Elin Fagerberg om huden

Tar huden upp krämen?

Kan huden absorbera en hudkräm? Igår var det ett pressmöte, som jag tyvärr missade, men jag hörde i efterhand av Kicki Norman att det påståtts att huden kan ta upp 60 % av det vi smörjer in den med och låta det åka in i kroppen. Är detta sant?

Låt oss reda ut det…

Om huden

Huden är fantastisk och fungerar som vårt viktigaste skydd mot omvärlden. Den hindrar bland annat bakterier, virus och svampsporer från att komma in i kroppen. Om hudens barriär blir skadad kan den lättare ta upp bakterier från hudens yta och området kan bli väldigt påverkat. Till exempel med ett eksem eller bakterieinfektion.

Vi kan jämföra huden med en regnrock med ytterst små porer i. Porerna går en bit ner i huden och är sammankopplade med nerver och kärl. Men det betyder inte att porerna går rakt in i kroppen. Huden är ingen tvättsvamp.

Det finns ämnen som kan tas upp i kroppen genom huden även när hudbarriären fungerar som den ska. Bland annat vissa läkemedel. Men det är väldigt få ämnen i ytterst liten storlek och det behövs en avancerad teknik som ökar hudens genomsläpplighet.

I krämen

En hudkräm är en emulsion av vatten och olja. Om du droppar ner vattendroppar i oljan och får dem att blanda sig har du en salva. Om du gör samma sak med oljedroppar i vatten får du istället en lotion. Till den här emulsionen tillsätts sedan eventuella aktiva ingredienser, konserveringsmedel, färgämnen, förtjockningsmedel, stabilieringsämnen och kanske parfym.

Den färdiga krämen ska skydda och vårda hudens yta och stärka hudbarriären. Om 60 % av en kräm skulle åka in i blodomloppet skulle krämen förlora sitt syfte och du skulle lagt pengarna i sjön.

Ett serum ska arbeta lite längre ner i huden och inte ligga på ytan men det är heller inget som går in i kroppen.

Så länge du inte gör ett hål i huden vill säga.

Om du gör ett hål i huden och injicierar ett ämne i huden kan det penetrera ner. Nu tänker jag inte bara på borreliavaccin som går in i blodbanan utan på injektioner av estetiska skäl under hudens yttersta yta.

Jämför att göra fillers med hyaluronsyra, som till exempel Restylane eller Juvederm, med att applicera en kräm med hyaluronsyra. Vilken märker du störst resultat av? Skillnaden borde inte vara stor om krämen penetrerar ner så långt.

Vad skulle hända i kroppen?

Nu vet vi att en hudkräm till största del består av vatten och olja med tillsatta ämnen i med mer eller mindre verkan. Om jag då badar badkar eller i en sjö. Kommer huden ta upp 60 % av vattnet då?

Om 60 % av allt du smörjer in på huden skulle absorberas in i kroppen och inte bara hudens yttre lager, ja vad skulle hända då?

Antingen skulle vi rulla runt som enorma bollar, inte tjocka av choklad och glass, utan av ansiktskräm. Runt, runt, runt skulle det gå. Eller kan jag kanske skylla min viktuppgång på alla krämer jag gnott in sen jag var runt 14 år…. Humm, det vore kanske inte så dumt.

Alternativ nr. 2 skulle vara det som händer med allt annat slaggavfall i kroppen – det skulle åka runt via lymfan och sen skulle det komma ut den naturliga vägen.

Om nu 60 % av det vi smörjer på huden skulle absorberas av kroppen, tänk så otroligt mycket bajs det skulle bli. Mängder.

Tänk dig att sitta i tunnelbanan med kort kjol och veta om att dina lår absorberar 60 % av alla bakterier och virus som gnuggas in via huden. De är ju oftast betydligt mindre än beståndsdelarna i en kräm. Vi skulle vara sjuka jämt!

För att inte tala om hundhåren i soffan..

Och tänk jag som hatar selleri, om jag ändå skulle vilja ha de nyttiga egenskaperna från skiten. Skulle det räcka att jag tar en selleri och gnuggar på ryggen då? Och hur länge behöver jag gnugga?

Nä, huden är ingen slemhinna som du hittar i mun, näsa mag- och tarmkanal, ögon och fiffin. Den är vårt skydd. Låt oss behandla den som det och vara rädda om den.

Med det sagt behöver inte företag som påstår att mycket tas upp av huden ha dåliga produkter. Jag tror bara att de behöver tänka mer logiskt, vara mer pålästa alternativt mer ärliga.

Om du nu mot all förmodan lyckas utveckla en kräm vars innehåll till 60 % tas upp av kroppen. VA TYST! Sök alla världsomspännande patent du kan hitta och förvänta dig Nobelpris i kemi inom tio år. Hurra och grattis!!!