Source Essentielle och örtbaserad hårfärg

Terminens sista pressmöte för min del blev en lunch med L`Oréal Professionel förra veckan. De lanserar Source Essentielle – hårvårdsprodukter med naturligt innehåll och påfyllningsbara flaskor samt märket Botanea – örtbaserad hårfärg.

Vi var ett tjugotal skönhetskribenter/redaktörer som träffades på Ett Hem en solig dag under förra veckan. Vi bjöds på torr fransk äppelcider och njöt av friserad sallad med inlagd gurka och gott gojs till förrätt och en varmrätt med smörig potatis, morötter, spetskål och för dem som åt, fisk.

Jag saknade protein, men annars, väldigt god lunch. 

Botanea

Men nu handlade det ju inte om maten utan om hår. Botanea, den nya örtbaserade hårfärgen för salong tog  10 år att framställa. Men trenden är tydlig, ekoreko är på frammarsch och gröna salonger blir alltmer populära. Givetvis behöver även de stora aktörerna som L´Oréal haka på trenden. Speciellt eftersom vi fick veta att över 30 % av de som färgar håret på salong inte vill fortsätta eftersom de är rädda för kemikalier (allt är ju kemikalier men tror att de menar syntetiska ämnen) från traditionell hårfärg.

Frisörerna får hårfärgen i påsar som de sedan blandar ihop recepten själva med. Kul! Fler frisörer vill skräddarsy och blanda själva plus att det blir betydligt mindre förpackningsåtgång när frisören tillsätter vattnet istället för att färgen ska vara färdigblandad. Förutom örterna indigo, henna och cassia som ger de olika färgerna så innehåller pulvret kokosolja som ska vårda och ge glans. Pulvret blandas med varmt vatten och appliceras på nytvättat hår. Håret täcks sedan med plast eftersom Botanea fungerar ungefär som en lermask och stelnar annars.

Botanea går inte in i hårsrået som vanlig traditionell färg utan ska istället “haka sig fast” på hårstråets yta. Resultatet håller i ungefär 30 schamponeringar eller 6 veckor.

Den mörkaste färgen som går att få är mörkbrun. Du kan alltså inte få svart hår med Botanea och inte heller blond hår åt askiga toner, däremot beigea blonda nyanser eller enbart lyster. Eftersom konsistensen blir som en lera är den svår att precisera på mindre områden och kanske göra slingor eller en mer avancerad baylayage. Men det verkar ändå bli liv i färgen eftersom den inte täcker helt utan låter dina egna skiftningar lysa igenom. Lite som en toning.

Vackra Jessica på Femina har testat färgen. Se hennes resultat här.

Source Essentielle

Hårvård i stapelbara flaskor med tjusiga örter i – ja tack. Source Essentielle är varumärkets försa hårvårdsserie med ingredienser med naturlig härkomst. Schampoflaskorna är dessutom påfyllningsbara på salong.

Source Essentielle består av tre schampon – ett för normalt hår, ett för känslig hårbotten och ett för torrt hår. Det finns ett balsam för normalt hår, inpackningar för torrt och färgbehandlat hår samt två oljor. Oljorna kan användas direkt i håret, blandas med schampot eller blandas i hårfärgerna från Botanea.

Source Essentielle Source Essentiell inpackning

Produkterna innehåller bland annat jasmin, ringblomma, lavendel och akaciablad. Det märks på den ljuvliga doften! Flera av växterna syns också i de transparenta flaskorna. Snyggt! Däremot innehåller de inte till exempel mineraloljor, parabener, syntetiska färgämnen, sulfater. osv.

Jag har inte hunnit testa Source Essentielle ännu men jag är förväntansfull. De doftar underbart! Min hårbotten brukar dock reagera mer på hårprodukter som inte innehåller sulfater så vi får se hur det går.

Priserna ligger mellan 243-369 kr.

Source Essentielle lanserades redan i maj. Har du hunnit testa dem än?