Att sminka sig som synskadad

Jag fick en fråga från följaren Camilla på Instagram om tips på hur en som synskadad kan sminka sig. Hon är i samma sits som mig. Kass syn och synbortfall på ett öga. Jag har några tips på vägen…

För att göra historien kort om vad jag utgår ifrån. Efter operation ser jag ca 60-65 % med vänster öga (föddes med ca 3% syn – närsynthet) men med det andra ögat har jag ingen syn alls i mitten av synfältet. Där är jag blind efter att en läkare gjort ett fatalt misstag flera år efter den lyckade operationen. Däremot ser jag lite i kanterna, utanför mittzonen. Men de blinda fläckarna följer ju med vart jag än tittar. Det går finfint att jobba som makeupartist då jag ju kan använda båda ögonen. Men det kan vara svårare när jag sminkar mig själv och ofta bara kan använda det ena. Jag är ju van att vara synskadad och sminka mig. Men när höger öga försvann blev det betydligt svårare.

Jag tror att de här tipsen kan passa både dig med synbortfall på ett öga eller som har halvkass syn på båda.

Elin Fagerberg
Så här ser jag ut om jag tittar med mitt vänstra öga som har ok syn.
Om jag blundar eller får hår eller en pensel framför mitt seende öga..
Elin Fagerberg med grått fält över halva ansiktet för att visa hur hon ser med ena ögat
Så ser jag ut ungefär så här i spegeln. Hum.. ska bara lägga en eyeliner…

Sminktips för dig som är synskadad

Förstoringsspegel

Om du har någon syn på båda ögonen är en förstoringsspegel din bästa vän. Gärna en med lampa så att du får ljuset samtidigt. Det tar ett tag att få till tekniken men jag tror att du kommer uppleva det som betydligt lättare.

Belysning

På tal om lampor. Det är viktigt för alla som sminkar sig med bra belysning. Men ännu viktigare om du har nedsatt syn. Det blir stor skillnad mellan vanlig halvkass badrumslampa och en riktigt bra belysning. De pengarna kan vara värda att investera. Alternativt att du flyttar din lilla sminkhörna till ett annat ställe i hemmet med bättre ljus.

Ögonbryn

Det är svårt att fylla i ögonbrynens alla vinklar med dålig syn. Samtidigt gör ögonbrynen otroligt mycket för helhetsintrycket. Antingen kan du välja en bryngel för att markera brynen lite extra utan att behöva kämpa med att definiera med en penna. Eller kan du göra en mikroblading på salong för att tatuera ögonbrynen. Resultatet sitter i upp till tre år. Men se till att gå till någon som är riktigt bra!

Läppar

Ett smart knep om du inte hinner eller orka anstränga dig med en ögonmakeup är att fokusera på ett riktigt härligt läppstift som tar fokus. Välj gärna en poppig färg som knallrosa eller klarrött. Få grejer är coolare.

Penslar och redskap

Bra penslar som är anpassade efter ändamålet underlättar för alla och allt som underlättar är bra för dig med en synskada som ska lyckas sminka sig. Investera bra penslar, undvik till exempel att applicera ögonskugga med för stora penslar utan använd en mindre för att sedan byta till en större att sudda med. Det ökar din kontroll.

Elin med makeuppensel
Det är ju inte lätt…
Elin grimaserar - det är svårt att sminka sig som synskadad

Extra sminktips för dig med synskada och förlorad syn på ena ögat

Ja, det är skitsvårt. Tro mig, jag vet! I början fick jag nästan panik och det hände att jag grät när jag skulle sminka mig. Men det finns några saker som underlättar. För att jag ska ha ett hum om var mitt vänsteröga ens är när jag ska “titta” med högerögat (det med stora blinda fläckar) så tittar jag på min näsa. Då ser jag lite i kanten av ögat i ögonvrån. Svårt att beskriva. Men det underlättar. Men du med en synskada har förmodligen också en bättre känsel och känsla än vad normalseende har.

Ett annat knep är att lära sig göra så mycket som möjligt med det seende ögat lite öppet. Då kan du till exempel skapa en fantastisk ögonskugga. Glöm inte att du är grym på färger, de har ju fått ersätta bristen på detaljer. Du blundar lite, tittar och blundar igen. Backa lite från spegeln för att kunna se helhetsintrycket och sen på att igen. Jag har oftast halvslutna ögon så att jag ser var penseln är och varvar med helt öppna.

Börja alltid med att sminka det seende ögat. Eftersom det ögat är svårast att sminka krävs det mer tålamod och det har du mer av i början än i slutet. Det blir också lättare än att du ska göra en perfekt sminkning på ögat du ser sämre med för att sedan göra en sämre makeup på det andra ögat då självförtroendet dalar direkt. Börja med det fulaste 🙂

När jag gör eyeliner så tycker jag att det är lättast att börja längst ut och sedan gå inåt. Ofta blir den för tjock på det seende ögat men det struntar jag i.

Böj fransarna om det går, det öppnar upp blicken, och på med mascara. Det är lite lättare att råka peta sig i ögat när synen är sämre. Känns det läskigt så kisa lite så kan du inte få in så mycket av borsten i ögat.

Tjocka glasögon gör lätt att ögonfransarna slår i glaset. Då är det bättre att välja en volymgivande mascara istället för en förlängande.

Öva

Öva, öva och öva. Du kommer hitta tekniker som underlättar för dig. Låt inte ditt funktionshinder stå i vägen. Bestäm dig för vad som är viktigast för dig i vardagsmakeupen som du oftast har mindre tid för att göra och öva in det tills den sitter och du kan göra den snabbt. När du hinner, avsätt tid så att du kan få sminka dig i lugn och ro och tycka att det är kul.

Bär det med självförtroende

Det här gäller såklart alla men är viktigare för den som bär på svårigheter eller osäkerhet. Se makeup som ditt sätt att uttrycka dig på. Hur du vill göra det är upp till dig. Din makeup behöver alltså inte följa ramar och regler utan är ditt eget lilla konstverk. Om det så är en neongrön färgklick i ögonvrån eller ett blockfärgat mönster eller ingen ögonmakeup utan bara läppar – bär det med stolthet.

Sänk kraven

Du kan göra otroligt mycket för att känna dig fräsch och fin. Likaså för att uttrycka din kreativitet, humör och stil. Och det har du med funktionshinder precis samma rätt till som alla andra! Kraven på det ska inte sänkas. Inte heller andras brist på förståelse om de tycker att din makeup kvittar. För den kanske betyder något för dig. Däremot är det bra att sänka kraven på perfektionism. En perfekt makeup blir ändå ointressant och ganska trist. Våga använda färg och uttrycka dig! Om sen eyelinern kladdar lite eller ögonskuggan inte blir precis likadan på båda ögonen, det struntar vi i. Life is to short.

Jag hoppas att du fick lite mer kött på benen med tips som kanske kan underlätta för dig. Att leva som synskadad är ofta tufft men vi kan för den sakens skull ha ett precis lika rikt liv som alla andra och smink gör det än mer färgglatt!

Lästips

När jag förlorade synen på ena ögat

Gör din egen bröllopsmakeup

På hemsidan för Synskadades riksförbund kan du läsa mer om hur det är att leva med en synnedsättning