Vad kan jag göra åt mina stora porer?

I frågestunden frågade Annelie om vad hon kan göra åt sina stora porer. Här kommer mitt svar.

“Hejsan!

Vad roligt med frågestund. Jag har en fråga! Jag lider av stora porer på näsan bland annat. Vad kan jag göra åt dom? Finns det något som hjälper och varför har jag stora porer? Syrran har inga.

Tack för en trevlig blogg!

Annelie”

Hej Annelie!

Vad roligt att du frågar om förstorade porer just nu! Jag har nämligen precis skrivit en artikel om ämnet som du hittar i senaste numret av Daisy Beauty. Där finns också mängder med tips på behandlingar och produkter för att motverka porer.

Mot stora porer

Du kan få förstorade porer av flera olika anledningar. En por är egentligen ett litet gupp i huden. Det vi kallar för porer består av en hårfollikel med en talgkörtel och en öppning upp mot hudytan. Det finns också en hårresarmuskel här som aktiveras när vi fryser och gör att vi får gåshud för att skapa luftrum och på så sätt en liten isolering. Vi hudterapeuter kallar ofta förstorade porer för förstorade talgkörtelmynningar, då det är själva öppningen till poren som har blivit förstorad.

När huden åldras tappar den sin spänst och börjar dras nedåt. Då kan porerna se ut som om de är större, ungefär som om du drar din navel nedåt. Visst ser den större ut då? För att förebygga gäller det att ta hand om hudens spänst så att den bevarar sin elasticitet. Det absolut bästa knepet är att skydda huden mot solens strålar eftersom de bryter ner hudens kollagen och elastin – den vävnad som gör huden fast och ger spänst.

Vi kan också få förstorade porer för att talgkörtlarna producerar väldigt mycket talg så att de tänjs ut. Det här händer ofta redan i tonåren och drabbar främst de med fetare hud.

En tredje typ av förstorad por är när vi har en pormask, som oftast är av modell större, som vi inte gör något åt och som med tiden förhordnar sig. Det blir som en plugg och när pluggen väl är ute är det som ett litet hål kvar i huden. Jag har ett sådant på kinden. Här är det bästa knepet att gå på regelbundna ansiktsbehandlingar med portömning hos en auktoriserad hudterapeut  för att förebygga.

Du kan inte bli av med en förstorad por helt, det är en myt. Det finns heller inget som kan stänga en por, det är också en myt. Om någon försöker sälja ett ansiktsvatten som stänger porerna så har hen förmodligen ingen aning om vad hen pratar om. Talgkörtlarna ska finnas kvar för att smörja huden men vi kan balansera dess produktion av talg (hudens fett/sebum), minska synligheten och förfina stora porer. Skulle vi teoretiskt sätt kunna stänga talgkörtlarna skulle huden förmodligen bli helt uttorkad utan talg och inuti talgkörtlarna skulle talget svälla upp till en väldigt inflammerad propp.

Det är främst två behandlingar som har visat sig ge riktigt fina resultat mot stora porer, mirconeedling som till exempel Dermapen (Dermapen är ingen behandling utan ett varumärke för en typ av microneedling) och fraktionell laser. Upprepade behandlingar har visat sig ge väldigt goda resultat. Tänk på att du alltid ska gå till en auktoriserad hudterapeut när du bokar behandling för att kunna känna dig trygg med personens kompetens.

Behandlingar med syror på salong, alltså kemisk peeling kan också ge fina resultat med en jämnare yta även fast det inte biter lika bra som microneedling. Precis som olika typer av hudslipning som ger en jämnare yta.

Likaså hudvård kan hjälpa till att stärka huden och ge en finare hudyta. Håll utkik efter AHA och retinol i produkterna. Peeling av olika former kan hjälpa till för att motverka nya pormaskar som täpper till och kan orsaka nya stora porer.

Medik8 lanserar en ny produkt med en ny retinoid – retinal. Den ska ge snabbare effekt än retinol. Lanseras i maj.

Tänk på at använda solskydd varje dag för att förebygga och stärka hudens produktion av kollagen och elastin och komplettera med makeup som är utslätande som kan jämna ut hudens struktur. HD-puder är ett exempel. Väldigt glittriga produkter kan däremot framhäva en ojämn hudstruktur.

Anthelios Ultra Cream från La Roche Posay är en ny solkräm för ansiktet som fungerar utmärkt att använda även runt ögonen. Underbart! 

Jag hoppas att du fick svar på din fråga Annelie! För att summera tycker jag att du ska hålla utkik efter retinol, syror och bra solskydd. Komplettera med behandlingar om du vill. Fler tips hittar du i senaste numret av Daisy Beauty! Sex sidor om göttiga porer. Det kan inte bli bättre tycker hudterapeuten.

All lycka till!