Det är dags att preppa med UV-skydd till handfatet, handväskan, kontoret och inte minst – beach bagen. Här kommer några av mina bästa tips.
UV-skydd till ansiktet
Det finns en uppsjö av härliga produkter till ansiktet att välja mellan. Både de som är mattande med en lätt konsistens som passar utmärkt för dig med fetare hud eller att använda under makeup och de mer rikliga krämerna för dig som är mer torr. De flesta salongsmärken har riktigt bra alternativ på UV-skydd. Du hittar också flera bra på till exempel apoteket.
Se till så att produkten innehåller skydd mot både UVA och UVB. SPF anger bara skyddet mot UVB. Vill du ha högt skydd mot UVA ska du hålla utkik efter stjärnor på förpackningen. Vilket de flesta saknar.
En röd hud är en inflammerad hud. Bränner du dig i solen ökar risken för att huden åldras i förtid och risken för att utveckla hudcancer. Solen sägs stå för ungefär 80 % av hudens för tidiga åldrande.
Förutom att orsaka malignt melanom kan solen bland annat orsaka förlorad spänst och elasticitet vilket ger en slappare hud med mer fina linjer och rynkor. Den orsakar också en ojämn struktur och pigmentförändringar.
Från vänster:
Antiaging Facial Sun Mist spf 50 från Mesoestetic – solskydd i sprayform perfekt för att bättre på skyddet innan du sätter dig på uteserveringen på lunchen. Går att spraya ovanpå makeup. Supersmidig att ha med sig i handväskan eller ha stående på kontoret. Ca. 695 kr/60 ml.
Sunlight Screen 50+ från Eneomey – en riktigt skön kräm med högt skydd som känns återfuktande och passar alla hudtyper. Ca. 545 kr/50 ml.
Anthelios Shaka Fluid 50 + från La Roche Posay – är en kräm som även passar en känslig hud. Den är parfymfri och riktigt vattenresistent. Bra för dig som tränar eller badar mycket. Ca. 211 kr/50 ml.
Lilikol Light Defence Face Primer SPF 23 från Eminence – en primer som skyddar mot både HEV-ljus (blått ljus) och solens strålar. Lägg den mellan din ansiktskräm och foundation precis som en vanlig primer. Ingen produkt för stranden men ett alternativ i stan. Ca. 695 kr/35 ml.
SPF Protection Booster SPF 30 från Cicamed – en booster med bredspektrat skydd som du antingen kan använda som den är eller blanda med din ansiktskräm. Men glöm inte bort att när du blandar sänks SPF-skyddet. Så ta mer av boostern än av din vanliga ansiktskräm. Ca. 479 kr/50 ml.
Solcreme Ansikte SPF 30 från Apoteket – en lätt och mattande kräm som är vattenresistent. Oparfymerad och absorberas snabbt. Ca. 129 kr/50 ml.
Prisma Protect SPF 30 från Dermalogica – ingen kräm du har med dig på stranden utan mer som en dagkräm med solskydd i. Skyddar också mot luftföroreningar. Ger lyster, fukt och förebygger mot hudens för tidiga åldrande. Den här kommer jag bo i under vår och sommar. Ca. 749 kr/50 ml.
Är det sant att solprodukter åldras snabbare än andra produkter och bör du då byta ut dem varje år?
Ja! Och nej.
Solprodukter åldras snabbare. Men inte på grund av deras formula utan för att de får hänga med och ligga i värmen på stranden och gotta sig. Vilket gör att de bryts ner betydligt snabbare än krämerna du har i ditt badrumsskåp.
Sniffa alltid igenom dina solkrämer inför ny säsong för att se så att de luktar ok och att konsistensen är som den ska. Annars, släng och köp nytt. Är det något du vill slösa pengar på så är det UV-skydd.
Solprodukter till kroppen
Klart att kroppen också ska få lite kärlek. Var extra vaksam med axlar, skuldror och dekolletage där vi bränner oss lättare. Likaså klädkanter som till exempel bh-banden på bikinin.
Capital Soleil Anti- Dehydration spray SPF 30 från Vichy – återfuktande och skyddande spray som ska fungera för både ansikte och kropp. Väldigt smidigt! Ca. 279 kr/200 ml.
UV Water SPF 20 från Garnier Ambre Solaire – ett solskydd med två faser som behöver skakas innan du applicerar den. Konsistensen är flytande och vattenresistent. Den vattenbaserade fasen har aloe vera i sig och den oljebaserade fasen har UV-filter. Ca. 179 kr/150 ml.
Sollotion SPF 30 från Apoteket – ger skydd och fukt med bland annat rapsolja och glycerin. Smidigt med en mindre förpackning för kroppen. Bra för weekendresa eller att ha i portfölj och handväska för att kunna återapplicera under dagen. Ca. 79 kr/100 ml.
Anthelios XL 50+ från La Roche Posay – vattenresistent och hypoallergen solkräm för kroppen. Även denna är i mindre förpackning vilket känns perfekt då det finns många tillfällen då du inte vill ha jätteflaskor. Ett säkert kort. Ca. 159 kr/100ml.
Sun Lotion SPF 30 från Meraki – en solkräm som ingår i en ny produktserie med solprodukter från danska Meraki. Svanenmärkt och certifierat av danska Astma- och Allergiförbrundet. Ca. 358 kr/200 ml.
Antiaging Body Sun Mist SPF 30 från Mesoestetic – lyxig mist för kroppen som absorberas snabbt och har en väldigt lätt konsistens. Fungerar även att applicera på fuktig hud efter bad eller träning. För oss torrisar är det super att ha en lite fetare kräm på morgonen och sen återapplicera med den här under dagen. Ca. 750 kr/200 ml.
Tre tips
– Välj ett UV-skydd som tilltalar dig. Det blir betydligt enklare att smörja in sig om du föredrar konsistensen och idag finns det så mycket att välja mellan – kräm, lotion, spray, mousse.
– Använd hellre för mycket än för lite. Vilket betyder att du behöver betydligt mer än vad du tror. Smörj in dig med en mängd som känns lagom och dra sedan ett lager till.
– ÅTERAPPLICERA! UV-skyddet försvinner av bad, svett och framför allt när du torkar av dig på en handduk. Eller när du vänder dig om på handduken. Du behöver återaplicera varannan timme så länge du är ute i solen och efter varje bad. Hur tråkigt det än är.
UV-skydd för barn
Barn har betydligt känsligare hud och bränner de sig som barn ökar det risken betydligt för hudcancer som vuxna. Tänk på att barn ofta badar och busar mer än vad vi gör och därför är återappliceringen ännu viktigare. Du behöver ha ett säkert UV-skydd och välj gärna något vars formula eller flaska barnet tycker om.
Barnets hand är ungefär samma storlek som den mängd solkräm som behövs för barnets kropp.
Det är inte ovanligt att barn är jättesvåra att smörja in. De tycker att det är tråkigt, kladdigt och jobbigt. Gör det till en lek eller utmaning! Eller be dem smörja in dina armar samtidigt till exempel.
Min dotter har alltid tyckt att det är roligt och mysigt att smörja in sig. Förmodligen för att jag regelbundet smörjer henne med vanlig kräm och inte enbart smörjer henne under sommarmånaderna.
Glöm inte att det bästa skyddet är kläder! UV-kläder är fantastiska vid bad i öppen sol eller om ni ska hänga länge i trädgården. Men vanliga kläder duger också bra om ni ska vara ute en stund.
Komplettera gärna med solglasögon för att skydda ögonen. Se till att de är CE-godkända. Då brukar det finnas en liten stämpel eller ett klistermärke på.
Barn under ett år ska skyddas av kläder och skugga.
Glöm inte att ställa en flaska solskydd på förskola och skola för återapplicering innan utomhuslek på eftermiddagen.
Från vänster:
Sollotion barn SPF 50 från Apoteket – oparfymerat UV-skydd i lotionformula anpassad för barn. Innehåller återfuktande och fuktighetsbevarande ämnen som glycerin och avokadoolja. Ca. 139 kr/125 ml.
Ideal Soleil SPF 50 Spray Douceur Enfansts – spray med UV-skydd för barns känsliga hud. Fungerar fint att använda på både ansikte och kropp. Ca. 269 kr/200 ml.
Anthelios Dermo-Pediatrics SPF50 från La Roche Posay – solkräm för barn som fungerar redan från 6 månader. Oparfymerad. Ca. 135 kr/50 ml.
Sollotion Barn SPF30 från Apoteket – precis som nyss nämnda sollotion SPF 50. 30 fungerar också bra i Sverige. Men gå inte lägre än så. Det skiljer ungefär 2 % i skydd mellan SPF 30 och SPF 50. Ca. 139 kr/125 ml.
Anthelios Dermo-Pediatrics Wet Skin Gel Lotion SPF50 från La Roche Posay – anpassad för barn och kan användas på både ansikte och kropp. Fungerar även att applicera på våt hud. Ska passa alla barn, även de med solallergi. Ca. 229 kr/250 ml.