Hotel Skansen Båstad – rooftop spa och hav

Doften av havslukt slår emot oss så fort vi parkerar bilen. Jag och min vän Cissi är i Båstad för att besöka Hotel Skansen och deras spa.

Högsommarvärmen är som bortblåst och det passar rätt bra när det är dags för spa. Efter incheckningen promenerar vi bort till vårt rum och går förbi centercourten på vägen. Rummet är fint inrett med harmonierande färger och stort badkar i badrummet.

Hotellsängen med soffa framför

Vi byter snabbt om till badkläder, slänger på oss morgonrockar och promenerar tillbaka till huvudbyggnaden. Cissi tycker att det känns lite obekvämt att gå runt ute i morgonrock ute. Jag tycker tvärtom att det är härligt!

Hotel Skansen har tre avdelningar för sitt spa varav deras rooftop spa är spillrans nytt. Men vi börjar längst ner. Efter att ha följt väggar med gröna växter hittar vi flera olika bastu, lounge och en klöverformad pool. Här är det lugnt och stilla. Bastudelen har dova färger, tända ljus och tystnad. Inne vid den klöverformade poolen är det flera stora fönster som lockar in dagsljus. Så fint!

Elin vid den klöverformade poolen

Infinity rooftop spa – Hotel Skansens senaste tillskott

Vi tar hissen upp till den nya avdelningen – rooftop spa. Här är det desto mer folk och en glad stämning. Inomhus finns en bar med dricka, tilltugg och bowls samt en jättefin loungedel med utsikt över havet ena sidan och centercourten andra sidan. Utomhus finns en stor bubbelpool, ett område med solstolar och det bästa av allt – en infinity pool. Och såklart, den magiska utsikten över havet.

Vi börjar med att beställa varsin bowl och äter dem liggandes i varsin liggstol i loungedelen. Det är bara vi där då. Vi sitter nästan helt tysta, mumsar i oss den goda maten och tittar ut över havet. Det här behövde min själ! Det är ingen tvekan om var vi är för bakom oss hörs ett popp, popp, popp när några spelar tennis. Mysigt!

Elin Fagerberg och Cecilia Liljedahl
Ja, hon är min “bästis”
Cissi i loungedelen

Efter maten är det dags att testa infinitypoolen och jag kan inte låta bli att sucka högt när jag kliver i. Det är så skönt med det varma vattnet och den svala luften! Vi småpratar och tar igen förlorad tid. Jag ligger där och skvalpar och tittar ut över utsikten. Det är så otroligt vackert! Nedanför är havet, stranden, ett utegym och den sista delen av spaanläggningen – kallbadhuset. En ståtlig träbyggnad ute i havet.

infinitypoolen
Elin badar i poolen
Hotel Skansens nya rooftop spa är ett välkommet tillskott. Där utsikten och infinitypoolen är det mest centrala. Underbart är bara förnamnet!

Kallbadhuset

Det är en lång träbrygga ut till kallbadhuset och jag påminns om liknande platser jag har besökt i norra Tyskland. Några barn leker vid stranden intill och snart är vi framme vid det stora huset. När vi är här är havsvattnet otjänligt. Jag vet inte varför men kanske på grund av algblomning? Jag kände en blandning av lättnad och besvikelse. Å ena sidan hade jag velat bada i havet för att sedan gå in i bastun och värma mig. Men å andra sidan är jag osäker på att jag hade vågat doppa mer än stortån. Det såg kallt ut! Kallbadhuset är uppdelat i en sida för dam och en för herr. Det finns omklädningsrum, bastu med fantastisk utsikt över havet och en trappa ner till vattnet. Där får du välja om du vill bada med badkläder på eller utan.

Cissi på träbryggan ut till kallbadhuset
poolen vid kallbadhuset
kallbadhuset på hotel skansen

Det finns även en gemensam varm pool ute på trädäck. Den var ljuvlig! Jag föredrar varmt istället för kallt. Jag låg där och tittade rakt upp i den blå himlen och njöt i fulla drag. Det var svårt att lämna den och Cissi fick tjata på mig innan jag släpade mig upp. Lagom varmmosiga satte vi oss på varsin stol och svalkade oss i den svala luften innan vi gick in till det lilla fiket, ett till gemensamt ställe i kallbadhuset. Det fanns lite godis, öl, kaffe och flera skyltar om varm choklad vilket jag genast gick igång på. Tyvärr fick jag in en skållhet kopp med Oboy vilket inte alls var det jag förväntade mig. Ett litet minus i allt det underbara.

Efter flera timmar på Skansen Hotels spa masar vi oss långsamt tillbaka till hotellrummet för ansiktsmask och makeup innan kvällens middag. Tänk att det här är ett av det bästa jag vet – få göra i ordning mig tillsammans med en tjejkompis. Det är så mysigt!

Elin och Cissi

Middagen på Hotel Skansen

Väl tillbaka i huvudbyggnaden för middag fick vi välja tre olika rätter från en satt meny som ingår i ett hotellpaket. Jag valde vikentomater med svensk halloumi till förrätt, bjärebetor med getostkräm och potatisterrin till varmrätt. Det fanns tre efterrätter förutom ostar att välja mellan och bara en av dem var utan gelatin vilket jag som vegetarian undviker. Jag fick en vaniljmousse med vattenmelon och torkad sockerkaka. Den var inte super. Men både förrätt och varmrätt var riktigt, riktigt bra. Jag njöt!

Elin Fagerberg
Bjärebetor med chevreostkräm
Bjärebetor

Mätta och glada rullade vi ner mot hamnen, strosade, njöt av utsikten och tog ett glas sangria på en uteservering innan vi somnade i hotellsängen.

Elin och Cissi på stranden
Så nöjda!
Kallbadhuset i solnedgång vid hotel skansen
Solnedgång över kallbadhuset

Dagen efter åt vi en rejält tilltagen hotellfrukost och sen bytte vi om till badkläder och körde en repris på allt det härliga under förmiddagen.

Jag hann aldrig göra någon behandling när jag var på Hotel Skansen så de kan jag inte uttala mig om. Men jag såg att de arbetar med Elemis vilka produkter jag tycker mycket om.

Vackra blommor

Hotel Skansen spa – mitt betyg

Jag tycker att Hotel Skansen är riktigt bra. Jag gillar att det är uppdelat i tre olika avdelningar. Först trodde jag att det skulle bli krångligt och spretigt men det visade sig istället bli stimulerande och kul. De tre spaavdelningarna var så olika och det gjorde att jag inte kunde tröttna. Det fanns mycket att upptäcka och det fanns flera olika sätt att koppla av på. Jag tycker också att det var bra ur smittosynpunkt av covid-19. Alla gäster blir ju mer utspridda och det blir lite ruljans. Jag blev också väldigt förtjust i att det kändes genomtänkt med fina detaljer och lyxiga vilobäddar. Det var en blandning av avkoppling och “Båstad-mingel”. Lite som det bästa av två världar. Jag tycker också att det var otroligt vackert! Men det finns spaanläggningar som bara är vackra och inte så funktionella. De är helt enkelt till för att konferensgäster ska bli imponerade och stanna där en timme och skåla vid poolen. Ett spa ska enligt mig vara byggt för att ge avkoppling, lugn, reflektion och god hälsa. Precis det tycker jag att jag fann här.

Psst! Missa inte att strosa runt i vackra Båstad. Det är så mysigt! Vi upptäckte bland annat rosettbutiken Petite Olivia. I min värld fanns de främst på nätet. Vi hittade också ett ställe på en innergård på huvudgatan som serverade jättegod vegetarisk lunch men tyvärr minns jag inte namnet.

Lästips med mer spa:

Stenungsbaden spa

Vadstena Klosterhotell med spa