Upsalite och Prowder spännande nyhet från Palina

Har du hört talats om Upsalite än? Det är ett superspännande material utvecklat i Sverige som nu har börjat användas i makeup från Palina.

Om Upsalite

Upsalite kan bland annat absorbera fukt, lipider (fett) och dålig lukt samt släppa ifrån sig aktiva ingredienser. Det som gör Upsalite så speciellt är att det ser ut ungefär som en tvättsvamp, i mikroformat, med många små gångar. Den har en enorm kapacitet att absorbera ämnen – 1 gr Upsalite har en jämförbar yta med 3 tennisbanor.

Upsalite är utvecklat i Sverige, består av amorft magnesiumkarbonat och används bland annat inom medicin och idrott som läkemedel för cancer och klätterpulver. Under pressmötet förklarade en av utvecklarna, Maria Strömme, professor och forskare i nanoteknik, att mediciner ofta har för stora molekyler som bildar kristaller i mag- och tarmkanalen. Upsalite ska vara mer effektivt inom läkemedel om jag förstår saken rätt.

Men det är minst lika spännande att det har kommit inom kosmetik!

Prowder med Upsalite har väldigt små partiklar.

Prowder – puder från Palina

Svenska makeupföretaget Palina har i samarbete med företaget bakom Upsalite tagit fram Prowder – ett puder med mattande effekt som ska hålla en hel dag och som du säkert räknat ut innehåller Upsalite. Till skillnad mot andra puderprodukter så absorberar det sebum, hudens fett, på insidan av puderpartiklarna istället för utanpå.

Prowder ska inte ge någon “flashback”, alltså vita puderområden när du fotar med fotoblixt om du till exempel har gjort en “baking” under ögonen. Tro mig, jag har gjort det misstaget med ett puder som lovade att inte ge några vita områden. De hade fel och min kväll var betydligt mindre rolig.

Upsalite är ett transparent puder som passar alla hudtoner och lovar att hålla huden matt under hela dagen. Det torkar dessutom inte ut huden.

Jag testade Prowder under ett rätt tufft test – Hud- och kosmetikmässan. Torr luft, långa dagar med mycket stress och en miljö som brukar göra min hud glansig på pannan och kring näsvingarna. Det funkade över förväntan! Jag behövde inte bättra på något under hela dagen. Det var verkligen super!

Det enda jag saknar är att Prowder inte ger någon “blur-effekt” som gör att huden ser ut som om du har ett filter på huden. Men långt ifrån alla puder har den förmågan. Jag har istället använt till exempel Linda Hallbergs Infinity Filter som blurrande puder och sen Prowder ovanpå för att undvika glans på ställen där jag inte vill ha det. Det funkade också bra! Det är det som är det bästa med smink – förmågan att testa knasiga kombinationer för att hitta din personliga favorit.

Prowder passar ypperligt för dig som vill matta ner din hud utan att få ett riktigt pudrigt resultat och som vill slippa bättra på under dagen. Men också för dig som vill fixera ditt smink.

Förutom Upsalite så innehåller Prowder bland annat squalen för att återfukta huden.

Ca. pris. 449 kr/ 10 g.

Vill du veta mer om Palina? Här kan du läsa en tidigare intervju jag har gjort med grundaren Lina Ivarsson.