Om solkräm och solskador

Solkräm, solhatt och solglasögon. Solar du med förstånd får du en snyggare färg och slipper skada huden. Låt mig lära dig hur.

Härligt, härligt, men farligt, farligt sjöng Björn Skifs och den beskrivningen stämmer väl in på solens strålar. De ger oss energi och hjälper huden att producera D-vitamin som vi så väl behöver. Solen står samtidigt också för 80 % av hudens för tidiga åldrande. Men solar du smart kan du få det positiva och minska risken för det negativa.

UVA och UVB

Pigmentfläckar, dålig spänst och elasticitet, rynkor och fina linjer är några exempel på solskador som uppkommer på grund av solen. Jämför din skinka med ditt ansikte, både är lika gamla. Men förmodligen har ditt ansikte mer solskador eftersom det har utsatts för mer sol. Varför blir då huden brun? Det blir den för att skydda sig själv mot skador. Det är vårt eget skyddssystem. Det behöver dock kompletteras med kläder, solhatt och bra produkter för att huden inte ska ta skada. Den bruna färgen – melanin, kommer alltså av vår skyddsmekanism och tillverkas av hudcellerna melanocyter. Man kan förklara dem som små bläckfiskar som sträcker ut sina långa armar för att skydda övriga hudceller. Det aktiveras av UVB som även kan ge upphov till melanom. UVB går ner i hudens yttersta lager – Epidemis och är mest aktivt mitt på dagen. UVA däremot är aktivt under hela dagen och kan ge oss solskador. Strålarna går ner genom dermis – hudens mittersta lager och kan orsaka DNA-skador som ger upphov till förlorad elasticitet och spänt och andra solskador. UVA går även igenom fönsterrutor. Därför bör du skydda dig mot UVA när du sitter i bilen. Idag tror man också att infraröd strålning kan vara farlig då den triggar fria radikaler. Därför kan det vara en extra fördel med antioxidanter i solprodukter.

Den röda färgen du får när du bränner dig kommer då huden är skadad. En bränd hud har en inflammation och inflammationer i huden sägs göra att huden åldras snabbare. En brännskada ökar även risken betydligt för malignt melanom. Som tur är går utvecklingen av solprodukter snabbt framåt. Idag finns det en uppsjö med produkter för olika hudtyper och konsistenser.

Solkräm är den billigaste anti-age-kräm du kan hitta!

Solkräm

Det finns något som passar alla! Från lätta mousser och sprayer som snabbt torkar in till mattande krämer för ansiktet. La Roche Posay är ett av de skönhetsmärken som har solkrämer för ansiktet med en mattande effekt. Deras Anthelios XL Ultralätt Creme har blivit enormt populär. De har även en motsvarande kräm för torr hud. Bioderma har lanserat solkrämen Photoderm AKN Mat för ansiktet som är särskilt utvecklad för den med fet och/eller oren hud. De senaste åren har solskydd i sprayform blivit väldigt populära. De är smidiga att arbeta med och konsistensen är oftast mindre kladdig än krämer på tub. Comfort Zone lanserar Sun Soul Milk med medium och högt UVA- och UVB-skydd. Den är anpassad för kroppen och har anti age-egenskaper i form av bland annat en biomimetisk peptid som skyddar hudens naturliga försvar. En annan spännande nyhet är Idéal Soleil Ultra-melting Milk-gel från Vichy. Det är en solkräm som fungerar för både ansikte och kropp och har funktionen att den går att smörja in även på blöt hud. Du kan alltså smörja in dig direkt efter badet utan att torka av kroppen med en sandig handduk. Vill du köra på en svensk produkt får du inte missa Sola by Vision Haircare som har schyssta kladdfria solsprayer som passar både barn och vuxna.

För dig som vill jämna till hudtonen i ansiktet är hybrider mellan solkrämer och makeup ett bra alternativ. Eucerin har lanserat Sun Cream Tinted CC som är CC Cream med solskydd. Den har en lätt oljefri konsistens som är toppen för dig med blandhy. Liknande produkter finns hos flera andra, bland annat Colorescience som har släppt Tint Du Soleil, en mineralfoundation med spf30.

Öka dosen!

De flesta använder ¼ så mycket produkt som man behöver. Ta det du tycker är lagom och sen applicerar du en gång till efter 30 min för att vara på den säkra sidan. Använder du för lite produkt gäller inte den halten SPF som står på förpackningen.

 

Solkräm för barn

Barns hud är betydligt känsligare än vuxnas. Mindre barn bör skyddas av heltäckande kläder eller en UV-dräkt och helst vara i skuggan. Äldre barn ska smörjas in efter varje bad. Var extra noga med axlar och nacke som ofta är över ytan en längre tid vid bad. ACO har nyheten Kids Very High Protection Sun Spray SPF 50+ som både skyddar och mjukgör huden. Den har en smart sprayfunktion som gör att den fungerar även när den är upp-och-ner och går att applicera direkt på våt hud.

Efter en härlig dag i solen känns det skönt att smörja in huden med en vårdande after sun. En av nyheterna i det här segmentet är Yoghurt Cooling Gel After-Sun från Korres med svalkande och mjukgörande konsistens. Om du ser till att fuktighetsbevara din hud behåller du den vackra färgen längre.

Aco Solkräm för barn

Bättra på!

Ska du hänga på stranden eller vistas i ständig sol hela dagen? Återapplicera efter varje bad och annars varannan timme. Solkrämen ligger efter några timmar på handduken och inte på huden.

 

Solkräm och solskador La Roche Posay

 

På larocheposay.se/skinchecker kan du lära dig mer om hudförändringar.