UV-filter till håret

Det är semestertider! Har du packat ner solskydd än? Glöm då inte att packa ner UV-filter till håret! Jag har pratat med Charlotte Klösel Sällberg som är utbildningsansvarig för bland annat Kérastase på LÓréal.

Charlotte pratar om UV-filter. Elinfagerberg.seCharlotte Klösel Sällberg

Varför ska man använda solprodukter till håret?

Solskydd för håret har man för att UV-strålarna skapar fria radikaler som tränger ner i håret. De är ostabila och slår sönder håret inifrån. När vi badar så öppnar vi upp håret och då blir det ännu känsligare för sol och värme. Havsvatten har salt som är vasst. Sand och salt är som peeling för hårstråna och kan skada dem. Salt är dessutom uttorkande. Krama ur håret och skölj det och tvätta ur det när du kommer hem. Använd en produkt innan du går till stranden. Ett vattenfast skydd som skyddar mot salt och UV-strålar. Förutom det är det bra att använda produkter som är anpassade för hår som är i solen i form av schampo, balsam och hårinpackning. De ska tvätta bort sand, salt och klorrester. Använder man ett schampo som är anpassat för klor så får man inte gröna slingor under sommaren.

“UV-filter skyddar även färgmolekyler så att de inte bränns.”

Hur fungerar UV-filter för håret?

Det är inget solskydd i så det skyddar inte hårbotten. Det finns istället ett filter som ligger på utsidan och skyddar. Det är ett UV-filter och inte SPF. Kerastase UV-produkter har mexoryl i solprodukterna som anses vara den bästa på marknaden. Den har fått många dermatologiska priser och är ett väldigt effektivt filter. UV-filter skyddar även färgmolekyler så att de inte bränns. Det gör att din färg sitter bättre.

Vilken typ är bäst?

Kräm är trevligare när håret är blött och spray när det är torrt – och en smaksak. Massera in det ordentligt. Jobba in produkten, dutta inte på ytan.

Hur ofta ska man använda det?

Det finns produkter som är vattenfasta som håller sig fram tills du tvättar eller badar bort den. Den klistrar sig fast och håller sig i flera dagar.

Namn: Cecilia Klösel Sällberg

Ålder: 52 år

Gör: Nordiskt Utbildningsansvarig för Professional Selektive Brands på L´Oréal.

År i branschen: L’Oréal 16 år/Frisörbranschen 30 år