Färg på ögonmakeupen – mina tips från Nyhetsmorgon

Jag älskar att ha färg i min ögonmakeup och det är något jag ofta återkommer till ofta. Du som såg min medverkan i Nyhetsmorgon minns kanske att starka färger är hett i höst! Vilket är rätt ovanligt på hösten. Det brukar vara en typisk vårtrend. På hösten känns det betydligt mer excentriskt vilket jag älskar!

Nu hann jag inte säga hälften av det jag ville ha sagt i tv så här kommer några av mina bästa tips.

Trenden med färg

Hösten bjuder på flera olika trender som metallic, grafisk eyeliner (är så trött på det!) och bäriga läppstift. Men färg är den trend jag tycker är roligast. Den syns i olika former, både diskret och intensivt och både som ögonskugga, mascara och ögonpenna. Hur extremt du vill ha det är upp till dig.

Vilka färger gäller i höst?

Det roliga är att det är regnbågens alla färger, från pastell till neon. Murriga, klara, dova och diskreta. ALLT! Den enda begränsningen är du själv. Rött och blått är de största färgerna. Men vi ser även grönt, lila, orange, rosa. Brända orange toner och persikotoner är super för dig som inte vill gå all in. De är roligare än brunt men ändå rätt diskreta.

Inspirationen

Konst och pop-kultur inspirerar mycket, speciellt punken. Men vi ser också influenser från bland annat naturen. Frihet, frigörelse och makt är också en viktig inspiration där den röda färgen är en stark röd (höhö) tråd.

Appliceringen då?

Det är bara du själv som styr. Geometriska former som färgblock i till exempel rektangulära former är stort. Täckta ögonlock, utdragna sträck och mycket färg vid tinningarna är andra. Dubbla linjer med ögonpennor är superfint likaså en klassisk sotmakeup med färg. Jag tycker att det är jättefint att kombinera en klar färg på ögonlocket med en mörkare mer neutral färg under ögat. Till exempel svart. Det känns modernt och kul.

För att få färgen jämn och snygg är primer A och O. Den får också din skugga att sitta bättre.

MAC för Maxwell. Jag älskar hur de ger färgen liv med hjälp av en utdragen applicering och att de har kombinerat olika toner av blått. Stort plus för kombinationen av trenderna färg och metallic. 

MAC för Desigual. Det här strecket skapar du enkelt med ett finger. Supersnyggt med rött. Men funkar lika bra med blått eller grönt. Se bara till att det är rejält annars uppfattas det förmodligen lätt som en fläck. Om du bara har tio minuters tid för makeup innan klubbkvällen är det här ett givet val. 

MAC för Galliano med orange upp mot tinningarna. Kombinationen av orange ögon och rosa läppar älskar jag! Jag tycker också att det är superfint med neutrala ögonfransar och kammade bryn. Här har de använt minst en orange och en gul ögonskugga och förmodligen även en guldgul med skimmer mitt på locket. Snyggt! 

Röd ögonskugga

Åh den röda trenden är så snygg!! Men blir appliceringen knasig kan du lätt se sjuk ut istället. Mitt bästa tips är att grunda med primer för att få en jämnt resultat och sedan bygga upp färgen i lager på lager för att få ett djup. Då slipper du ett transparent och fläckigt resultat som gör att du ser förkyld ut. Kombinera din röda ögonskugga med en ögonpenna i nude eller svart för att bryta av vattenlinjen i ögat från ögonskuggan. Det gör också att du undviker en rödgråten look.

Rött behöver inte vara knallrött. Det kan även vara de vackra bäriga röda tonerna som är så snygga. Du hittar fina varianter hos bland annat Lumene, IsaDora, Kicks, MAC och Clinique.

För blyga violer

Precis som jag nämnt tidigare är nyanser av aprikos super för dig som inte vill ha det så starkt. Du kan också testa att använda en färgad ögonpenna för att slippa att ha färgen över hela ögonlocket. Bra pennor hittar du hos bland annat Linda Hallberg Cosmetics (tidigare LH Cosmetics).

 

3 enkla ögonmakeuper med färg

Sugen på att testa lite mer färg nästa gång du sminkar ögonen? Här ser du tre rätt enkla looker att testa hemma.

Grön ögonskugga

Den här bilden är tagen vid sjukt mycket huvudvärk, därav grimasen..

Ögonskuggan är en militärgrön supersnygg nyans från NARS senaste ögonskuggspalett Love Game som jag har blivit väldigt förtjust i. Jag har lagt skuggan i globlinjen, i ögats yttersta kant och längs med hälften av den nedre franskanten för att rama in ögat. I mitten av ögonlocket har jag använt en beige skugga från samma palett.

 Till den här makeupen använde jag ögonskuggan längst upp i mitten och den första skuggan på andra raden.

Röd ögonskugga

Röd ögonskugga kan som sagt appliceras på en mängd olika sätt. Här har jag använt ögonskuggan Nordic Chic i nyanserna Polar Night och Midnight Sun från Lumene. Under ögat har jag lagt en brun nyans från Pur Cosmetics senaste palett.

Längs med vattenlinjen vid den nedre franskanten har jag målat den grönvita pennan i serien Faux White Liners från Nyx.

Här har jag gått all in med hallonröda läppar till. Men du kan lika gärna kombinera din röda ögonskugga med något neutralt.

Elin med röd färg på ögonen

 

Aprikos ögonskugga

Jo, det här vågar även du som är rädd för färg och enklare än så här blir det knappast. Här har jag målat på ögonskuggan Atacama Desert från The Body Shop, en varm, bränd nyans av aprikosorange som framhäver blå ögon (men givetvis passar alla!) och är alldeles ljuvlig. Jag har lagt skuggan över hela ögonlocket. Jag har kombinerat den med ögonpennan Precious Glide Eye Liner i nyansen Emerald från Elisabeth Arden. Det är en härligt emeraldgrön penna som sitter bra. Jag har lagt den längst med vattenlinjen vid nedre franskanten.

Elin i aprikos färg

Och glöm inte!

Det är bara makeup. Det går att tvätta bort! Så låt inte färg skrämma dig utan njut av din kreativitet istället. Det behöver inte vara perfekt för att vara snyggt! Använd färgen som en accessoar.