Så får du smink att sitta – expertråd från Aftonbladet Klick

Glider sminket iväg från ansiktet? Här hittar du mina tips på hur du får smink att sitta kvar så länge och snyggt som möjligt. I den här veckans Aftonbladet Klick var jag med och tipsade om hur du får smink att sitta i värmen. Nu är det ingen värme att tala om längre. Men om du ska på semester till värmen eller dra till en svettig nattklubb finns det lite att tänka på.

Här kommer mina svar från Aftonbladet klick- men lite mer utvecklade.

Befinner du dig i ett varmt badrum när du ska sminka dig? Kånka in en fläkt! Det är så värt det när den är på plats. Det blir betydligt enklare att få din makeup att sitta på ett fräscht ansikte än ett där ansiktskrämen redan kletar ut sig och du har svettpärlor i pannan. 

Underarbete

Vilken hudvård du använder är a och o. Välj en som är anpassad efter din hudtyp och ditt hudtillstånd. Vilket betyder att jag tycker att du ska välja hudvård efter din huds behov, vad den behöver just nu. Under sommaren brukar problem med torr hud minska och många får istället kombinerad hud av fet och normal eller lite mer fet hud.

På en fetare hudtyp eller en svettig hud glider smink lättare iväg. För att få sminket att sitta kan du välja bort hudvårdsprodukter som är väldigt rikliga och istället se till att mätta huden på fukt. Du ska alltså inte torka ut huden. En bra balanserad hud är det optimala innan makeup. Givetvis inkluderar du solskydd i din dagliga hudvårdsrutin. Evy Technology har ett bra solskydd som fäster makeup utan att bli glansigt. La Roche Posay och Vichy är två av mina andra favoritmärken när det kommer till solskydd.

Ju finare hud, desto mer säker känner jag mig med minimal makeup.

Primer

En primer fungerar som en dubbelhäftande tejp som fäster makeup vid huden samtidigt som det ger en jämnare yta att arbeta på. Det finns primer för både ansikte och ögon. Till ansiktet finns det primer med flera olika egenskaper.

Under varma sommardagar är mattande primers fantastiskt, eller en gultonad primer som neutraliserar rödhet. Vi är många som blir rödflammiga när det är varmt. Använd din primer efter hudvård och innan makeup. Låt din ansiktskräm sjunka in innan du applicerar primer.

I senaste numret av Klick från Aftonbladet gav jag råd till hur du kan få smink att sitta bättre i värmen. 

hur du får smink att sitta bättre tips av Elin Fagerberg

Lätt bas

Färgad dagkräm eller oljefri foundation är fantastiska varmare dagar eller kvällar. Färgad dagkräm ger en schyst ton till ansiktet utan att täcka din hud. En oljefri foundation finns både som tunna och mer täckande varianter. De sitter oftast bättre och är longlasting än foundations med olja i. Men de varmaste dagarna kan det vara skönt att skippa foundation och köra på bar hud.

Fixera

Fixera din foundation med ett löspuder och lägg extra fokus vid näsvingar, haka, mellan ögonbrynen och vid övre delen av pannan. Här blir vi ofta snabbare glansiga.

När du är klar med hela din makeup så kan du fixera med ett fuktspray över hela ansiktet. Det känns fräscht och det får smink att sitta bättre under hela dagen. Ta gärna med en liten flaska i handväskan för att fräscha upp under dagen.

Ett annat smart knep är blotting paper – mattande tunna pappersark som duttas över huden för att matta ner den utan att få någon pudrig känsla

Håll det enkelt

När det är som varmast fokuserar jag på att markera ögonbrynen och ögonen och lägger lite gloss på läpparna. Det får räcka så. Vem orkar när det är som varmast?

Till brynen använder jag ofta Skinny Eyebrow Pencil från Brow Gal eller Ka-brow ögonbrynsgele från Benefit Cosmetics. De sitter båda väldigt bra och är lättapplicerade.

Velvet Noir Volymmascara från Marc Jacobs Beauty är grym till fransarna. Den sitter på plats utan att vara vattenfast. Jag älskar volymen den ger mina fransar! Till skillnad från vattenfast mascara som jag ofta tycker tynger ner fransarna istället och ger motsatt effekt.

Till fest är jag inte den som är den. Då älskar jag att gå på mer dramatiskt och till exempel använda krämögonskuggor med bra täckning i starka kulörer som orange, turkost eller koppar.

Ett annat hett tips är krämig ögonpenna. Det gör inget om du blir glansig på ögonlocken och pennan blir lite utsmetad. Det blir bara snyggare! Om du ändå vill få den att sitta bättre kan du ta en ögonskugga i samma färg som pennan eller ett transparent puder och klappa in ovanpå pennan.

 Infallible Gel Crayon från Loreal Paris är en fantastisk ögonpenna som sitter som berget och är lätt att applicera. Finns bland annat här.

 

Jag älskar bronzprodukter! Men de är kluriga när det är riktigt varmt. Då gäller det att inte överdosera i till exempel en svettig panna. Men annars – go for it. De är grymma på kvällen, speciellt tillsammans med en solfjäder.

Läpparna brukar jag markera med en mjuk nyans på läppenna och antingen kombinera med ett ljusrosa eller laxrosa glans eller stift. Eller något riktigt knalligt rött som  nya Fantastick Lipstick i nyansen Bullseye från Linda Hallberg Cosmetics. Det är superläckert till en bronzig look!

Glöm inte att ta med en solfjäder i väskan!