Spa i Kiruna – få lugn med tre kulturer

Jag besökte Aurora Spa i Kiruna under förra helgen då jag var där på konferensresa med Daisy Beauty. Så här var min upplevelse.

I en egen byggnad i anslutning till hotellet Camp Ripan ligger Aurora spa. Det är vad jag vet Sveriges nordligaste spa och det har tagit sin inspiration från omgivningarna. Kirunas tre kulturer – den svenska, tornedalska och samiska har fått inspirera vilket minst sagt gör Aurora spa unikt. Tornedalen ligger i både Sverige och Finland och den finska bastutraditionen syns tydligt här. 

Jana som arbetar som spaterapeut berättar att vi har haft bastu i Skandinavien sedan vikingatiden. 

Byggnaden med Aurora spa ser kanske inte så mycket ut för världen på utsidan, förutom de stora stenblocken som sägs kunna hjälpa dig med dina bekymmer tack vare stenfolket, enligt äldre tiders folktro. Men inuti är det ombonat och varmt. Direkt när jag kommer ut från omklädningsrummet trampar mina fötter ner i porlande svalt vatten. Som en fjällbäck med tillhörande vattenfall utefter väggen. Ljudet och svalkan mot fötterna får mig genast i stämning. Det blev ingen vandring i fjällen under detta besök men jag kan ju fantisera att jag trampar runt i en kall fjällbäck efter en lång dags vandring.

Elin Fagerberg framför vattenfallet i Aurora spa
Framför vattenfallet, redo för spa.

Aurora spa är uppdelat i flera olika delar. Först kommer bastuavdelningen med arombastu med tallolja, mineralbastu med gabbrosten (sägs bland annat kunna stärka lungor och blod) och en ångbastu med björkdoft. Belysningen är dov i bastulandskapet och här finns också något Aurora Spa kallar för tornedalsduschen, där du först öser vatten med en skopa över dig och sedan ställer dig under en iskall dusch.

Rista med björkris i bastun
Jag ristar mig med björkris i bastun. Faktiskt rätt skönt!
elin Fagerberg i bastun
Dimmigt i bastun

Direkt efter bastuavdelningen finns ett hörn där du under en sparitual kan göra ett fotbad med enbärssalt och pelletskulor från gruvan några km bort. De doftar väldigt fräscht och gott och kulorna är otroligt sköna att massera fötterna på. Jag sitter där och myser ända tills vattnet har svalnat och diskar ur min balja innan jag testar inomhuspoolen. Den är liten och grund. Det hade inte skadat om den var lite djupare men samtidigt är det skönt att halvligga utan att behöva anstränga sig. Den har en vacker form och ska kunna ge ett färgspel som påminner om norrskenet. I anslutning ligger relaxavdelningen med spa-bar. 

Pelletskulor i fotbadet
Pelletskulorna masserar fötterna. Galet skönt!
inomhuspoolen
Ovanför inomhuspoolen kan det bli ett färgspel som påminner om norrsken om jag förstår saken rätt.
inomhuspoolen och snackbricka
Snackbricka och inomhuspool
Aurora spa I Kiruna

Utomhus finns det en varm, djup och helt underbar pool. Det finns inga tofflor så jag tassar snabbt uppför trätrappan för att kunna njuta av det varma vattnet. Snön kom dagen efter jag badade men jag kan tänka mig att det är ännu mysigare då. Trots att jag inte tillhör dem som hoppar i snön innan jag springer tillbaka till den varma poolen. Det är jag helt enkelt för feg för. Tänk att ligga här i det varma vattnet med snö runt omkring och se norrskenet dansa på himlen ovanför. Drömmen! Den möjligheten får mig att vilja åka tillbaka hit direkt.

Under nästa år kommer det byggas ett växthus precis utanför spaavdelningen. Det ska värmas upp med hjälp av spaet och här ska det odlas växter till restaurangen. Jag älskar deras hållbarhetstänk! 

Jag gjorde ingen behandling när jag var här. Men de låter väldigt härliga. Det finns ansiktsbehandling, massage och kroppsskrubb med kroppsmask i två olika tidsintervaller. De har namn som Jaskkodit och favvrat som på samiska betyder lugn och vacker. Det passar ju minst sagt ett spa i Kiruna. 

Däremot gjorde jag sparitualen som bland annat innehåller kaffemask med kaffesump från restaurangen, en kroppsskrubb med björklöv som de plockar själva kring midsommar, enbärssaltet och pelletsen till fötterna, och en väldigt skön kroppsolja med rybsolja vars frön snabbt mognar under de ljusa sommarnätterna. Produkterna är inspirerade av omgivningarna där björkarna växer och kaffetraditionen är stark här med kokkaffe över öppen eld. Produkterna till sparitualen görs på plats i restaurangen. Unikt minst sagt. Så är de också vinnare i Luxury Spa Awards i kategorin Most unike spa 2020. 

Produkter till sparitualen

Allting känns väldigt genomtänkt här. Det gör det verkligen inte på alla spa. Många satsa mer på en snygg design än på hållbarhet, unikitet och helhet. Det känns som om Hotell Ripan och Aurora vars namn är taget efter norrsken, även det aktuellt för området, vet vad de gör. De har gått all in för att du ska känna att du är på ett spa i Kiruna och inte någon annanstans. 

Är det värt att besöka Aurora spa i Kiruna?

Ja! Det är för de flesta väldigt långt att åka för att “bara” besöka ett spa. Men det finns mycket mer att upptäcka i omgivningarna. Som norrsken eller midnattssol beroende på säsong, fjällvandring, skidor, åka hundspann, upptäcka naturen, lära sig om de olika kulturerna i området eller lära sig mer om gruvan.

Sugen på mer spa? Här kan du läsa om Hotel Skansen i Båstad.