Motverka mörka ringar med fillers

Har du mörka ringar under ögonen som är svåra dölja med hjälp av smink? Det finns fler alternativ än smink och ögonkrämer. För ett tag sedan intervjuade jag Magnus Hober, VD för Improva Plastikkirurgi till en artikel i en tidning. Vi pratade om fillerbehandlingar vid det undre ögonlocket för att motverka mörka ringar under ögonen.

Magnus Hober

Ålder: 54

Gör: VD för Improva plastikkirurgi

År i branschen: 22

magnus-hober

Med åren får vi djupare fåror under ögonen. Skuggan fåran ger ifrån sig orsakar mörka ringar. Ju äldre vi blir desto mindre spänst och elasticitet har vår hud. Det yttrar sig bland annat i form av slappare hy och rynkor. Ett annat problem är fåror under ögonen.

– Det finns ligament i ansiktet som håller vävnaden på plats. Ligamenten rör sig inte. Men muskulaturen och fettet runt ögat töjer sig och sjunker nedåt. Musklerna sitter fast i ligamenten men det blir en fåra när resten av vävnaden rör sig nedåt, förklarar Magnus.

Man kan gå in kirurgiskt och göra ett ingrepp för att lösa problemet. Ett mindre dramatiskt alternativ är en fillerbehandling av det undre ögonlocket.

– Ju längre man väntar och ju äldre man är, desto slappare blir huden med fler rynkor. Då blir det svårare att åstadkomma en förändring med fillers. Då kan man behöva kirurgi. Det här är ett bra sätt att börja, för den som inte är redo för kirurgi. Då kan man hålla på med det i flera år. När man blir äldre kanske man känner att man behöver ögonlocksplastik. Det är bättre att göra fillers när spänsten är tillräckligt bra, säger Magnus.

En fillerbehandling ger volym och lyfter fördjupningen under ögat. Då slätas området ut och skuggan minskar. Resultatet är inte bestående utan behöver fyllas på efter något år. En behandling tar runt 30 min att göra. Innan behandlingen gör Magnus en konsultation och fotograferar sin patient innan han desinficerar området under ögat och injicerar fillern i tre små punkter. Efter behandlingen fotograferas patienten igen.

– Man lägger extremt små mängder, som små punkter eller droppar. Kanske 0,2 mm per öga. Mer än så bör man inte lägga för att inte risker att få en pluffsighet under ögat. Det här området kräver stor kunskap om anatomi och att man använder rätt produkt och rätt mängd. Ögonområdet är det område som är svårast att behandla med filler i ansiktet, säger Magnus.

– Det jag försöker åstadkomma när jag jobba med fillers är som att spackla ett bord. Man tänker sig att man skapar en mjuk övergång mellan undre ögonlocket och kinden. Det är bättre att man lägger för lite och kommer tillbaka efter en vecka och ser om man behöver mer, fortsätter han.

En fillerbehandling under ögonen ska kännas väldigt lite. Däremot kan det kännas läskigt med en nål nära ögat. Magnus förklarar att det är extra viktigt att man känner sig trygg med sin behandlare och att denne är stadig på handen.

– Det är väldigt viktigt vilken filler man använder. Jag började jobba 1998 och med fillers 2004. Det som fanns till hands då var en mer grynig produkt som drog till sig mycket vätska. Vid 2007 när jag startade Improva kom det nya fillers. Och nu använder jag en filler från Juvederm som är lämplig att använda under ögonen. Den är slät, mjuk och inte grynig. Då slipper man risken för ett blåskimrande resultat som andra fillers kan ge i det här området, berättar Magnus.

Inför en behandling ska man undvika produkter som kan ge en ökad blödningsrisk så som Ipren, Magnecyl, vitamin E och Omega 3. Eftersom det ökar risken för blödning. Resultatet av en behandling ska ge en photoshoppad känsla över området.

– Jag kan inte lova att patienten blir helt slät men att övergången blir mjukare och att patienten inte tänker lika mycket på problemet, säger Magnus.

Jag har inte testat den här typen av behandling mot mina mörka ringar än. Men ju djupare fåror jag får, desto mer nyfiken blir jag. Vad tycker du? Hade du kunnat tänka dig att göra den här typen av fillerbehandling? Egentligen tycker jag att man ska acceptera sig själv som man är och istället fokusera på det man vill framhäva i ansiktet och inte ta bort. Men jag har svårt för mörka ringar och bekymmersrynkor när det kommer till mig själv.

 

Tips! Gör endast fillerbehandling av en behandlare med medicinsk kompetens. I området runt ögonen är det extra viktigt. Om man inte har kunnandet om hur blodkärlen går kan patienten bli blind. Man måste också ha möjligheten att kunna ta bort produkten om det blir fel. Gå till en klinik där specialistläkare och sköterskor arbetar och inte till en salong.

OBS! På bilden längst upp kan du se en patient före och efter en behandling. Men som du säkert kan se har hon förmodligen fått andra behandlingar än filler under ögonen. Bland annat filler längs med nasolabialvecken.