, seborré, psoriasis eller känslig hårbotten. Får du också problem med att det kliar i hårbotten? Det kanske även är rött och fjällar? Jag har pratat med Charlotte Klösel Sällberg som är utbildningsansvarig för bland annat Kérastase för att lära mig mer.

Cecilia Klösel Sällberg

Ålder: 52 år

Gör: Nordiskt Utbildningsansvarig för Professional Selektive Brands på L´Oréal

År i branschen: L’Oréal 16 år/Frisörbranschen 30 år

Det är vanligt med hårbottensproblem. Det allra vanligaste är känslig hårbotten förklarar Charlotte.

– Känslig hårbotten är vanligast eftersom vi har tunnare hud i Skandinavien och en lång vinter med mycket kyla och torr luft. Så vi har känsligare hårbotten än vad de har i andra länder. Det första kriteriet för en känslig hårbotten är att den är röd. Det kan göra ont, svida, strama eller sticka, berättar Charlotte.

Det många glömmer är att hårbotten är hud och precis som i ansiktet har hårbotten olika hudtyper. Den kan vara normal, torr eller fet. 10-15% har fet hårbotten enligt Charlotte. Hårbotten ska vara normal, en normal hårbotten innebär att vi bara behöver tvätta håret var 3-5:e dag. I hårbotten har vi sebum som smörjer och ger glans. Sebumproduktionen styrs av våra hormoner. När vi är barn har vi ingen sebumproduktion. Våra talgkörtlar har inte börjat producera något än. I puberteten kickas talgkörtlarna igång och någonstans mellan 18-25 år normaliseras allting. Med åren blir man normal till torr precis som i ansiktet. De senaste årtiondena har vi eftersträvat matt hårbotten men glansigt hår.  Vilket är konstigt då sebumet från hårbotten är en förutsättning för att håret ska vara glansigt och se friskt ut. Vi har en talgkörtel per hårsäck. Därför känner vi oss ofta fetare i håret eftersom vi har fler hårsäckar där än på andra ställen på kroppen. Män har större och fler antal talgkörtlar än kvinnor. Större talgkörtlar kan producera mer talg förklarar Charlotte för mig. När vi torkar ut hårbotten och minskar sebumet får vi lättare en känslig hårbotten. Hårvårdsprodukter kan inte påverka sebumproduktionen mer än tillfälligt.

– Vi tvättar håret för ofta. Många tvättar varje dag. Vi tvättar oss ovanligt mycket i Sverige. Vi har tvättmani! Vi ska ha sebum i håret som smörjer det, säger Charlotte.

Nu när det är kallt ute får många större problem med att det kliar i hårbotten. Eksem och känslig hud blir värre i kyla än i värme.

mjäll-kerastase-schampo-mot-mjall-och-eksemKérastase har re-lanserat sin serie Specifique med produkter för hårbottensproblem. 

Men mjäll då?

– Mjäll är inte lika vanligt. Det uppkommer av en jästbakterie som heter Malassezia Ovals som vi har naturligt på vår hud. Den ska vi ha där, den är bra för oss. Men den har en tendens att föröka sig. När den gör den kan det hända lite olika saker. Ibland kan man bara få en irriterad hårbotten. Med mjäll tar cellförnyelsen 15-20 dagar istället för runt 30 dagar. Under tiden cellförnyelsen pågår så geggar hudcellerna ihop sig och blir flagor. De blir dubbelt så många och de kommer i grupper. Det kallar vi för mjäll. De som har fått mjäll får tillbaka mjäll. Det blir som en allergisk reaktion mot jästsvampen, berättar Charlotte.

Charlotte förklarar att Kérastase inte arbetar för att ta bort jästsvampen utan normalisera mängden av den. Mjällschampo ska användas i perioder då man har mjäll. Däremellan bör man använda schampo för känslig hårbotten. De ska begränsa jästsvampen. Det är ofta med en känslig hårbotten som mjäll börjar.

Känslig hårbotten och mjäll är vanliga problem och det finns kosmetiska lösningar som kan hjälpa tillfälligt. Om du däremot tror att du har seborre eller psorias bör du gå till en hudläkare. Likså barnskorv. Inga vuxenprodukter ska användas på barn.

Om mjäll

  • De små vita partiklarna som folk ofta tror är mjäll är oftast torr hårbotten, dåligt utsköljd schampo eller dåligt borttvättade stylingprodukter.
  • Mjäll ser ut som finkrossad havrekli.
  • Torrt mjäll har flagor. Fet hårbotten skiktar sig, blir gul beläggning och klistrar sig fast,
  • Ungefär 12 % av befolkningen har mjäll. Men det är betydligt fler som tror att de har det.
  • Man har oftare mer mjäll på vintern än på sommaren. Man tror att det beror på att vi jobbar mer och stressar mer, använder mössor och den torra inomhusluften bland annat.

 

Så, vad tycker du? Brukar du får problem i hårbotten? Jag har själv känslig hårbotten och blir lätt röd och får klåda. Speciellt under stressiga perioder då immunförsvaret sänks och under vintern. Ett tips som har hjälpt mig, förutom bra hårvård, är att aldrig gå och lägga mig med blött hår utan istället försöka låta håret självtorka eller föna hårbotten om jag tvättar håret på kvällen. Då får hårbotten andas utan att kvävas av blött hår.

Jag har tidigare pratat med Charlotte om UV-skydd för håret.