Gör din egen bröllopsmakeup!

Om du vill spara pengar kan du lägga din egen bröllopsmakeup på den stora dagen. Men det krävs mycket träning innan. Låt mig guida dig rätt!

Som makeuparist kan jag varmt rekommendera att testa dig fram med olika tekniker och produkter. Lägg ner ordentligt med tid för att öva och räkna med en timmes åtgång på bröllopsdagen. Då har du tid för missar. Experimentera gärna, men inte på själva bröllopsdagen. Räkna med att basen är det som tar längst tid och det som är det viktigaste momentet. En snygg bas framhäver ögon och mun. Fotoblixtar tar bort mycket av makeupen på bilderna. Därför bör du ta i lite extra med makeup för att du inte ska försvinna på dina bröllopsfoton.

Hudvårdsrutin

Se till att ha en bra daglig hudvårdsrutin som är anpassad för din hudtyp några månader innan bröllopet. Då kommer din hud vara i sitt bästa skick. För att hitta rätt produkter kan du ta hjälp av en hudterapeut. Stick inte ut från dina rutiner på bröllopsdagen. Du vill inte få en allergisk chock då. Låt hudvårdsrutinen innefatta ansiktsrengöring, ansiktskräm och ögonkräm. Lägg gärna till ansiktsvatten, ansiktsserum samt peeling och mask för ansiktet. Är det någon gång du vill anstränga dig så är det nu. Essenser och andra spännande produkter är ett plus. Gå gärna på några ansiktsbehandlingar i förebyggande syfte och för att se till att huden har en vacker lyster.

Bryntips!

Låt en expert forma dina ögonbryn några dagar före bröllopet! Undvik att färga dem samma dag eller dagen innan.

Elin Fagerberg bröllopsmakeupFoto: Erika Gerdemark

Bröllopsmakeup

Basen

När du är färdig med hudvården är det dags för primer. En primer fungerar som en dubbelhäftande tejp, som får din hy att se jämnare ut och makeupen att sitta betydligt bättre. För ett bröllop som oftast varar en hel dag, hela kvällen och kanske långt in på natten är en primer extra viktigt. Fortsätt med en foundation anpassad efter din hudtyp och hudton samt concealer om du behöver dölja mörka ringar eller andra ojämnheter. Fixera med puder för att ta bort eventuellt blänk och få makeupen att sitta. Pudra inte för mycket eftersom det kan ta bort lystern i huden och få resultatet att se kakigt ut.

make-up-for-ever-ultra-hd-foundation-almond-128y415-385kr

Foundation Ultra HD Foundation från Make Up Forever. Från, 385 kr. 

Kinderna

Bronspuder förstärker din solbränna men bör inte användas i hela ansiktet. Borsta på lite lätt på kinderna, hakan och översta delen av pannan. För att få friskhet och se pigg ut är rouge ett väl beprövat knep. Se till att färgen passar till läppstiftet och tänk less-is-more. Avsluta med en highlighter på kindernas högsta punkt och eventuellt vid amorbågen och i ögonvrån. Det ger pricken över i och höjer din makeup en extra nivå. De senaste åren har konturering varit i ropet. Tekniken där du formar ansiktet kan bland annat höja kindbenen och smalna av näsan med hjälp av en mörk skugga. Ta hjälp av en expert om du vill lära dig konturering för att undvika att se ut som en tiger.

nars-sephora-blush-orgasm-310-sek

Rouget Blush i nyansen Orgasm från NARS. Från, 310 kr. 

 

Ögonen

Börja med att fylla i ögonbrynen, de ramar in ögonen och ger karaktär. En brynpenna ger mer precision och är perfekt för att fylla i eventuella glapp i brynen. En brynskugga är lättare att få naturlig. Men allt beror på vilket märke och typ av produkt du väljer. Applicera en ögonprimer på ögonlocken för att få en bra bas för ögonskuggan. När du väljer färg på ögonskuggan bör du utgå från vad du känner dig finast i. Tänk också på att välja färger som känns ok tillsammans med färgerna i blombuketten. Lägg på mer än du brukar och kombinera gärna två eller flera färger för att kunna forma ögonen och ge mer intensitet. Kombinera ögonskuggan med en eyeliner eller ögonpenna som ramar in ögonen och markerar franskanten, samt en vattenfast mascara. Glöm inte att böja fransarna med en franstång innan du applicerar mascaran.

EYE SHADOW X 15 - Warm Neutral.jpgÖgonskuggspaletten Eyeshadow x15 i nyansen Warm Neutral från MAC. Från, 1200 kr. 

Läpparna

Förbered läpparna med läppskrubb och cerat för att läpparna ska kännas mjuka. Markera läpparnas form med en läppenna och sudda in färgen över läpparna. Då undviker du att få en rolig kant runt munnen efter alla pussar. Komplettera med läppstift eller läppglans.

Experthjälp!

Vill du hellre låta en expert göra jobbet? Du finner hjälp hos bland annat The Body Shop, Make Up Store, FACE Stockholm samt lokala salonger och frilansande makeupartister. Glöm inte att se till att en provmakeup ska vara inkluderad i priset! Vill du att jag ska lägga din makeup? Kontakta mig på elinfagerberg@live.se

I handväskan

Under dagen behöver du ha med dig puder, concealer, highlighter och läppstift/läppglans. Vill du förstärka din bröllopsmakeup till kvällen kan du ta med en ögonpenna och mörkare ögonskugga.

Skulle du kunna tänka dig att göra din egen bröllopsmakeup?