Zarkoperfume och andra favoritdofter

Det danska dofthuset Zarkoperfume tillverkar handgjorda dofter som har blivit minst sagt hypade. Två av dem tillhör mina favoritdofter just nu tillsammans med ett gäng andra. Har du sniffat på någon av dem?

Jag kan ju snabbt erkänna att jag knappt har på mig parfym nu med nyfödd liten bebis på axeln. Så istället går jag runt och smygsniffar på mina nuvarande favoritdofter ur flaskan istället.

Jag lärde känna Zarkoperfumes Cloud Collection 2 inför Swedish Beauty Awards då jag satt i jurygruppen för doft. Första intrycket gjorde mig inte alls imponerad. Jag tyckte inte att den hade karaktär. Men när jag väl gav den en chans utvecklades den till något riktigt fräscht och ganska komplext. Nu älskar jag den! Det är ingen doft du kommer känna på alla. Inte bara för priset på 2400 kr. Utan för att den som sagt är mer komplex och inte passar på 10-i-topp-listan. Men så fin! Den är inspirerad av havet där alla rörelser går långsammare.

Zarkoperfume Cloud Collection
Zarkoperfume Cloud Collection 2 är egentligen i två skikt, men här har jag skakat den lite innan jag fotade. Oklart varför…

Deras senaste tillskott – Purple Molecule, blev jag kär i direkt. Vilken komposition! Det är verkligen hjärta och själ bakom. Den innehåller bland annat doftnoter av vit orkidé, magnolia, vanilj och, såklart, molekyler. Inspirationen kommer från nordiska trädgårdar med deras varma luft (oh, kära danskar, inte alltid!), blomdoft och grönska. Priset ligger på runt 1 100 kr/100 ml.

Zarkoperfume Purple Molecule

En annan favorit är Nomade Edp från Chloé. Det är en ganska tung doft för att vara en favorit för mig. Men något med den här gör att jag fastnar. Den är varm, feminin och elegant. Bland doftnoterna finns bland annat ekmossa, mirabelleplommon och fresia. Ca. 975 kr/50 ml.

Nomads från Chloe

L`Occitane frestar mig med fantastiska Herbae. Naturen i Provence har inspirerat vilket lätt kan tydas som om den ska dofta mycket lavendel, men icke. Här hittar vi istället vildgräs, björnbär, vildros och vitnässla. Den är väldigt fräsch och somrig! Ca. 680 kr/50 ml.

Herbae från Loccitane

Andra av mina favoriter ser du på bilden nedan.

Från vänster:

Wild Vanilla Orchid från Floral Street – en ganska kommersiell doft som dock inte är sötsliskig. Snarare rund och varm med vanilj, bambu och sandelträ. Ca. 695kr/50 ml.

Herbae från L´Occitane – se mer info högre upp.

Lupin & Patchouli Cologne från Jo Malone London – en härlig doft i limiterad upplaga med noter av bland annat lupin, ros och patchouli. Tillhör serien Wild Flowers & Weeds som inspirerats av vildvuxna blommor och växter. Ca. 610 kr/30 ml.

Dolce Garden från Dolce & Gabbana – en söt och blommig doft med noter av bland annat frangipani, kokos och citrus. Ca. 895kr/50 ml.

The Only One från Dolce & Gabbana – varannan dag älskar jag den här och varannan dag funkar den inte alls. Det är en komplex och spännande doft med noter av bland annat viol och kaffe. Ca. 905 kr/50 ml.

Purple Molecule från Zarkoperfume  – se mer info högre upp.

Cloud Collection 2 från Zarkoperfume  – se mer info högre upp.

Her från Burberry – bär i toppen, viol och jasmin i hjärtat och mysk med bärsten i basen bildar denna feminina klassiskt fräscha doft. Ca. 930 kr/50 ml.

Cade & Cedarwood Cologne från Jo Malone  – en varm och rökig doft med noter av ceder, vanilj och kåda. Som en höstbrasa i en mysig stuga. Flaskan är prydd av illustrationer av doftnoterna. Fint! Ca. 610 kr/30 ml.

Nomade från Chloé  – se mer info högre upp.

The Scent for Her Private Accord från Hugo Boss – en orientalisk gourmanddoft med noter av kakao absolut, tonkaböna, osmanthusblomma och mandarin i toppen. Ja, du vill äta den. Ca. 820 kr/50 ml.

Fever från Jimmy Choo – en blommig gourmanddoft med noter av svart plommonnektar, heliotrop och rostad tonkaböna. Yummie! Ca. 755 kr/60 ml.

Aqua Paradis från Le Couvent – den här doften har bland annat rosor i sig. Men vad som än viktigare är att typ alla dofter jag har känt på från Le Couvent är fina. Flera av dem magiska! Missa inte Porto Bello och Santa Cruz. Le Couvents dofter är inte alls så kommersiella som många andra, men de är ändå till, i sammanhanget, budgetpris. Ca. 395 kr/50 ml.

Vi kan ju snabbt konstatera att jag gillar gourmanddofter. Vilken typ av doft brukar du fastna för?