Hudvård för vintern – om torr hud och effektiva produkter

Jag får ofta problem med torr hud så här års och jag vet att jag är långt ifrån ensam. Under vintern ställs det högre krav på vår hud. Men hur kan vi ta hand om den på bästa sätt? Här delar jag med mig utav några av mina bästa tips.

Torr hud

Kall utomhusluft kombinerat med en väldigt torr inomhusluft gör att huden blir torrare under vintern. Vi behöver ta hand om den lite extra. Förutom att ta hand om dig själv med sömn, träning och harmoni gör en bra daglig hudvårdsrutin med anpassade ansiktsprodukter susen. Hudens skick ändras under året på grund av yttre och inre omständigheter och därför behöver du anpassa dina produkter efter säsong. På sommaren får vi fetare hud då en annars torr hud kan upplevdas som blandad eller normal. Medan huden blir torrare på vintern.

Bäst effekt får du om du kombinerar flera produkter så som rengöring, serum och ansiktskräm. Serum har en förmåga att tränga längre ner på djupet i huden medan en ansiktskräm arbetar och skyddar på ytan. Serum har en lättare konsistens än ansiktskräm och en högre dos av aktiva ingredienser än vad krämer vanligtvis har. De kan vara precis det som din hud ha saknat. Några nyheter för säsongen är bland annat Booster Serum Power C från Bioline som har en hög koncentration av vitamin C och arbetar på hudens lyster och The Revitalizing Hydrating Serum från La Mer som bland annat innehåller bruna, gröna och röda alger för att återfukta huden.

Bevara fukten

Huden behöver fuktighetsbindande ingredienser. Det kan till exempel vara karbamid, urea, PCA eller mjölksyra. De har förmågan att binda kvar fukten i huden. Huden behöver även fuktighetsbevarande ingredienser som olika oljor. De ger en härligt skön konsistens och vårdar huden lite extra. En ansiktsolja eller klimatkräm är ett bra komplement för att hjälpa huden bevara fukten. Dermalogicas Phyto Replenish Oil med oljor som chiafrö, orkidé och kamelia och Elemis Superfood Facial Oil med bland annat broccolifröolja, nyponfröolja och grukfröolja är två sköna produkter som hjälper till att boosta din hudvård. Om du föredrar krämer framför oljor är Fine Line Minimising Day Cream från Madara ett nytt ekologiskt och veganvänligt alternativ för dig med torr hud.

Rengör huden

Under riktigt kalla dagar bör du undvika att tvätta ansiktet med vatten på morgonen. Istället kan du använda ett ansiktsvatten eller en micellärrengöring som inte behöver sköljas bort. Vatten kan nämligen vara uttorkande för huden. Speciellt hett vatten. Beauté Pacifique lanserade One Step Cleansing & Moisturizing Water i höstas. Det är en micellärrengöring som du fuktar en bomullstuss med och sedan stryker över ansiktet för ett snabbt och effektivt resultat. Dermalogicas nya produkt Daily Superfoliant är en exfoliering som förbättrar hudens struktur och gör den slät samtidigt som den bekämpar yttre faktorer som kan påskynda hudåldrandet. Produkten består av ett pulver som du blandar med vatten och masserar in över ansiktet. Aktivt kol, niacinamid och papain är några av ingredienserna. Men se till att bara använda exfolierare på kvällen när det är riktigt kallt ute.

dermalogica-daily-superfoliant

Daily Superfoliant från Dermalogica. Från, 665 kr.

Motverka ålderstecken

Det sägs att ämnet retinol är det enda ämne som har bevisad effekt mot ålderstecken. Det är en form av vitamin A som kommer i flera olika varianter. Retinol ska bland annat kunna ge hudens kollagenproduktion en kick vilket gör att vi får en bättre spänst i huden. Den kan även bekämpa pigmentförändringar, rynkor och fina linjer, ge lyster samt jämna till hudens struktur. Men det här är en kraftfull ingrediens som ska användas med förstånd. Det bästa är att gå till en hudterapeut för att få råd om hur du ska sätta igång. De senaste åren har olika former av retinol blivit väldigt populära. En av höstens mest spännande lanseringar är r-Retinoate Youth Activating Cream från Medik8. Den innehåller ämnet Retinyl Retinoate som ska ha klinisk bevisad effekt på att reducera ålderstecken som fina linjer och rynkor men med minskad risk att irritera huden. Krämen ska även förbättra hudens struktur och skydda den mot fria radikaler. Franska Avéne har lanserat en produktserie med retialdehyd som är en mild form av A-vitamin. I serien ska det bland annat finnas dag- och nattkräm. Jag tycker att produkter med retinol är ett riktigt bra alternativ, både för dig med torr hud och för dig med andra hudtyper. Men kombinera det med bra fuktighetsbevarande produkter då huden efter några veckor med retinolprodukter kan upplevdas som torr. Det är dock bara tillfälligt.

medik8-retinolkram

r-Retinoate Youth Activating Cream från Medik8. Från, 1 995 kr.

Ge det lilla extra

En torr hud ställer högre krav på hur du tar hand om den. Att kombinera med mask en till två gånger i veckan är ett väldigt bra alternativ för att hjälpa huden på traven. Ansiktsmasker blev hett, hett, hett under 2016 och trenden fortsätter. Nya masker hittar du hos bland annat M Picaut, Palina, Acasia Skincare och Dr. Jart. De tre första spanade jag in på Daisy Beauty Expo för en vecka sedan.

Ska du ut i backen i vinter?

Glöm inte solskydd!

Hur tar du hand om din hud under vintern? Märker en stor skillnad på din hud under vinter och sommar?