Om skönhetsideal och teatersmink

Hjälp, vad hände med vårt skönhetsideal?

När gick vi ifrån att framhäva oss med makeup till att vilja förändra oss helt? Missförstå mig inte, jag älskar makeup och vad vi kan göra med det. Hur vi kan förvandla en människa med en helt ny look. Det är både min stora passion och mitt jobb. Men jag gillar inte att det är ett så stort ideal att förändra oss helt och sudda ut vårt vanliga jag, vår personlighet. Täckande foundation, extrem contouring, skarp highlighter, tillrättalagda ögonbryn, en perfekt lagd ögonmakeup med konturering av ögonen, givetvis med lösfransar. Läpparna ska göras större och näsan ska smalnas av.

Det här är sådant jag har arbetat med till fotograferingar, att framhäva skarpa drag bland annat. Likaså kan du se det på en teater nära dig. Men det räcker med en kort promenad på Hamngatan för att se att gemene ung (oftast) kvinna bär teatermakeup till vardags. Jag vill inte döma deras val, låt alla få sminka sig som de vill. Men jag är trött på att idealet ska vara perfekt istället för personligt. “Alla” går ju runt med alldeles för mörka sträck under kindbenen, väldigt mörka och välklippta ögonbryn, lager av vit highlighter på kindbenen och leverpastejsfärgat läppstift målat utanför läpplinjen. Lägg till en oversize rock, några plagg från Rodebjer (älskar dem dock) och en väska från Michael Kors. De flesta ser likadana ut i Stockholm? Är det inte rätt trist? Huvudstaden börjar kännas som en småstad.

Makeupen jag beskriver är inget vi ser som trend på de stora modevisningarna inför hösten eller i modemagasinens glossigaste sidor. Där är det precis tvärtom, en vacker hy med friskt rouge är en stor trend, tillsammans med en mängd parallella trender som de mörka plommonlila läpparna eller den grafiska eyelinern. Det finns så mycket spännande att testa! Eller varför inte strunta helt i trenderna, kanske skapa en ny eller testa något nytt bara för att.

Vad hände med punkförebilderna? Att våga gå sin egen väg, våga testa det som inte alla andra har. Eller bara framhäva sin egen skönhet. Lite mer rock n´roll och mindre Barbie.

Min dotter älskar att sjunga och dansa och är just nu inne i en ABBA-period. Vi har kollat på flera av deras gamla musikvideos (och dansat som galningar) och varje gång jag ser dem tänker jag på hur otroligt vackra Agnetha och Anni-Frid var (är!). Markerade ögon, synliga fräknar, massor av läppglans och en väldigt skön attityd. Och man kunde se skillnad på dem! De var inte stöpta ur en form med varsin hårfärg trots att de hade samma stil på makeupen. De var ändå individuella.

Vilka skönhetsideal gillar du och vilket skönhetsideal vill du vara? Trenden är individualistisk, men det syns ännu inte på gatan. Låt oss vara oss själva i höst. Men lite mer kreativa än vanligt. Vågar du?

Tips!

Vill du gå utanför din comfort zone och testa nya looker i höst? Lägg undan de där ögonskuggorna du använder varje dag, köp en ögonskuggspalett och välj minst en ny färg dagligen. Vem vet, du kanske hittar en ny favorit?

Foto: Mac Cosmetics för Stella Jean och I´m Isola Marras visningar för aw16.